I bakšiš ulazi u fiskalnu kasu

Nema čoveka koji, zadovoljan uslugom u restorenau ili kafiću, nije zaokružio račun i počastio osoblje s više para nego što je trebalo.

Međutim, te male sume često vlasnicima pomenutih objekata naprave veliki problem. Prilikom kontrole finansijskih inspektora, suma na isečcima fiskalnih odrezaka i traka te ona u kasi moraju da se slažu do u dinar. Ukoliko ima odstupanja, sledi kazna. Ugostiteljski objekti se kažnjavaju, a često se izriče i mera zabrane rada od 15 dana pa i do cele godine ako se prekršaj ponavlja. Da bi se ti problemi izbegli, Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljaske privrede zatražilo je da se izmeni Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, odnosno da se u prihode ubaci i bakšiš pa da se više ne dešava da se zbog njega zatvaraju lokali.

Taj predlog podržava i sekretar Udruženja novosadskih ugostitelja Dragan Stanojević.

Neophodno je da se bakšiš uvede u zakonske okvire, naglašava on. Kako dodaje, tako bi se sprečilo da se ugostitelji kažnjavaju za nešto što je uobičajeno u celom svetu.

Dodajmo tome i podatak da plate u našoj branši nisu velike i da se kreću od 30.000 dinara do 50.000, tako da taj dodatak dobro dođe, kaže Stanojević.

Strukovna udruženja predlažu da se gostu ostavi, kao i do sada, na volju da da novac. Ukoliko se novac ostavi, na njega bi se plaćao porez kao na zarade, a zaposleni bi dobijali taj zarađeni dodatak mesečno ili nedeljno. Tako bi sve bilo transparentno pa ni poreznici koji dođu u kontrolu ne bi više imali osnova da kažnjavaju ugostitelje za nešto za šta stvarno nisu odgovorni. Kod nas je uobičajeno da bakšiš bude deset odsto od računa koji se dobije.

________________________________________

Kartice poseban problem

Usluge u ugostiteljskim objektima se sve češće plaćaju karticama. Račun se tu ne može zaokružiti. Ukoliko gost u džepu nema gotovine za bakšiš, ne može da počasti osoblje kad je zadovoljan uslugom. Uvođenje bakšiša u poreske propise rešilo bi i taj problem. Posebno što će se u vremenu koje dolazi sve više plaćati bezgotovinski, bilo da se radi o instant-plaćanju ili plastičnom novcu. Osim toga, novac s kartice teže zaluta u sivu zonu.

________________________________________

To nije jedini propis čiju izmenu ugostitelji traže. Hrana i piće koji se gostima serviraju u hotelima, restoranima i kafićima oporezovana je višom stopom PDV-a od 20 odsto. Strukovna udruženja traže da se stopa smanji na nižu, koja kod nas iznosi deset odsto. Srbija ne bi bila jedina zemlja koja je to učinila. Irska i Švedska su je već smanjile na 13,5 odsto, odnosno devet, Mađarska je do pre nekoliko godina imala stopu od 27 odsto, a danas je samo pet. Ugostitelji smatraju da bi to doprinelo povećanju opšte stope rasta u privredi.

Kod nas konobari i drugo osoblje više ne može da nađe sezonski posao u ugostiteljstvu jer to naši zakoni ne dozvoljavaju. Poznato je da se Srbija u oblasti usluga susreće sa sve većim nedostatkom radne snage. To  nije zaobišlo ni tu branšu.

Stanojević predlaže da se, kao što je to kod nas bilo ranije, ponovo dozvoli sezonsko zapošljavanje. To je posebno dragoceno preko leta, kada, recimo, studenti imaju vremena a stalno zaposleni idu na odmor, a još je i obim posla povećan.

 

Dnevnik



KOMENTARI

  1. Nenad kaže:

    Sjajno resenje koje ce omoguciti svim nasim krimosima da peru novac preko baksisa 😀

  2. Marinko peić kaže:

    Pa dali je ovo normalno ? Po kakvoj šifri će se voditi bakšiš? E poreznici netrebaši nikada vam neće biti dovoljno za vaš nerad.

  3. Branka kaže:

    Ma samo lud ce da vam ostavi baksis i jos da plati porez na njega .Ima i dr nacin.Odvajati baksis u posebnu casu odmah po dobijanju i tacka.Ja sam imala u novacniku pregradu u koju sam odmah po naplati odvajala baksis .To je moje i posteno zaradjeno.Nedam nista hostaplerima.Ja ne zivim u Srbiji pa se sluzim svakako tim nacinom .Mada ovde se ne placa porez na baksis.

  4. stormwatch kaže:

    Ovako nesto nigde na svetu nikada nije uvedeno….da tips ulazi u proracun….nazadnjaci vise ne znaju kako bi pljackali narod.

  5. Hetman kaže:

    A zbog čega je bilo zatvoreno letos više lokala, između ostalih kao Kastelo, Bulevar, Gentleman’s itd., baš na sredini sezona?

  6. Ocp kaže:

    @Hetman Kako sam ja cuo ti lokali su bili zatvoreni zbog neodgovarajuce zastite od pozara. Nekom gazdama se zurilo da otvore a nekima nije.

  7. Istina kaže:

    @Hetman

    Ljude možete istrebiti i npr. uskraćivanjem zagarantovanog prava na rad i zaradu.

    @Ocp

    „Dobar izgovor zlata vredi“

    Kada će mučenici komunističkih kazamata shvatiti da je Antisistem sistem u kom je sve obrnuto od normalnog? Nikada, jer ga i dalje slave.

  8. Mercedes kaže:

    Nije u redu. Ako ja zelim,, pocastiti,, konobara, kuvara, zasto bi to dobio gazda?

  9. Istina kaže:

    „nazadnjaci vise ne znaju kako bi pljackali narod“

    Svojim marionetama Naprednjacima lažno ime nadenuli su najveći lažovi sveta, da za njihov račun pljačkaju državu, građane, privredu, resurse… Lažovi, lopovi, banditi, šakali, krvoloci, ne pravite se ludi!

  10. Pajo kaže:

    A ja nedajem baksis nego ostavljam kusur ! To nije baksis i nezelim stime da pocastim nikoga! Samo mi ne treba kusur te to nije baksis i ne treba da ga kuca u kasu kao baksis! Nego kao ostavljen novac i neobjasnjenih razloga!

  11. stormwatch kaže:

    @mali shizoidni nazi multinik shovinista

    E da ti ja ispricam kako smo ja i moj drug pre jedno 12 godina majmunsali vas opasne momke po Bossu sto ste sedeli na terasi i cedili ceo dan po kisele i celu minijaturnu espress kafu kako bi bili vidjeni….znaci foliranti sede ispred catwalka po ceo dan tamo, sve haut couture sa buvljaka, ribe nesto, brate neshto, svi se pravite da ste ne znam ti ja sthogod….a on i ja se leti u shpicu pojavimo direktash u Bossu svako vece – pajtos na sebi shabby trifrtaljke, raskopcana kosulja i neke najpederastije sunchane naocale koje mogao da nadje, a ja rasturena masna neoprana kosa, poluizguzhvana majica, trenerka sa rupom na nogavici od nezasticeog zupchanika brzinke i obavezno prljave patike…..sedamo mi tako u Boss i momentalno postajemo glavna atrakcija lokalne seljane…pocinju domundjavanja lokalnih hot shotova, prezirni pogledi wannabe sponzorusha i kolutanje ocima seljana puritanaca….narucujemo kapuchino i schweppes + hladni nes sa shlagom i kolu….ispijamo polagano kafu i osvezavajuca gazirana pica, naglas komentarishuci seljanluk i foliranje koje vidimo…to traje dobrih 45 minuta do sat vremena….zovemo konobara….placamo racun….nakon uredno placenog racuna, svako daje konobaru jos po 200 dinara bakshisha (sto je 2006-2007-2008 bilo vise para nego sto su kafa i kola kostale)….i to tako glasno dajemo baksish da svi vide….ovi sto im se minijaturna espresso kafica oladila za 30 stepeni a po kisele zagrejalo 30 stepeni od momenta kako su seli jos prepodne, u cudu gledaju dva totalno nebitna lika kako bakshishiraju vise nego sto su oni popili za ceo dan svog foliranja…tako se to radi….

  12. Istina kaže:

    Iskreno, ne čitam baljezgarije koje počinju sa „E da ti ja ispricam…“

  13. Vesna kaže:

    @storm pa vi ste seljaci veci od svih njih zajedno, pa jos puta 3, jer ste ih sve osacovali detaljno i slusali sta ko suska i prica, a to debilno ostavljanje baksisa je da drugi vide a ne da se pocasti konobar. Radila sam u Bossu 2005.2006. I 2007.i nagledala sam se bas takvih koji misle da su bitniji od drugih a u sustini…tuga cemer jad

  14. stormwatch kaže:

    @mali shizoidni nazi multinik shovinista

    To si napisao da ispadnes frajer, a istina je sledeca….znaci mogu se cak i kladiti da ovako ide….

    Dobro si par puta procitao tu moju poruku i onda si zamisljao si sebe iz vremena dok si ziveo u Subotici, setio si se da si cesto provodio dane lamentirajuci nad svojom tuznom sudbinom koja te je smestila u to sto ti nazivas antisistemskim gradom, i to nigde drugde nego u Bossu sa po kisele i mini espress kaficom. Onda si se setio i dva lika koja su upravo onako opisani upadali u Boss ili sedeli uvece napolju ili na ulici u periodu izmedju 2003 i 2008 da budem precizniji, i cija je pojava uvek pracena negodovanjem i seljachenjem prave seljane koja je svakog dana uvek po pravilu u istoj konstelaciji i u isto vreme opsedala taj kafic….e onda si se setio i bakshishiranja konobarima od strane ta dva lika, dok ste vi svi ostali u cudu, utegnuti u vas buvljacki haute couture i plasticno frajerisanje gledali kako se vas ceo nedeljni budzet od keve i caleta za kiselu i kaficu u momentu daje ko bakshish underpaid konobarima.

  15. ivica kaže:

    Pa da…sopi je rezervna opcija ..centar ni pod razno…..mada od snobova -kasikogrizaca tesko u ovom gradu biti na odgovarajucoj distanci …

  16. Karat Keks Dijete kaže:

    @stormwatch

    ….sedamo mi tako u Boss i momentalno postajemo glavna atrakcija lokalne seljane…

    Hajvane?

    416861686168616861682C 68617264 636F7265 62696F 69 6F7374616F2C 6973746F67 6D6F6D656E7461 73616D 73616D 7A6E616F 6461 7369 74692E

  17. stormwatch kaže:

    @Vesna

    „storm pa vi ste seljaci veci od svih njih zajedno, pa jos puta 3, jer ste ih sve osacovali detaljno i slusali sta ko suska i prica, a to debilno ostavljanje baksisa je da drugi vide a ne da se pocasti konobar. Radila sam u Bossu 2005.2006. I 2007.i nagledala sam se bas takvih koji misle da su bitniji od drugih a u sustini…tuga cemer jad“

    Molim vas bivsha Bossice da mi kazhete a di sam ja to rekao da nisam seljak? Ja nikad nisam skrivao moj noble seljachizam niti se pravio da sam nesto sto nisam…ja bash uzhivam u tom shto jesam….shto sam tosam…..sta cu ja da uradim sa mojim novcem i na koji nacin cu da ga dam nekome – o tome se vi niste pitali, ne pitate se, niti che te se ikad pitati…ako vama to smeta, a smeta vam koliko vidim….vash problem. Moram pristojno primetiti da ste vi koji ste u to vrime radili u Bossu, bili jako slicni sa „po kisele i minijaturni espresso“ gostima…cesto ste se ponashali ko da se oko vaseg inventara – casha, flasha, escajga, tanjira, sholjica, aparata za espress kafu i prazne ambalaze od gaziranih picha, okrece ceo gastronomski svet i da ste svi ni manje ni vise nego osoblje 3 Star Michelin restorana….ahahahahHAHAHAAHhahahahaahahaH…… Duboko poshtovanje imali ste samo prema hard core mafiji i krimosima tog vremena…cast retkim izuzecima od konobara (dvojica da budem precizniji), koji su bili i ostali vrhunski konobari i ljudine…..ovo ostalo tamo cega se ja secam….pa to je samo za doze korekcionog seljachizma kakav smo ja i pajtos sprovodili godinama nad vama…

  18. stormwatch kaže:

    @Karat Keks Dijete

    Who else?

    47 64 65 20 73 69 20 6c 65 67 65 6e 64 75 75 75 55 75 55 55 75 55 75 75 75 75 75 75 21 20 4e 65 6d 61 20 6e 69 73 74 61 20 6c 65 70 73 65 20 6f 64 20 6d 65 6e 74 61 6c 6e 6f 20 73 70 61 6c 6a 65 6e 65 20 73 65 6c 6a 61 6e 65 20 75 20 6c 65 74 6e 6a 69 6d 20 70 72 65 64 76 65 63 68 65 72 6a 69 6d 61 2e

  19. Istina kaže:

    Nikada nisam izlazio ni u Boss ni u Staru piceriju ni u ostala „fensi“ mesta gde je izlazila „subotička elita“ (što je neviđeni primer oksimoronstva), nikada nisam bio deo ovcoizirane mase koja srlja za nametnutim „vrednostima“. Ako je Boss „Vrhunac ugostiteljstva“ i „Pojam elitizma“ jasno je zašto Subotica nestaje. Da ne bi i mene povukla u svoj grob prvo sam izbegavao te njene „posebnosti“, „izuzetnosti“, „izvanrednosti“ (vaši neoliberalni izrazi) i pokušavao da implementiram neke zaista prave, svetske. Kako je palanka ubistveno tvrdokorna u svom palanaštvu i ima podršku još ubistvenije palanačkijeg Antisistema čija nadležnost, srećom, prestaje njegovim teritorijalnim granicama, odlučih da od velikosubotičkih kandži provincijalističke propasti odbegnem. I tako i bi.

    Uzgred, tolika količina netrpeljivosti i mržnje „više rase“ po nacionalnom, verskom, rasnom i svakom drugom osnovu prema „nižoj“ samo je dokaz da vama vlada Talmud i to je očito iz svake reči koja iz „vas“ izlazi.

    https://hrvatskoobrambenostivo.files.wordpress.com/2015/07/talmud-e28093-c5beidovska-knjiga-zla.pdf

    Od vas treba bežati, jer vi ste ubice civilizacije.

  20. saša kaže:

    @stormwatch
    Čiji je ovo predlog? Pa ovo su predložila udruženja ugostitelja a ne vlada ili stranka. Međutim, mantra po kojoj ti postavljaš svoje komentare ne zna za drugo nego pljuvanje po državi.

  21. Haris Poterić kaže:

    U Bosu nikada nisam bio niti ću, mrzim snobove i maloumnike koji dižu kredite da bi bili viđeni i misle da će na taj način naći devojku iskreno za svojih 30godina nikada nisam čuo da se neka devojka zaljubila i volela nekoga zato što pije kafu u Bossu ili ima nove patike..ali naši maloumnici tako misle…elem mislim da je Boss stara priča ima sada dosta novih lokala i picerija koje treba posetiti i dati šansu.

  22. Jedna Budala od 20% kaže:

    Nama je super, ako je najveći problem bakšiš konobara onda mi problema nemamo, bilo bi gospodi bolje da vide ko kuca račune za piće, 20 % lokala radi legalno i kuca račune a ostali…… Završite red tu, pa Vam bakšiš neće biti problem, radite inspekcije petkom, subotom od 23h pa bi se začudili koliko se racuna izda, gospodo imate i kontrolne trake pa pogledajte njih, lokal pun a na traci nema nista, dokle? A onda, onaj ko radi pošteno prijavi ceo pazar, inspekcija ide u kontrolu takvima, posto u ovoj zemlji se ide onom seljackom, kad je ovoliko kucao, koliko je tek ukrao. Uvek se može naći neki nedostatak i naravno on bude kažnjen. Samo napred!!!

  23. stormwatch kaže:

    @saša

    Pljuvanje po drzavi? Eeeee sistemski botovi u sluzhbi svakog krimoshkog olosha i prevaranta koga stitite osim svojih gradjana od kojih zhivite i jedete senviche i poluizlapela gazirana picha! Pogledaj samo onu sprdnju i bezobrazluk od onog pisma shto ti je tvoj vodja poslao opljackanim penzionerima, josh je OTEO tudje i josh zajebava narod.

  24. Nenad kaže:

    Udruzenja ugostitelja sama traze da se placa porez na baksis, to jest na svuda u svetu neoporezovan novac. Umesto da traze uzimanje u obzir prisustva baksisa u kasi prilikom prebrojavanja od strane inspekcije. Mi trebamo da dobijemo Darwinovu nagradu kolektivno, kao narod. Glupljih na svetu nema, nije slucajno sto smo najveca beda u Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR