Izbori u Mađarskoj, glasačka kutija i u Vojvodini

Vojvođanski Mađari se spremaju da glasaju i, kako je najavljeno, u petak u svojim sandučićima mogu da očekuju paket-pismo u kojem je birački listić i adresirana koverta kojom mogu svoj glas da vrate mađarskoj Nacionalnoj izbornoj kancelariji.

Mađari u Mađarskoj, ali i u okolnim zemljama, na izbore izlaze 8. aprila kako bi izabrali 199 poslanika za nacionalnu skupštinu. Pravo glasa na ovim izborima, ali i pravo da budu birani, imaju i oni sa dvojnim državljanstvom koje je uveo zakon iz 2011. godine. Od tada do danas Mađarska je uvećala broj svojih državljana za milion novih građana. Za ostvarivanje glasačkog prava oni treba da se registruju na birački spisak pri Nacionalnoj izbornoj kancelariji, na čijoj internet stranici stoji da trenutno pravo glasa ima preko 8,2 miliona državljana.

Mađarska je sistematično i pažljivo regulisala prava i obaveze svojih novih dvojnih državljana. Državljani koji nemaju prebivalište, odnosno svoju stalnu adresu u Mađarskoj, mogu da glasaju putem pisama, ili u diplomatskim predstavništvima, i to za partije koje su na „državnoj listi”, za razliku od liste formirane po izbornim okruzima.

Prema podacima od pre nekoliko dana na birački spisak registrovalo se preko 366.000 Mađara van granica, što čini gotovo trećinu onih sa dvojnim državljanstvom. Nacionalna izborna kancelarija je saopštila da je na adrese birača koji nemaju prebivalište u Mađarskoj poslala prvih 316.000 pisama.  Svoj zapečaćeni glas oni, uz ispunjen formular sa podacima iz mađarskih dokumenata, mogu da vrate Nacionalnoj izbornoj kancelariji Mađarske, a koverta sa adresom već je u paketu koji će im stići. U Srbiji pismo mogu da predaju Poštama Srbije bez poštarine. Glasanje će se odvijati i u stranim predstavništvima, te je generalni konzul Janoš Babić u Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici najavio da će vrata diplomatskog predstavništva od narede sedmice raditi produženo, a takođe će postaviti i kutije u koje birači mogu da ubace svoj kovertirani glas.

Sve ovo znači da deo zajednice vojvođanskih Mađara proživljava izbornu groznicu. Procenjuje se da će na oko 60.000 adresa u Vojvodini stići izborni paket, što se uklapa u procenat od trećine dvojnih državljana koji su se upisali u birački spisak.

U Subotici su se pojavili izborni plakati koji pozivaju Mađare sa severa Vojvodine da izađu na izbore. Po sloganima bi se reklo da se obraćaju mlađoj populaciji: „Iksiraj! Jer kul je biti Mađar i tamo i ovde”, kao i „Iksiraj! Jer od iste smo krvi”, pri čemu ova potonja rečenica citira pesmu rok muzičara Atile Njergeša, koja je postala himna navijača, a prelomno za njenu popularnost je bilo kada je pesmu na svoj profil postavio sam Viktor Orban, i pesma prerasla u nezvaničnu himnu nacionalnog jedinstva.

Savez vojvođanskih Mađara, najsnažnija partija vojvođanskih Mađara, takođe se aktivno uključio ne samo u mobilisanje sunarodnika da izađu na izbore 8. aprila, nego i da glasaju za Fides, partiju Viktora Orbana koja i sada ima ubedljivu većinu sa 133 od ukupno 199 poslanika u parlamentu. Viktor Orban želi po treći put da osvoji vlast, a u tome računa i na Mađare van Mađarske, s obzirom na to da je u svom prvom mandatu od 2010. upravo njegova stranka izglasala zakon o dvojnom državljanstvu. Nezvanično se može čuti da će u okviru svoje političke kampanje Viktor Orban naredne sedmice posetiti i Suboticu. Premijer Mađarske i rukovodstvo SVM-a u više navrata su isticali da su strateški partneri, to je uostalom rezultiralo i odlukom Mađarske da prvi paket finansijske podrške sunarodnicima van granice, sa budžetom od oko 200 miliona evra, otpočne upravo u Vojvodini. Članovi SVM-a svako veče održavaju tribine sa građanima u mestima sa mađarskim življem kako bi ih mobilisali za izlazak na izbore, a kada stignu pisma sa glasačkim listićem aktivisti partije pomoći će građanima u ispunjavanju formulara.

 

Politika

 KOMENTARI

 1. Miroslav kaže:

  Koga briga!

 2. djuka kaže:

  ko glasa za viktatora, ruka mu se osusila.

 3. Mister No kaže:

  @djuka
  Ne valja proklinjati,kletve se vraćaju kao bumerang. Ja ću glasati Viktora. Primi Božji blagoslov,želim Ti dobro zdravlje i puno uspeha u daljem radu !

 4. Marinko peić kaže:

  Ko ima dvojno državljanstvo a ne izađe na glasanje treba mu oduzeti državljanstvo

 5. djuka kaže:

  @MisterNo
  srbi isti ko’ i madjari – vole diktatore vise nego leba da jedu.
  zivot ce vam proci a nikada slobodni bili niste.

 6. pista kaže:

  Eeeeee ako ga je vec Rojters provalio sa sve njegovim mahinacijama onda slobodna glasajte za Viktatora …https://www.reuters.com/investigates/special-report/hungary-orban-balaton/
  A za one moje Madjare kojima engleski bas ne ide evo nesto pikantnog i na maternjem… znate, nije istina tamo gde je madjarska drzavna televizija tj. njihov javni servis…. ima cenzure ali se tu i tamo pojave interesantne informacija… recimo o Viktatorom zetu… https://www.direkt36.hu/2015/03/11/tiborcz-istvan-es-az-elios-innovativ-zrt-sikerei-ledes-kozvilagitasi-kozbeszerzeseken/…. ima jos puno, puno toga. Tessék, olvassatok!

 7. Mister No kaže:

  @djuka
  Opusti se malo druže moj,stiže proleće. Ízi ràjder öcsém. Nemoj da se ljutiš,ali Srbi i Mađari si napisao malim slovom.

 8. joanneellison kaže:

  Znak=između komunista i fašista je isto što i pripadati ovim drugima.

OSTAVITE KOMENTAR