I poljoprivrednici u borbi protiv ambrozije

U Subotici i okolini ove godine biće sprovedene brojne aktivnosti na suzbijanju ambrozije, korovske biljke koja se jako brzo širi i loše utiče na zdravlje osetljivih. Svoju ulogu u tom procesu, koji finansira Evropska unija, imaju i poljoprivrednici, za koje je danas u Hajdukovu kod Subotice organizovana edukacija.

Subotica na svojoj teritoriji ima četiri prirodna staništa a na njima ceo niz invazivnih vrsta sa kojima se suočava. Jedna od njih je ambrozija, koja se najviše širi na ruralnim i obradivim površinama. Svoju ulogu u njenom suzbijanju imaju i poljoprivrednici.

„Jako je bitna informisanost. Shvatanje da je to nešto novo. Ne može neko da sledne ramenom i da kaže to je glupost, ja sam to učio na studijama drugačije zato što živimo u svetu koji se brzo menja. Zbog klimatskih promena, mnoge invazivne vrste se ubrzano šire“, kaže stručnjak za ekologiju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Klara Sabadoš.

Kako je predstavljeno, na području Subotice biće postavljeni novi aparati za merenje koncentracije polena, urađena analiza zastupljenosti invazivnih vrsta, kao i fizičko i hemijsko uklanjanje prvenstveno ambrozije. Kako bi postignuti efekti bili održivi, ključna je i edukacija.

„Rezultat je i edukacija, kao što je danas u vidu seminara gde će poljoprivrednici sa ovog terena imati prilike da se upoznaju, od strane strulnih lica, o invazivnim vrstama, zatim o njihovoj rezitendtnosti na određene preparate i na određene načine koje su do sada bili prisutni u suzbijanju i neke inovacije koje je potrebno primeniti kako bi trajnije se rešio problem invazivnih vrsta, ne samo u prirodi, nego i na njivama“, ocenjuje pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.

Sve navedene aktivnosti realizuju se u okviru projekta „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta“, koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska.

 

RTV

 

 KOMENTARI

 1. AMROZIJE kaže:

  Ambrozija je invazivna vrsta,poreklom iz Severne Amerike.Došla je pošiljkama 82 godine.Pre 15 godina sam pokušavao da se na sve načine borim protiv ovog opakog korova.To što lupeta Klara i Nemanja to su priče za malu decu.Kada ne znaju šta da rade,i kako da reše problem, oni održe seminar i edukaciju.IPA Projekti i služe da bi neko uzeo pare.Abrozija se rešava na način da ojačate domaćeg poljoprivrednika, i da mu date veće podsticaje po hektaru.U tom slučaju će zemlja biti blagovremeno obrađena,uvratine sređene i samnjiće se širenje polena.

 2. pista kaže:

  Kupite koze…. potamanice svu ambroziju to je najjeftinije resenje. I pijte kozje mleko!

 3. Metuzalem kaže:

  Upravo gledam prelepu tropsko-žutu bananu kupljenu u lokalnom marketu i razmišljam gde li su oni stari dobri i efikasni totalni herbicidi.
  Na žalost nisu nestali, vrlo su prisutni u lancu ishrane.Tretira se sve živo i ne živo. Na papiru ostaju samo besmisleni dekreti znane nam Zajednice.
  Jabuka neprskana (bio, eko, slow, ultralow)!?
  Pa ko voli nek* izvoli.
  Na zdravlje.

 4. W I E N kaže:

  Grad je duzan da resi taj problem!

OSTAVITE KOMENTAR