Islamska zajednica pomaže migrantima

Krajem prošle sedmice večernji obrok u Privremenom prihvatnom centru za migrante podelili su pripadnici Islamske zajednice u Subotici. Hranu su obezbedili zahvaljujući različitim donatorima, a gotovo 500 migranata u centru, sa zahvalnošću su primili obrok, ali i priliku da razgovaraju sa lokalnim imamom.

Dzamija 4

Uzairi Ibazer, dugogodišnji je predsednik Islamske zajednice u Subotici i jedan od njenih osnivača pre više decenija. U razgovoru za „Politiku” kaže da su samo u poslednjih mesec i po dana, od početka Ramazana, pripremili više od 7.500 obroka. Podelili su ih migrantima, koji su postili tokom velikog muslimanskog praznika, ali i svojim članovima kojima je pomoć u tom trenutku bila potrebna.

– Naša prepoznatljiva crta je humanitarni rad, i želimo da nas po tome znaju sugrađani. Reagujemo kada god primetimo da je negde pomoć potrebna, tako smo među prvima nakon katastrofalnih poplava 2014. godine uputili pitku vodu u Obrenovac. Ono što nam je takođe veoma bitno jeste da svoj humanitarni rad obavljamo u dogovoru i saradnji sa zvaničnim institucijama. Zbog toga smo bili i ponosni, ali i osećali veliku odgovornost kada nas je Komesarijat za izbeglice i migracije pozvao da se uključimo u pomoć migrantima – objašnjava Ibazer.

Pomoć nije uvek materijalna, veoma je značajno da u svim aktivnostima učestvuje imam, a tu funkciju odnedavno u Subotici obavlja mladi Enko Korać. On razgovara sa ljudima koji su uznemireni ili nesigurni na njihovom neizvesnom putu. Ibazer prepričava da su prihvatili porodilju migrantkinju na izlasku iz bolnice, zbrinuli je nekoliko časova dok nije stigla ekipa komesarijata. Nažalost, na dugom migrantskom putu rađanje ali i umiranje su neizbežni, a o trošku Islamske zajednice sahranjeni su oni koji su ovde stradali.

Najveća briga Islamske zajednice su pre svega muslimani koji žive u Subotici, a Ibazer kaže da se, u zavisnosti od fluktuacije stanovništva, obično od 500 do 700 domaćinstava učlanjuje u zajednicu, ali da računaju da ovde ima od 9.000 do 10.000 muslimana. U gradu od oko 140.000 duša, to predstavlja značajnu zajednicu. Od 2008. godine u gradu je izgrađena Muhadžir džamija.

– Njeno ime znači „iseljenik” i odlučili smo se za to jer odslikava sastav naše zajednice u kojoj ima Goranaca, Bošnjaka, Roma, Arapa, Albanaca… Po šarolikosti je Subotica u malom – kaže Ibazer.

Islamska zajednica ima zadatak svojevrsne „vlade” među njenim pripadnicima, brine o članovima, bilo da je reč o socijalnim potrebama, ili o obrazovanim kadrovima koji mogu da pomognu celoj zajednici, brine o svim pitanjima organizacije života zajednice i njenih finansija, i u svemu tome izuzetno je aktivan i novi imam Korać. S obzirom na to da su muslimani u Suboticu stizali iz različitih krajeva i donosili svoje navike, stilove života Islamska zajednica nastoji da ih uklopi, ali i usaglasi sa ovdašnjim običajima – navodi Ibazer.

– U Subotici ne postoji distanca prema muslimanima, niti smo ikada imali situaciju da se suštinski remeti naš život. Nama je cilj integracija zajednice u Subotici sa velikom obavezom da uzvratimo na dobrodošlicu i prihvatanje sredine. Pomaže nam mešihat Islamske zajednice u Srbiji, ali u Subotici imamo kontakte i saradnju sa gradskom upravom, Srpskom pravoslavnom crkvom, sa Katoličkom crkvom i Jevrejskom zajednicom – dodaje Ibazer.

Nedavno su svi predstavnici velikih istorijskih crkava dali krv, Ibazer kaže da u Islamskoj zajednici imaju biblioteku, i da su počeli da razmenjuju knjige sa Gradskom bibliotekom.

– Planiramo da održavamo tribine jer je to dobar način da više ljudi čuje za nas. Hoćemo da obnovimo izdavanje naših novina „Upoznaj islam”. Ovde te grad tera da se uključiš, da pišemo projekte i sarađujemo i želimo to da iskoristimo – kaže predsednik Islamske zajednice u Subotici.

 

POLITIKA

 KOMENTARI

 1. pista kaže:

  planirate da organizujete tribine? kad ce biti prva, mene jako interesuje sta ce biti tema te tribine…

 2. punisher kaže:

  zasto njihovi sefovi nece da pomognu? Saudijska Arabija, Katar, Bahrein, Dubai, itd???? nego tu izigravaju humanitarca ko ona zena na kelebiji, a sve se to radi samo zbog interesa, a nama serviraju humanost. Pa nece da moze. Uzivajte dok narod ne ustane

 3. stormwatch kaže:

  @punisher

  Jes, ustace narod….haahahahahaha, ti si prolupao nevidjeno. Ustacete iz kreveta i uz plastik bocu od 1.5l piva razreshavati politicku situaciju u svetu…..HAHAHAHAhahaahhaahahahaha

 4. Master PC kaže:

  90% Roma jedan Goranac stavili su da su prvi Goranaca Bošnjaka onda Roma a najviše Roma da nema Roma Džamija bi bila zatvorena de pravda Roma u ovoj zajednici ?

 5. punisher kaže:

  stormwatch
  nije ti ovo Njemacka gde svako ima prava, oteracemo i tebe i njih

 6. stormwatch kaže:

  @punisher

  HAHAHAHHAAHAHAH, koji prolupani lik. hHAHhahaHHAHAHAHAHhaha, nista bolje u pauzi nego procitati ovakav autogol izrecen od strane jednog histericnog tipa – mene ste vec davno oterali pre 7 godina. I HVALA VAM NA TOME! HVALA STO STE ME BUKVALNO OTERALI IZ VASEG EXTRA RAJA! UZIVAJTE, CEO JE VAS!

 7. Nikson kaže:

  Onda sta se lozis,ne vodi brigu oterani,gledaj svoje dvoristance od 0,5kvm2. Hehehe

 8. stormwatch kaže:

  @Nikson

  Moram malo da vam skakucem po zivcima. Vidim da ste prilicno labilni. 🙂 No ne brinite.

OSTAVITE KOMENTAR