Havarija na prečistaču, jezero pati

Prilikom usvajanja budžeta ova stavka nije ni pominjana, te su samo pažljivi čitaoci budžeta za 2018. godinu, kod rada JKP „Vodovod i kanalizacija” uočili rečenicu „zbog dve havarije u 2017. godini na uređaju za prečišćavanje otpadnih voda”, kao i da će u oblasti komunalnih delatnosti grad omogućiti kupovinu opreme potrebne da se izbegnu havarije. U budžetu je za ove namene izdvojeno 25 miliona dinara.

Spoj reči havarija i prečistač kod Subotičana je odmah znak za uznemirenje jer je jasno da će tu žrtva biti i inače ekološki osetljivo Palićko jezero. Ono je to pokazalo poslednjih meseci povremenom ružnom penom u četvrtom, turističkom sektoru. Ovo, naravno, nije izmaklo oku stručne javnosti te je o stanju vode u Palićkom jezeru krajem prošle godine održan i sastanak u Gradskoj kući na kojem su bili prisutni predstavnici sektora za zaštitu životne sredine u lokalnoj samoupravi, JKP „Vodovod i kanalizacija”, Zavoda za javno zdravlje, kao i zaduženi za sprovođenje projekta nemačke razvojne banke koja donira 6,5 miliona evra za očuvanje ekološke ravnoteže jezera.

Informacije o tom skupu nisu izašle u javnost, kao ni podaci o analizi vode koji su pokazali da je prošlog novembra stanje vode u jezeru bilo daleko lošije nego mnogo godina ranije.

Na ovu situaciju sada je skrenuo pažnju Pokret za građansku Suboticu saopštenjem u kojem se navodi da je ugrožen rad gradskog prečistača jer u budžetu za prošlu godinu ni za 2016. nije obezbeđeno dovoljno novca za njen normalan rad.

Podaci Zavoda za javno zdravlje potvrđuju loše stanje vode, i to naročito novembra prošle godine, a od decembra jezero je počelo polako da se oporavlja. „U teoriji postoji ekološki termin o tempiranoj bombi, kada se neki eko-sistem neprestano prilagođava lošim uslovima, i ta degradacija života ide do trenutka dok sistem ne iscrpi sve mogućnosti. Mi stalno upozoravamo da će se to Paliću desiti, a ova situacija posledica je nekoliko različitih uticaja, gde se na dugogodišnje zagađivanje jezera iz okolnih septičkih jama, sada nadovezao i loš vremenski uticaj”, kaže Vjekoslav Kezić, šef laboratorije za ispitivanje vode i vazduha. Analize Zavoda za javno zdravlje pokazuju da je prečistač čitave godine uspevao da ukloni fosfat iz otpadnih voda i da ga zadrži na nivou jedan ili ispod jedan miligram po litru, a da je prečistač dobro radio i uklanjao i do 70 odsto azota, ali da su povremeno količine azota koje su izlazile sa prečistače bile nešto više od zakonom definisanih maksimalnih vrednosti.

Mišel Roman, stručnjak GIZ-a koji radi na projektu uspostavljanja biološke stabilnosti jezera, kaže da za sada nema još jednoznačnog objašnjenja šta je dovelo do lošeg stanja u jezeru.

Petar Pižurica, tehnički direktor u JKP „Vodovod i kanalizacija” navodi da su se prošle godine zaista dogodile dve havarije na prečistaču, od januara do marta, i od sredine avgusta do septembra, ali da je reč o istom tehničkom problemu kada je došlo do prestanka rada peskolova. Otklanjanje tog kvara traje i do mesec dana, ali kaže, za to vreme pesak nije puštan direktno u Palić već je otklanjan kroz prethodne taložnike. „Mi sada radimo na nadogradnji dela koji će moći da izdrži rad u agresivnoj sredini kao što su otpadne vode. U planu nam je da za 75 miliona dinara, što je investicija za ovu i narednu godinu, kupimo još jedan peskolov, zatim perač peska čime ćemo znatno unaprediti tehnologiju, a nakon devet godina rada moramo i da zamenimo pumpe kojima je istekao radni vek i nije više isplativo njihovo održavanje”, objašnjava Pižurica.

Tehnički direktor „Vodovoda i kanalizacije” ipak ne smatra da je havarija na peskolovu mogla da dovede do pogoršanja stanja jezerske vode, već su se, osim ranije nagomilanih nepovoljnih uticaja, stekli još neki. Jedan od najvećih je i činjenica da je iza nas sušna godina te da je umesto kao ranijih godina u jezero kroz prečistač „ubačeno” i do 13 miliona kubnih litara čiste vode, prošle godine je kroz kanalizaciju sa kišnicom prošlog tek oko osam miliona kubnih litara. To nije bilo dovoljno da se ovo plitko i mirno jezero „ispira” svežom vodom.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Pa ove izjave ovih ‘stručnjaka’ će ostati bez komentar. A kako da se i komentarišu bedastoće po njihovim izjavama ? Kratko ću vam da bi svi razumel izneti kako se grade odvodni sistemi ( pre više od sto godina se taj sistem gradi -čak i antička doba su bili u funkciji ) pa molim Vas da prenesete Mišel Romanu ,ako je već tu nam poslat iz EU-a. Kod odvođenja otpadnog-zagađenih taloga i taloga od atmosferskih treba rešavati na sistemu separatnog sistema odvodne kanalizacije. A to znači da atmosferski talog se posebno odvodi i ne meša se za fekelnim i raznim hemijskim talogom. Zašto zagaditi ‘ čistu’ vodu i pomešati sa fekalijama i usmeravati ka prečistaću ? Zato jer onda izostaju veća skupa ulaganja i održavanja megoalomanskih projekat o takozvanoj ekologiji i neispitanih uređaja. Ali u svakom slučaju ovde se radi o velikom bisnisu jer su ti uređaji na svetskom tržištu enormno skupi. No sve ovo stručnjak Mišel neće da nam kaže ,već ‘ navija’ da od svojih poslodavaca narući na trošak građana novi još skulji uređaj ? Koga bre to zanima da gradnje separatnih sistemao dvođenje za građane je efikasnije i jeftiniji …?

 2. tarabetina kaže:

  a u Vodovodu sve strucnjaci …… zapusten je taj precistac poprilicno
  zbog cega se cekalo do sada da se remontuju te pumpe i kojekakve skalamerije ?
  ko je pravio taj finansijaki plan kad nema sredstava za neku nedaj boze havariju?

 3. Goran kaže:

  Precistac koji imamo je za tekucu vodu.

 4. Aqua mineralis kaže:

  Meni nije jasno zasto niko od ovolikih strucnjaka tom Miselu Romanu ne daje poduku iz odgovarajuce materije. Mozda bi to covek sa zahvlnoscu prihvatio a mozda i kapne neki honorar za nesebicno poducavanje o hidroloskim temama. Cudi me uopste da dovode strucnjake iz belog sveta pored toliko domacih eksperata kojima je bistro i cisto Palicko jezero, prva i glavna referenca njihovog znanja i umeca. Mesanje atmosferske vode sa gradskom kanalizacijom je samo nepotrebno opterecenje za precistac. Atmosferske padavine se mogu direktno sprovoditi u jezero. Potrebno je „samo“ izgraditi jednu kompletnu paralelnu kanalizaciju, potpuno odvojenu od kanalizacije koja odvodi otpadne vode iz domacinstava. Kada smo vec kod kanalizacije – kuda se odvode otpadne industrijske vode, a posebno one iz gradske bolnice i slicnih medicinskih ustanova? Gde zavrsavaju otpadne vode iz Zoo-vrta i gde odlaze fekalije iz stocarstva i slicnih poljoprivrednih pogona?

 5. ludak kaže:

  Posle 10 godina rada precistaca i datih oko 15 miliona eura…sta smo na kraju dobili?
  Dobili smo najskuplju vodu u Srbiji koju placamo i nista vise. Efekat precistaca je jedna velika nula.
  Ko je projektovao taj precistac, ko ga je gradio..ima li nekoga ko je odgovoran za sadasnje stanje i neko ko ce odgovoarati za ovaj javašluk i pogresan projekat izvodjenje radova. Ako me secanje dobro sluzi, cim je zavrsne precistaca, pojavile su se pukotine na njemu, mogu da zamislim sta je sa ostalim delovima precistaca…Ovo je jedna velika pljacka bila i nista vise. Subotica nema nikakve koristi od precistaca jer precistac ne radi onako kako nam je bilo receno i obecano a neko je se dobro omastio.
  Hoce li neko napokon da odgovara za ovo????

 6. Pera kaže:

  Za ovo neko treba da odgovara.Ovo se zove organizovani kriminal u saradnji sa stranim licima.

 7. Pravdoljub kaže:

  Naš biser je doveden na rub propasti. Za ovo se mora krivično odgovarati jer kao što je napisao PERA ovo je kriminal. NE dozvolimo da nam uništavaju biser ravnice..

 8. Prozivka kaže:

  Nisu mi jasni „stručnjaci za sve“ koji pišu nebuloze. „Izgraditi paralelni sistem za odvođenje atmosferskih voda“? Jeste li vi dobro? Imate li i zrnce predstave koliko bi taj sistem koštao? Pa još uvek veliki deo subotičana nema ni običan priključak a vi bi gradili ceo novi sistem? Uzgred, kako bi zatvorili postojeće slivnike? Ako imate para ili znate način na koji se ovakva investicija može izvesti, onda TO predložite a ne izigravajte velike stručnjake!
  Ovim ne želim da branim poslovodstvo Vodovoda jer za ispravnost prečistača oni snose svu odgovornost!

 9. tarabetina kaže:

  ko je glavni na precistacu ? gde je to odgovorno lice,za taj objekat i proces preciscavanja ?

 10. šid kaže:

  Šoki. Ne moraš da se predstavljaš pod nickom PROZIVKA sada ti ili oni tvoji hakeri nije bitno. Znamo da si kolovođa ti a nemoj nas ni obmanjivati da eto ne braniš vodovod pa naravno da ga braniš kada radiš tamo i ti i tvoja uža porodica.

 11. šid kaže:

  TARABETINA evo–http://www.vodovodsu.rs/14-Preciscavanje-otpadnih-voda

 12. Boki kaže:

  Cela Subotica je jedna velika katastrofa, ovde su gradski oci uvek gledali samo 3 meseca unapred, i kako zadovoljiti svoje i potrebe svojih saradnika.
  Bilo bi dobro kad bi neko iz vodovoda iskreno rekao koliko se vode distribuira potrošačima i koliko stigne kanalizacijom do potrošača!
  Imat će se za videti još rupa po gradu, kao onomad pre par godina na korzou.

 13. Megille kaže:

  @ Boki : Nemo biti tako naivan ,nisu oni zabrinuti . Naime zato su i zmislili paušalno plaćanje mesečno od svakog potrošaća po 80 dinara za takozvanu ‘pogonsku spremnost ‘. Baš njih briga , sve te njihove javašluke plaćaju građani koji su priključen na javnu vodovodnu mrežu…Prosta matematika Boki ,pomnoži broj korisnika u Subotici sa 80 dinara mesečno i godišnje pa ti vidi kolika je ta cifra? Pa oni ne moraju ni vodu prodavati mogu bogovski živeti od paušala-pogonsku spremnosti bre.

 14. realan kaže:

  Jel to onaj sto sa diplomom elektro fakuteta koja nije bila dovoljna za mesto teh. direktora dosao iz, cini mi se Bosne sa diplomom masinskog fakuteta i postao teh. direktor Vodovoda?Tuga i sramota, ali je jos tuznije da je Vodovod pun jos gorih strucnjaka koji su preko noci dobili pozicije.

OSTAVITE KOMENTAR