Iz štampe izašli „Rečnik bačkih Bunjevaca“ i „Gramatički i pravopisni priručnik bunjevačkog jezika“

Po utvrđenom standardu bunjevačkog jezika, iz štampe su izašli „Rečnik bačkih Bunjevaca“ i „Gramatički i pravopisni priručnik bunjevačkog jezika“. Ove dve publikacije su i zvanično predstavljene javnosti i predstavljaju korak bliže kraju procesa standardizacije bunjevačkog jezika.

Sa stanovišta istorije narodnih govora, Rečnik je posebno značajan, jer svi narodni govori, pa tako i bunjevački, treba da budu opisani što je moguće detaljnije, a tome služe upravo ovakvi rečnici.

„Opisom tih reči mi dobijamo onda i nekakvu skicu opisa narodnog života uopšte. I mislim da je onda i za Bunjevce izuzetno značajno da je sada u drugom izdanju i znatno veći broj reči nego što je to bilo u prvom izdanju“, objašnjava prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

„Jedna odrednica je neki put objašnjena sa 15, 20, 30 reči u nizu, u smislu rečenica. Sve odrednice i sva objašnjenja su akcentovana na bunjevačkom i ukupno u celom rečniku ima oko milion reči“, naglašava autorka Rečnika i Gramatičkog i pravopisnog priručnika dr Suzana Kujundžić Ostojić.

„U današnje vreme kada jezici polako nestaju, posebno je važno da jezik jedne male zajednice, poput bunjevačke, odoleva ovom trendu i nastavlja da živi i razvija se“, ističe recenzent Rečnika profesor dr Mato Pižurica.

„Svaki dijalekatski rečnik je u stvari prikupljanje onih, po mišljenju autora, manje poznatih reči, za koje on pretpostavlja da ih drugi tako ne izgovaraju, da ih manje znaju, da ih ne poznaju, da im se čini da su sve ređe u upotrebi“, kaže Pižurica.

Prvo izdanje „Rečnika bačkih Bunjevaca“ izašlo je devedesetih godina prošlog veka, a kako kaže jedan od autora Grgo Bačlija rad na njemu trajao je punih 15 godina.

„Radilo se na običnim pisaćim mašinama, na karticama i kartonima, radilo se mahom noću, išlo se na teren. Potrošeno je tri vagona goriva za obilazak svih salaša u takozvanom Bajskom trokutu“, priseća se autor Rečnika, Grgo Bačlija.

Iako je bunjevačka zajednica relativno mala, prema mišljenju poznatog lingviste profesora Ranka Bugarskog, za jezik nije bitan samo broj govornika, već i njegova institucionalna zaštita.

Za razliku od drugih sličnih jezika, bunjevački ima institucionalnu podršku, a to potvrđuju Rečnik bačkih Bunjevaca i Gramatički i pravopisni priručnik bunjevačkog jezika.

 

RTVKOMENTARI

 1. Bački Rečnik kaže:

  Bravo Grgo! Ponos nas Hrvata Subotice grada.

 2. Megatron kaže:

  Ajmo sad ! Bunjevci su hrvati, bunjevci nisu hrvati shitposting !

 3. stipe kaže:

  Ako je bunjevacki onda je valda RICNIK a ne recnik. Tesko bunjevcima ko im ricnike pravi

 4. Uvik Bunjevac,nikad rvat kaže:

  Zivii Bunjevci i bunjevacki jezik.

 5. Uvik Bunjevac,nikad rvat kaže:

  Zivili Bunjevci,ne poznam rvate

 6. Istina... kaže:

  Bunjevci nisu Hrvati. Hrvati ne postoje, oni su izmisljena nacija koje se civilizacija stidi.

 7. Antun kaže:

  Ne hrvata nego bunjevaca!!!!

 8. croat kaže:

  Ako su Bunjevci autohtoni narod jer mogu po toj liniji da traze odcepljenje od Srbije i svoju drzvu?
  Kad su srpske vlasti tako zlatne i bas toliko vole Bunjevce da im eto i ricnik stampaju ja sam sigurno da ce povuci svoje okupacione snage i da ce Bunjevci najzad imati svoju drzavu.

 9. Podrska za Istinu kaže:

  Slazem se sa korisnikom Istina lepo je rekao, tacno i na humoristican nacin. Kao i uvek, covek je ubo sustinu. Bunjevac je uvek bio Bunjevac a Hrvat je nekad bio Srbin. Nek pljuju i po meni botovi takozvane agenture navikao sam da me gaze dok koracam posteno ali ova orkestrirana kampanja protiv korisnika Istina je bedan pokusaj diskreditovanja najvkvalitetnijeg korisnika sajta. On je jedini koji ima m*da a za vas sve do jednog se ne moze to reci ispran vam je mozak ciohazarstinama. Hajde, odreknite se vec jedared javno Tore i Talmuda.

 10. Emerik kaže:

  Sto se tice autohtonosti i indigenosti novokomponovanih autohtonih naroda, kao i drzavotvornih naroda, sa ovog podneblja, valja nam se prisetiti da su svima njima gorepomenutim, Madjari bili u odboru za docek i u komitetu za dobrodoslicu. Toliko o autohtonosti.

 11. gligorije kaže:

  Podrska za Istinu
  Istino mani se velicanja sebe i menjanja svog imena, provaljen si. Kakav si ti egoista. Na sve vesti imas identicne Ciohazarskoagenturske komentare.
  Skroz si smesan.

 12. bac Vranje kaže:

  „Gramatički i pravopisni priručnik bunjevačkog jezika“ ?? Cek malo voleo bi da mi neko objasni da li ovde fali rec backih zar ne? Jer to bi bilo kao kad bi ja pisao u Cikagu gramatiku srpskog jezika ,a ne u Srbiji gde zive autohtoni Srbi i izvorno pricaju srpski jezik

 13. Šandor Republika kaže:

  @croat… kod nas su svi dobrodošli i postoji samo jedna nacija i vera kada imigrirate u Šandor, ŠANDORČANIN!!! tu se i divani, i priča, i razgovara a ako preteraš mož i po tamburi dobit

 14. Pera kaže:

  @Emerih
  Jesu, bili su, sa sve Almošom na čelu.

 15. Croat kaže:

  Interesantno je koliko je lako biti neposten, raditi protiv nekoga, krasti , unistavati,pravljenju betonskih cipela, cupanju grkljana , srpski politicari bolje da svoju energiju utrose na stvaranje funkcionalne i bogate drzave nego sto se bave stvaranjem nepostojecih nacija. Sa bogatom i postenom Srbijom lako ce se identifikovat i hrvat i rom i albanac i marsovac ako treba!

 16. Bunjevac kaže:

  Opet ovi podyebavaju s njevim „autohtonim“ glupostima.

 17. khz kaže:

  Pitanje je da li ovi i sami veruju u ovo što pričaju.

 18. Bunjo kaže:

  @khz
  A zašto bi virovali? Oni samo rade svoj poso za koji su, verovatno dobro plaćeni.
  Taj poso oni rade od 1989-1990 te godine po nalogu sps-a. Kasnije su nalogodavci menjali imena ali suština je ista. Novokomponovani narod dobija „rečnik“. Bunjevci nemaju reč nego rič. Sve je ovo teška komedija u režiji nepismenih „lingvista“ koji ne znaju pravilno divanit. Uglavnom pričaju.

 19. doktorica groktalica kaže:

  Ta nemojte kast da mi u ovo ne virujemo.Jeto ja sam grokteći zaradila i doktorat,a drugi se zato moraje fajin pomučit.

 20. Bajić autohtoni kaže:

  Ma šta kaž’te?!Da Bunjevci nisu Bunjevci neg’štogod drugo?!Iđite svi uočin bre!Nema bolje države od Srbije di je magla taliko skupa da od nje mož puštit ovaliku trbušinu.Jelte.

 21. Buny kaže:

  Kečite u dupe tog Bajića.Biće to istorijski trenutak za Bunjevce.

OSTAVITE KOMENTAR