Istina o dečaku

Kristijan Vaš, očuh bolesnog dečaka smeštenog u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, tvrdi da ga nisu napustili i da se majka preplašila od hajke koja se danima vodi protiv njih

horgos-ulica_660x330

Nije tačno da ne brinemo o našem sinu. Siromašni smo. Jednostavno nemamo para da odemo do njega. Trudimo se da mu, kao i za ostalo troje dece, pružimo sve šta možemo. Mesečno samo za lekove izdvajamo 150 evra. Zbog svega što se pisalo ovih dana supruga mi je preplašena. Na ivici smo. Neverica, razočaranje…

Ovako za Kurir govori Kristijan Vaš, očuh četvorogodišnjeg dečaka M. K. iz Kanjiže,  koji je teško bolestan od rođenja i trenutno leži u Dečjoj bolnici u Novom Sadu. Pojedini mediji objavili su da mališana niko nije obišao već 13 meseci i da su nesrećno dete roditelji zanemarili. Međutim, Centar za socijalni rad iz Kanjiže, direktor bolnice i roditelji tvrde drugačije.

Nema lekova u Srbiji

– Tokom septembra doktori su rekli da možemo da ga dovedemo kući. Kod nas je bio do novembra, kada je vraćen u bolnicu radi kontrole. Dete odmalena ima problem s bubrezima. Ja ne radim, obavljam samo sezonske poslove, a mesečno moramo da izdvojimo veliku svotu za lekove. Nekih lekova nema ni u Srbiji, ni u Mađarskoj, pa sam ih preko poznanika nabavljao u Sloveniji – priča Kristijan dok mu se u očima naziru suze.

Inače, ova porodica živi u vrlo teškim uslovima. Kuća spolja izgleda skromno, kao i sve druge u nizu, a unutra sve ukazuje na teško izdržavanu nemaštinu. Loši uslovi života ostavljaju trag na porodici Vaš.
– Niko nam ne pomaže i ne znam kako uspevam i da prehranim porodicu. Bez obzira na sve, trudim se koliko mogu. Ne znam šta bih još mogao da uradim da pomognem detetu. Sva sreća da mu je bolje – priča Kristijan.

Jezička barijera

Svakodnevni pozivi novinara uplašili su i majku mališana, koja nije htela ni da izađe da popriča sa nama. Ona je poreklom iz Mađarske i ne govori srpski, što joj je barijera u komunikaciji. Bol s kojim se suočava porodica, koja je samo zbog toga što nema redovnih prihoda prikazana kao nemarna, niko u Kanjiži ne može da razume.

Centar ih hvali

U kanjiškom centru za socijalni rad istakli su da u ovoj porodici vlada topla atmosfera i da se, bez obzira na skromne uslove u kojima žive, ne može govoriti o zanemarivanju deteta.
– Porodica je od početka činila sve kako bi detetu obezbedila uslove neophodne za rast i razvoj – poručili su u Centru.

Direktor bolnice
DECA NE SMEJU DA SE ZLOUPOTREBLJAVAJU

Povodom ovog slučaja reagovalo je i rukovodstvo Dečje bolnice u Novom Sadu. U saopštenju koje su uputili navode da njihovi pacijenti imaju vrhunsku negu i da „posete više stotina nepoznatih ljudi, koji su se najavljivali ovih dana, sigurno ne bi doprinele niti boljem zdravstvenom stanju, niti rešavanju socijalnih i emotivnih problema deteta“.
– Deca ne treba da budu predmet bilo čije zloupotrebe iz bilo kojih razloga – poručio je direktor Instituta dr Slobodan Grebeldinger.

Prava pomoć
OČUH TRAŽI POSAO

Iako je bez posla i čeka novu sezonu nadničenja kako bi prehranio porodicu i obezbedio lekove za dete koje je daleko od njih, Kristijan Vaš se ipak nada da će naći stalni posao. U mesnoj zajednici Horgoš smatraju da bi prava pomoć bila kada bi neko porodici platio putne troškove da posete dečaka u bolnici.

 

KurirKOMENTARI

 1. Ja kaže:

  Tuga 🙁 Ljudi su vec nudili na Blicu da plate prevoz ili prevezu ove ljude do Novog Sada. Nadam se da ce se i ostvariti. Sto se njihove porodicne situacije tice, ima ona izreka:“Kod siromasnih se radjaju samo snovi i deca“…

 2. Bivsi kaže:

  Blic laze ljude!

 3. stormwatch kaže:

  Blic je senzacionalisticko djubre u sluzbi desnicara i ruskih prevaranata.

 4. Subotički kaže:

  Verovatno misliš na Kurir, pošto je Blic u vlasništvu nemačkog kapitala i vodi izrazito antiputinovsku politiku.

 5. stormwatch kaže:

  @Suboticki

  I Kurir i Blic su senzacionalisticko djubre.

 6. Lenin kaže:

  @stormwatch
  Blic je uvek bio za demokrade,a Kurir konstantno liže nazanjacima.

 7. stormwatch kaže:

  @Lenin

  Lenine, ne pricamo o Blikku neg o Blicu.

 8. JAPAJA kaže:

  Posle se pitaju sto se odomacio naziv Smrdljive novine a novinare smradovima.

 9. Panonac kaže:

  Hahaha, blic vodi antiputinovsku politiku! LOL!!! Pa svaki drugi dan neki clanak o Putinu a svaki drugi dan njegova slika golog do pojasa sa puskom! hahahaha

 10. Subotički kaže:

  To je zato što gledaš samo slike. Bar da gledaš ženske nego polugolog Putina…
  Evo poslednjih par naslovnica Blca:

 11. JEDAN JEDINI kaže:

  Ima li uopste dnevnih novina koje nisu senzacionalisticke?
  To je nesto sto prodaje novine. ali ovde kod nas u Srbiji nema granice!

OSTAVITE KOMENTAR