Heroji među narodima

U Gradskom muzeju Subotice otvorena je izložba „Pravednici Srbije“, posvećena između ostalog i građanima Subotice koji su tokom Drugog svetskog rata spašavali svoje sugrađane Jevreje od progona i zatvaranja.

 

 

Organizator izložbe je Jevrejska opština Zemun, a sačinjena je na osnovu knjige „Pravednici Srbije“, autora Milana Ristovića, Milana Fogela i Milana Koljanina.

 

Ova knjiga predstavlja zbirku dokumenata i svedočenja o 128 građana Srbije kojima je izraelski parlament dodelio najviše priznanje te zemlje, medalju „Pravednici među narodima“ za njihovu hrabrost i plemenitost pokazanu pri spašavanju Jevreja. Nagrada je ustanovljena 1953. godine a do sada je u znak poštovanja za pokazanu nesebičnu hrabrost dobilo par hiljada Evropljana svih nacionalnosti.

 

Izložba je koncipirana na osnovu knjige i dokumentacije u njoj, prikupljene od svedoka takvih događaja. Nenad Fogel, jedan od autora izložbe, kaže da je izložba još jedan način da se iskaže zahvalnost i poštovanje nosiocima takvog odlikovanja.

 

„Ne smemo da zaboravimo te divne i hrabre ljude koji su tokom Holokausta rizikovali sopstvene živote da bi spasili njima često nepoznate osobe jevrejskog porekla. To su ljudi različitih nacionalnosti i mi kao jevrejska zajednica osećamo obavezu da im se i na ovaj način odužimo“, kaže Fogel.

 

„Izložba govori o običnim i potpuno nepoznatim za širu javnost, koji su međutim dobro poznati jevrejskoj zajednici, o ljudima sa kojima se susrećemo svaki dan, delimo isti životni prostor, a da često nismo ni svesni koliko su hrabri i kakvo su herojsko delo učinili“, kaže Robert Sabadoš iz Jevrejske opštine Subotice.

 

Izložba „Pravednici Srbije“ do sada je bila organizovana u Beogradu i Kanjiži, u Subotici će biti postavljena do 10. avgusta a organizatori najavljuju i njeno postavljanje i u pojedinim gradovima u Mađarskoj gde žive neki od Jevreja čiji su životi spašeni zahvaljujući upravo herojima iz navedene knjige.

 

 

V. Laloš, DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR