I pekar može da gladuje

Mogli bismo pomisliti da je pekarom skoro nemoguće upravljati nerentabilno, jer koliko god da ljudi nemaju para, hleb ipak jedu svakodnevno. Višegodišnja istorija pekarsko-mlinarskog preduzeća „Fidelinka“, međutim, ovu tezu opovrgava. Raniji vlasnik je fabriku odneo u stečaj dugovima. Trenutno je zakupac „Fidelinke“ firma Čedomira Jovanovića „Agrohub“, koja je i pored toga što duguje plate zaposlenima, nakupila još drugih dugova.

fidelinka

 

U DUGOVIMA DO GRLA

Ovih dana pročula se vest da je Suboticagas ukinula gas pekari i fabrici testa „Fidelinka“ jer beogradska firma D.O.O. „Agrohub“, koja zakupljuje fabriku, duguje više od pet miliona dinara Suboticagasu. Prema informacijama dnevnika „Politika“ to nije jedini dug „Agrohuba“ koji duguje i značajni deo zakupnine. Na početku ove godine došlo je do promene zakupca, takoreći unutar porodice: „Fidelinku“ je naime tada zakupila firma „Agrohub“ koja je u vlasništvu Čedomira Jovanovića, predsednika Liberalno-demokratske stranke, od ranijeg zakupca takođe beogradske firme „Agroposlovi“, čiji je rukovodilac Jelena Jovanović, supruga predsednika stranke. Tada je postignut dogovor koji nalaže da „Agrohub“ preuzme dugove ranijeg zakupca, od kojih je najveća zakupnina proizvodnih linija „Fidelinke“ koja je u februaru ove godine iznosila 31 milion dinara.

Zbog tih problema, stečajni upravnici „Fidelinke“ razmišljaju o raskidanju ugovora sa „Agrohubom“ kao nepoverljivim zakupcem, naime „Agrohub“ pored gore navedenih stavki duguje još i plate zaposlenih. Otprilike šezdesetak radnika „Fidelinke“ već mesecima ne prima platu: u mlinu od februara, a u fabrici testenine od maja.

Radnici su se zbog toga obratili gradskom ombudsmanu Zlatku Marosiuku, u cilju osiguranja zaštite svojih prava. Marosiuk je rekao da radnicima zakupac duguje više od deset miliona dinara.

Problemi sa „Agrohubom“ su konstantni. Stečajni zastupnici „Fidelinke“, odnosno fabrike testenine, mlina kao i magacina pšenice su ranije već upozorili „Agrohub“ na visinu dugova, šta više aktivirali su i menice koje pružaju garanciju. Na to je Čedomir Jovanović reagovao dužim pismom u kojem objašnjava da će svoje dugove namiriti: prema poreskoj upravi 15 miliona dinara, EPS-u 10 miliona dinara, za gas osam miliona, a radnicima otprilike 10 miliona. Zakupcu je bilo krivo što stečajni zastupnici favorizuju firmu „M.I. Finance“ u vlasništvu Velimira Jovanovića i kaže da njemu žele da prebace zakup „Fidelinke“.

 

RAZBACANA IMOVINA

„Fidelinka“ koja je decenijama važila za poznato i ugledno ime, ne samo u regionu, nego i na teritoriji cele bivše države, u stečaj je dospela u leto 2010 godine. Naime, vlasnik koji je firmu stekao tokom privatizacije, je do tada nakupio dug od 692 miliona dinara.

Privatizacija „Fidelinke“ je tipičan primer takozvanog „patriotskog modela“, srbijanskih rešenja koje diktira divlji kapitalizam, a koji je harao tokom sredine dvehiljaditih godina. Njegova suština je bila ta da je mnogo bolje ako preduzeća prodajemo domaćim preduzetnicima nego da ih prodajemo strancima. U slučaju „Fidelinke“ nije se moglo znati ko su tačno novi vlasnici. Nije bilo podataka u registru firme o tome, a iz centralnog registra hartija od vrednosti ispostavlja se da su akcionari firme preduzeća pod imenom Mowbray sistems, Mineco, Alisun, kao i Unikredit Banka iz Austrije. Nezvanično se saznaje da su vlasnici podigli mnoštvo kredita na teret „Fidelinke“, koji su porasli na već pomenutu veličinu.

PORODIČNI BIZNIS

Nakon što su upravljanje „Fidelinke“ i njenih firmi preuzeli stečajni upravnici, doneta je odluka o davanju u zakup kapaciteta fabrike. Tako je zakupac firme u stečaju 2012. godine postala firma „Agroposlovi“ koja se vezuje za ime Jelene Jovanović. Prema registru firme, ovo preduzeće je danas pod stečajem, ali supruga predsednika LDP-a poseduje samo 0.15 posto vlasništva, dok je većinski vlasnik 99.85 posto vlasništva „BH Chemical Industry” koja je registrovana u opštini Stari Grad u Beogradu, a njen vlasnik je Bojan Drobnjak. „Kurir“ je ranije pisao o tome da je taj većinski deo ranije bio vlasništvo Čede Jovanovića, ali je šef stranke nakon izbora 2013. godine, kada njegova stranka nije uspela da uđe u parlament, dospeo u tako tešku materijalnu situaciju da je bio prinuđen da proda firmu.

„Fidelinka“ je zbog problematičnog poslovanja u februaru ove godine informisala firmu „Agroposlovi“ da namerava da raskine sporazum sa njom. Tada se pojavila izjava o nameri firme „Agrohub“, koja je prihvatila preuzimanje nagomilanih dogova firme „Agroposlovi“ kao i ugovor o zakupu.

D.O.O. „Agrohub“ je prema registru firmi u stopostotnom vlasništvu Čede Jovanovića, registrovana je u opštini Savski Venac u Beogradu. Porodični biznis između supružnika međutim, izgleda da nije doneo mnogo rezultata, jer smo danas došli do tačke da bi preko jedne druge firme, isti vlasnik bio obavezan da održi u životu jednu od preostalih subotičkih preduzeća sa velikom prošlošću i pošteno isplati njene radnike. Praksa međutim pokazuje da su u ovim igrarijama najmanje bitni interesi radnika.

SVE JE NA PRODAJU

Nije raščišćeno ni to, kome pripada logo „Fidelinke“, koji je njen zaštitni znak. Naime, porodica Jovanović formira pravo na ovaj logo. Kada je firma „Agroposlovi“ zakupila fabriku 2012. godine, ugovor o zakupu je imao deo koji se odnosi na korišćenje zaštitnog znaka. Trenutno je ovaj slučaj pred Zavodom za intelektualnu svojinu, naime firma „Agroposlovi“ istrajava u zahtevu da ima isključivo pravo na korišćenje ovih zaštitnih znakova, uprkos tome što je administrativni odbor vlade ranije odbio njihovu molbu, kojom su hteli da osiguraju pravo isključivog korišćenja zaštitnih znakova.

 

Magyar  szoKOMENTARI

 1. treća-sreća kaže:

  U nekoj uređenoj državi bi dotični „gospodin“ odavno robijao…

  U državi Srbiji, alijas „Farmi“ ovaj će da ojadi još hiljade radnika… J**em ti FARMU!

 2. amacak kaže:

  zar nije pekara u zakupu od strane slovenaca? ne plaćaju ni oni ili je novinar malo mešao između pekare, testare i mlina?

 3. stormwatch kaže:

  @treca sreca

  Istinu zborite treca sreco….samo imajte na umu da bi u uredjenoj drzavi prvo ovi sto su sada na vlasti bili po zatvorima negde od 2000. godine…mislite o tome.

 4. Đuro kaže:

  Nije mi jasno sta se ceka sa zatvorom,pa nema gospodin vise poslanicki imunitet…

 5. Lunja kaže:

  Zar taj Drobnjak nije kum ili šta već Premijera Vučića?

 6. Istina kaže:

  Zakupac Fidelinka Pekare je firma DON DON doo i svoje obaveze izmiruje na vreme i nema veze sa pomenutim firmama, na srecu mnogih!

OSTAVITE KOMENTAR