Interaktivna radionica kroz glumačke vežbe

Radionica je zamišljena kao interaktivan rad sa stanarima gde se kroz vežbe i igru uče glumačke osnove. Tačnije, to su vežbe oslobađanja govora i tela u prostoru. Razne vežbe disanja, govora i pokreta koje čine da se na zanimljiv način uči i uživa u tome.

Planirano je da se radionica održava jednom u dve nedelje.

Svaka radionica će početi vežbama kojima budimo naš govorni aparat. Učesnici radionice slušaju i rade zadatu stvar (bespredmetnu radnju), na primer vođa radionice zadaje da zamisle da žvaću žvake, jedu vruću supu, piju kiselu limunadu, pokušavaju da sažvaću žilavo meso i slično.

Zatim, ponavljanje samoglasnika, od tišeg do najglasnijeg, kao i od sporijeg ritma do bržeg.  Na isti način se rade i brzalice. Imamo 5 osnovnih brzalica (za svih pet samoglasnika) sa kojima se takođe igramo.

Što se tiče bespredmetne radnje, time ćemo se najviše baviti kroz sve radionice. Na zadate indikacije učesnici rade zadate radnje recimo jutarnji ritual tj vežba ispred ogledala (svaki stanar zamisli ispred sebe ogledalo u kupatilu i vodeći se svojom maštom i kreativnošću obavlja jutarnji ritual; neko se umiva, neko pere zube, neko se šminka, neko brije.. svako na svoj način). To sve stanari mogu da rade sa svog mesta gde sede, svako za sebe. Tu već uključujemo i pokrete rukama i gornjim delom tela uopšte.

Radićemo i zajedničke vežbe koje ćemo postaviti tako da ih ostali stanari vide. Na zamišljenu scenu ćemo postaviti dve stolice pa će stanari koji žele i mogu moći da izađu i da ih drugi vide. Te stolice će nam služiti i kao klupa u parku (recimo dam temu jedan stanar sebi u parku, drugi mu prilazi i onda spontano da oni sami nastave zadatu scenu) ili recimo zamišljeni restoran (gde će dvoje izaći na večeru i na primer jednom učesniku vežbe se hrana ne dopada, a to ne sme da pokaže drugom učesniku vežbe koji ga je izveo na večeru itd) i još raznih improvizacija na zadate teme gde će sami stanari smišljati scenario i kraj tj ishod svake vežbe.

Primer još jedne vežbe za oslobađanje i početak radionice uopšte – reklama. Svaki stanar smisli koji proizvod će da reklamira (bilo postojeći ili izmišljeni, bolje ovo drugo) i onda se trudi da ga na što interesantniji način prezentuje ostalima.

Ne postoji ništa netačno i pogrešno, sve se svodi na maštu, igru i zabavu. Svaka radionica će imati neke osnovne stvari koje će se ponavljati, a i nove koje će im biti zadate ili prosto osmišljene u skladu sa njihovom interakcijom.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR