„Iskončići“ čuvaju nasleđe

Svet je naš, i nova deca sama stvaraju bolji svet… – zagrmelo je, kao jedan, stotinu glasića đaka OŠ “Miloš Crnjanski” iz Subotice u spotu Sanje Ilića i “Balkanike”, koji su se do subote veče nadmetali u Lisabonu, na izboru za najbolju pesmu Evrovizije.

Gromko i zvonko, pod budnim okom profesora Dejana Anđelovića, bivši i sadašnji članovi etno-sastava “Iskončići” i njihovi školski drugari poručili su Evropi da, uprkos svemu, mi imamo razloga da verujemo u bolje sutra. Jer su upravo oni, najmlađi baštinari muzičke tradicije ovog podneblja, naše svetlo ka boljoj budućnosti.

Za razliku od mnogih svojih vršnjaka koji vreme provode slušajući popularnu di-džej muziku, često prepunu fraza neprimerenih njihovom uzrastu, “Iskončići” uče i pevaju stare izvorne pesme iz svih delova Balkana. Osnovana pre jedanaest godina, muzička sekcija OŠ “Miloš Crnjanski” brzo je prerasla okvire škole i do sada je u “Iskončićima” pevalo više od sedam stotina mališana. Oni koji ih prerastu, nastavljaju da pevaju u muzičkom ateljeu “Iskon etno” i drugim horovima.

– Iako su veoma mladi, mališani vole našu izvornu muziku, i to zahvaljujući tome što svaku našu pesmu koju učimo prati i priča. Ne radimo klasično, da naučimo samo tekst i melodiju, već o svakoj pesmi razgovaramo, pričamo o istorijskom vremenu i razlogu, okolnostima zbog kojih je nastala, kome je posvećena i koja je njena uloga u narodu – objašnjava osnivač hora Dejan Anđelović. – To su pesme iz svih krajeva Balkana i svaka oslikava običaje određenog naroda. Veliki deo njih je na prizrensko-timočkom dijalektu, koji je deci takođe nepoznat, i onda objašnjavamo i samo značenje pojedinih reči.

“Bjela vilo na tebe mi krivo”, “Da sam izvor voda ladna”, “Gugutka guka”, “Gusta mi magla padnala”, “Vrbice vrbo zelena”, “Kosovski božuri”…, samo su neke od starih i prilično zahtevnih pesama kojima “Iskončići” dignu publiku na noge gde god da nastupaju.

– Ako deca spoznaju svoju kulturu i tradiciju, poštovaće i druge. A nas u nacionalno šarolikim sredinama ništa ne može da spoji tako kao kultura – poručuje Anđelović. – Nama kao narodu često nedostaje samopoštovanje, podvodljivi smo i lako prihvatamo sve ono što nam se servira sa strane. A imamo toliko bogato i lepo istorijsko nasleđe. Nije sramota reći ko si i šta si, ali Srbiju, bez obzira na nacionalnost, svi treba da prihvate kao svoju zemlju. A uz pesmu, to je najlepši put.

Mališani u “Iskončićima” na probi / Foto Privatna arhiva

Dok su nestrpljivo čekali ishod najvećeg muzičkog takmičenja u Evropi, “Iskončići” i oni malo stariji u SKC “Sveti Sava” vredno vežbaju za predstojeće nastupe. Na bugarskom, rumunskom, vlaškom, makedonskom, naravno srpskom, pevaju deca kojoj je svejedno da li su Srbi, Mađari, Hrvati, Bunjevci, Rusini… Među njima je i Sirijka Jasmin Faiad, koja se odmalena zainteresovala na izvornu muzičku tradiciju Srbije.

– Najpre sam na internetu pronalazila i pevala lepe pesme, a onda sam počela da pevam u “Iskončićima”, gde sam naučila ne samo kako se te pesme izvode, nego i šta sve one sa sobom nose – priča Jasmin. – Srpska pesma se razlikuje od muzike iz zemlje iz koje potičem, i zato mi je još zanimljivije da učim. Najviše volim pesme koje opisuju istoriju Srbije, ali i “Da sam izvor voda ladna”. Svi moramo mnogo više da čuvamo ono što su nam stari ostavili.

„Balkanika“ na „Evrosongu“ / Foto AP

SARADNjA

Do saradnje “Balkanike” i subotičkih mališana došlo je zahvaljujući Nataliji Lukić, nastavnici muzičkog u OŠ “Miloš Crnjanski”. Ona je, naime, bratu, pevaču u grupi Mladenu Lukiću, prosledila snimak kako deca izvode numeru “Plava ptica”.

 

Večernje novostiKOMENTARI

  1. Megatron kaže:

    Pesma je tesko sranje.

OSTAVITE KOMENTAR