Imenovanja v.d. direktora i „demađarizacija“ izazvali raspravu

Imenovanja v.d. direktora Turističke organizacije Subotice i Savremene galerije izazvalo je žustru polemiku odbornika, na redovnom, 17. zasedanju Skupštine grada. Dok su odbornici iz redova opozicije izneli niz zamerki na kadrovska rešenja, pozicija tvrdi da su mandati direktora u obe ustanove istekli i da će uskoro biti raspisani konkursi.

Na dnevnom redu svega šest tačaka – prve četiri izglasane su gotovo bez rasprave u prvih 15 minuta zasedanja. Gotovo dva sata raspravljalo se o preostale dve – imenovanju v.d. direktora Turističke organizacije grada i Savremene galerije Subotica. Predsednik odborničke grupe „Za pristojnu Suboticu“, Saša Vučinić sa govornice je zamolio skupštinsku većinu da napravi presedan i da se poslednja tačka ne izglasa, budući da je, kako je obrazložio, dosadašnja direktorka Savremene galerije, Nela Tonković,tu ustanovu kulture podigla na mnogo viši nivo.

Za opoziocioni Pokret građanske Subotice, sporna su oba kadrovska rešenja – i Aleksadar Medaković, novi v.d. TOS-a, kao i Blaško Arpad, koji nasleđuje Nelu Tonković.

Gradonačelnik Bogdan Laban poručuje: direktorima su istekli mandati, imenuju se vršioci dužnosti, uskoro će biti raspisani i konkursi, i to je sasvim normalna stvar – nema potrebe da se od toga pravi performans. Nela Tonković ostaje u Savremenoj galeriji, gde će biti u istom timu sa novim direktorom, dodaje Laban.

Podršku imenovanju v.d. direktora bezrezervno su podržali i koalicioni partneri – Savez vojvođanskih Mađara.

Inače, raspravu je obeležilo i skretanje sa dnevnog reda. Naime, bivši odbornik, a sada član Kadrovske komisije, Đula Laslo, uzburkao je skupštinske strasti, kada je izneo niz teških reči za govornicom, pre svega da je u Subotici na delu „demađarizacija“. Za gradonačelnika Bogdana Labana, ovakvo ponašanje je krajnje neprimereno, i kako je rekao, pokrenuće njegovu smenu iz Komisije, jer građani ne zaslužuju rečnik i ponašanje koje vređa dostojanstvo Skupštine grada.

 

TV SUBOTICA

 

 KOMENTARI

  1. rax kaže:

    bravo gosp. djula, napokon je neko izrekao i javno! uvek moram da mislim na pljuvanje u budimpesti, kako je ta zena progresivna ili vidovita, dobro je sto je pljunula pasztora, tada jos preventivno.

  2. e moj Kasa Jozefe kaže:

    radi se demadjarizacija cele Subotice i Vojvodine a tu je kljucni faktor bas SVM. Taj lagani dil Vucic Orban koji oni podrzavaju dosta doprinosi okoriscavanju pojedinaca dok narod ne vidi boljitak i perspektivu. Te stoga bezi tamo gde je bolje, ne u Orbanovu Madjarsku vec u Nemacku, Englesku, Ameriku.

  3. Alan Ford kaže:

    Ispravio bih gospodina Đulu. U Subotici je na delu desubotizacija grada. Lokalne šaljivdžije u svom urbanom rečniku grad već zovu Srbotica. 😀

OSTAVITE KOMENTAR