“Iz Principa” napravili bum na umetničkoj sceni

Mladi učenici džeza, koji su istovremeno i kompozitori, članovi benda “Iz Principa”, još jednom su dokazali da su odlični izvođači jer se za njihove koncerte traži karta više.

Povod nastupa u Subotici bio je njihovo ponovno okupljanje i snimanje lajva koji će biti objavljen zajedno sa autorskim albumom.

Srednjoškolci i akademci osnovali su bend u avgustu 2016. godine sa ciljem da kao učenici Srednje muzičke škole nastupe na subotičkom džez festivalu “Jazzik” i nisu planirali da nastave saradnju, međutim, otišli su korak dalje što je po mišljenju iskusnih džez muzičara i publike bio pravi izbor. Nikola Spasojević (saksafon), Pavle Zvekić (klavir), Matija Mitrović (bas gitara), Luka Malko (gitara), Mate Biro (bass gitara) i Goran Biro (bunjevi) obreli su se za godinu i po dana i na festivalima. Na “Omladini” su osvojili drugo mesto. Oduševili su publiku i na džez festivalima u Kragujevcu i Pančevu i ljubitelje fjužn džeza u Somboru i drugim gradovima u Srbiji.

– Apsolutno nismo imali velike ambicije, osim učesšća na “Jazzik-u”, ali smo nakon tog koncerta shvatili da imamo jaku međusobnu konekciju i da se muzički odlično razumemo. Počeli smo da nastupamo u Subotici, a za nama je već niz nastupa po drugim gradovima. Basista je na akademiji u Novom Sadu, a bubnjar u Novom Sadu, ali smo se za praznike okupili i iskoristili priliku da sugrađanima predstavimo naš rad. Sviramo tradicionalni i fjužn džez i publika odlično reaguje na našu muzičku energiju – kaže Pavle Zvekić, klavijaturista.

Među mladićima je mala razlika u godinama, ali je značajna zbog toga što trenutno ne mogu da planiraju zajedničku muzičku budućnost, mada su sigurni da će svaku priliku iskoristiti da se okupe na sceni.

– Sve dok budemo mogli nastupaćemo na festivalima u Srbiji, ali i inostranstvu. Deo nas je još uvek u srednjoj školi, a deo na akademijama, ali, bubnjaru nije teško da skokne iz Novog Sada na probu. Ispunjava nas džez koji stvaramo i svakako podrška publike koja ne izostaje – kaže Pavle.

 

BLICKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR