Izgradnja u Bohinjskoj na Paliću teče po planu

U okviru IPA projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske gradi se Mađarski kulturni centar na Paliću i Srpski kulturni centar u Morahalomu.

Objekat na Paliću je u Bohinjskoj ulici, a reč je o projektu „Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja“. Zamenica gradonačelnika Subotice, Timea Horvat objašnjava da je cilj razvoj sveobuhvatne kulturne strategije za ceo pogranični region, pokretanje onlajn centra za informacije i vesti na oba jezika, i integrisanje Novog Sada, buduće Evropske prestonice kulture, u kulturni i turistički život pograničnog mađarsko-srpskog regiona. Ceo projekat je vredan 3.738.247 evra.

– Ugovor o izgradnji Doma kulture na Paliću je potpisan 24. jula, a radovi su počeli 7. septembra. Radovi teku u kontinuitetu, u skladu sa utvrđenom dinamikom. Završeni su pripremi radovi, koji su obuhvatili postavljanje ograde i gradilišne table, okončani su zemljani radovi, to jest zamena tla i iskopi, a nastavljeno je gradnjom temelja – kaže Timea Horvat.

Osnovni cilj projekta je proširenje ponude iz oblasti kulture u regiji, saradnja pograničnih kulturnih ustanova i nevladinih organizacija koji zajedničko utiču na razvoj turizma. Na dve lokacije se gradi, u Morahalmu i Subotici (Palić). Očekivani rezultati projekta su nove kulturne manifestacije, dešavanja i programi (festivali, izložbe, itd), zajednički veb-plato gde će se moći saznati za aktuelne programe u regiji.

Trenutno kulturni životna na Paliću se odvija u zgradi Mesne zajednice, tačnije u sali od 70 kvadratnih metara, koju pored činilaca kulturnog života koriste rukovodstvo Mesne zajednice i razne nevladine organizacije sa Palića. Uzimajući u obzir mnoštvo sekcija i veliki broj učesnika u kulturnom životu naselja, tu su veoma ograničene mogućnosti za kvalitetan, raznolik kulturni život. Potrebna su konstantna odricanja i kompromisna rešenja od strane korisnika zgrade.Uzimajući u obzir navedeno, Grad Subotica i Mesna zajednica „Palić” se godinama zalažu za pronalaženje rešenja za stvaranje adekvatnih uslova za kulturni život.

Pored benefita za kulturni život, koristi za činioce kulture i za lokalno stanovništvo, izgradnja Doma kulture na Paliću značajan uticaj ima i na unapređenje turizma u pogledu obezbeđenja dodatnog sadržaja za turiste, dodala je Timea Horvat.

Vodeći partner na projektu je DKMT Evroregionalna razvojna agencija iz Segedina, a partneri su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, Eđmašert iz Morahaloma, kao i gradovi Subotica i Novi Sad.

– Rok za izgradnju objekta na Paliću je 23. jul iduće, 2019.godine, međutim uzimajući u obzir dosadašnju dinamiku izgradnje objekta i činjenicu da je izvođaču radova dat veoma komotan rok, nadamo se da će se Dom kulture izgraditi i pre roka, kako bi smo u što kraćem roku mogli privesti nameni ovaj veoma značajan objekat – zaključuje Timea Horvat.

U Morahalomu su ranije, tačnije, još u decembru 2017.godine započeti radovi na izgradnji Srpskog kulturnog centra, a očekivani rok izgradnje je januar 2019. godine. Rok za realizaciju celokupnog projekta je 31.maj 2020. godine, šta podrazumeva da će se sve aktivnosti projekta blagovremeno realizovati i da se projekat realizuje u skladu sa utvrđenom dinamikom, zaključila je Timea Horvat.

 

Dnevnik

 

 KOMENTARI

 1. Istina... kaže:

  Austrougari će dobiti sve, Srbi zahvaljujući lažnim Srbima komunistima go*narima ništa. Okorištavaju se o pripajanje Vojvodine Habsburgovcima izdajući svoj narod. Na kraju sve dođe na naplatu.

 2. Taj sam kaže:

  @Istina

  U pravu si, vređanje i proklinjanje jevrejskog naroda uvek dođe na naplatu.

 3. Croat kaže:

  Madzari nevole EU al vole njihove novce! Sve se to pravi iz EU fondova!

 4. Istina... kaže:

  @Taj sam

  Niti vređam niti proklinjem ikog. Stvari percipirate po indoktrinisanosti a ne realnosti. Šteta.

 5. Rax kaže:

  Pa dobili ste vojvodinu,evo vec 100 godina je vasa,sad zavidite na jednom kulturnom centru.

 6. Kenjereš Andraš kaže:

  Jednog dana, kada Srbija postaje članica EU, nadam se, nestaće i ove evidentne nepotrebne zlonamerne opaske! U zemlji bez granica………

 7. Suboticanka kaže:

  Kad bi se ovako brzo bolnica renovirala gde bi nam bio kraj?!

 8. Solidarnost kaže:

  @croat

  Vole Madzhari EU novce, EU kvalitet zivota i EU radna mesta, ali ne vole EU solidarnost, EU humanost i EU zakone.

 9. (ba)laban kaže:

  @Istina…

  Možeš da se jediš koliko hoćeš, ali mi idemo tamo gde je bolje… drkadžije ispranih mozgova će zauvek (za)ostati na zatucanom balkanu.

 10. (ba)laban kaže:

  @Kenjereš Andraš

  Na našu žalost, zbog zatucanih mozgova koji biraju ove debile na vlast, Srbija neće nikad u EU i za nju će granica sa ljudskom civilizacijom ostati zauvek povučena. Možda ne i za ove severne krajeve, ali o-tom-potom.

 11. Istina... kaže:

  @(ba)laban

  „Divan“ Vam je rečnik, baš (ne)zatucan, (ne)debilan i (ne)civilizacijski. Uzgred, ja nisam na Balkanu (koji se piše velikim početnim slovom). Inače, neulazak Srbije u EU nema nikakve veze sa „debilima na vlasti koje biraju zatucani mozgovi“. Taj plan je obznanjen još 2000. godine u Bratislavi. Uživam kada vređaju one koji više znaju, pokazuju svu svoju bedu i jad. Pozdravite mi „moju“ „divnu“ Suboticu, onu koja se raspada.

 12. (ba)laban kaže:

  @Istina…

  Koji su ti „koji više znaju“? Da li ste to možda mislili na sebe ili sega-,mega-dens i singidunum stručnjake koji upravljaju državom?

  Ili ste neupućeni u zbivanja u Srbiji, pa ne znate da su ministri u aktuelnoj vlasti bivši vodoinstalateri, keramičari, propali studenti sa još uvek koliko-toliko cenjenih državnih fakulteta, ali zato uspešni studenati sa napred navedenih privatnih obrazovnih ustanova, koje su se uvukle u prosvetni sistem u poslednjih dve decenije zahvaljujući „demokratskim procesima“ i političarima koji o tome odlučuju umesto akademika i stručnjaka kojih je u Srbiji bilo u izobilju, ali su zahvaljujući pametnjakovićima otišli u svet, jer ovde pametni ljudi smetaju šljamu na vlasti.

  Veća je, ipak, verovatnoća da ste bezrezervno naklonjeni aktuelnom režimu, te da verujete u sve što pročitate ili vidite u dnevniku RTS-a.

  Svako ko iole razmišlja zna da EU i svim drugim organizacijama Srbija na čelu sa ratnim huškačima NIJE POTREBNA i da će se pridruživanje istima dogoditi tek kad zatucani Srbi prestanu da se ponašaju kao da su jedini i svemogući. A do tada će biti ispod južnih granica Evropske Unije.

 13. Istina... kaže:

  @(ba)laban

  Imate neodoljivu potrebu da vređate i ponižavate bez osnova i dokaza, u takvim okolnostima svaka objektivna diskusija je unapred sprečena. Veoma sam dobro upućen u dešavanja u Srbiji, imam informacija koje mnogima nisu dostupne, na osnovu njih gledam šire i dalje. U trenutku kada mi je bilo jasno da je uzaludno živeti u Srbiji otišao sam iz nje. Prethodno sam sve učinio da dam moj doprinos razvoju grada i društva, ali sam u tome bio konstantno sprečavan, jer ja napredak smatram mogućim samo ukoliko je stvaran a ne lažan.

  Deliti Srbiju na „pametne“ i „šljam“ na osnovu vrste vlasništva obrazovnih institucija na kojima su studirali (državni i privatni fakulteti) je u najmanju ruku čudno. Postoji stara izreka „Ne mešajte obrazovanje sa znanjem“. Nažalost, još uvek važi da je diploma važnija od znanja tj. da je zvanično obrazovanje iznad suštinskog znanja. Vidim da u to mešate čak i „demokratske procese“ što opet nema nikakve veze (valjda bi trebalo da znači da su demokrate kvalitetnije od nedemokrata, što je besmislica sem u političko-interesnom smislu). Greška većine Srbije je što se ne bavi suštinom problema; uzroke za sve gore stanje nalazi u besmislenoj podeli na „prve“ i „druge“, u Vašoj interpretaciji na „šljam“ i „pametne“. Pretpostavljam da šljam predstavljaju „Miloševićevi devedesetih“ a pametne „Petooktobarske demokrate“. Nažalost, i jedni i drugi su deo istog sistema, matrice, programa, softvera… čiji autori se nalaze van Srbije. Netačno je da sam „bezrezervno naklonjen aktuelnom režimu i da verujem u sve što pročitam ili vidim u dnevniku RTS“. Sa „režimom“ nemam ništa, ni sa jednim, i ne zanimaju me, dok medijima verujem onoliko koliko stvari prenose realno, a to je veoma malo, uglavnom su to laži i manipulacije. Što se Srbije tiče, da neće biti primljena u EU zbog „ratnih huškača na čelu i da će se pridruživanje istima dogoditi tek kad zatucani Srbi prestanu da se ponašaju kao da su jedini i svemogući“, potpuno promašujete suštinu. To nema veze sa „ratnim huškačima“ (uzgred pravi nikada nisu i neće odgovarati) i „zatucanim Srbima“ (isti ti „zatucani“ u svetu su po znanju izuzetno cenjeni).

  Vidim da Vam je nick ba(laban), pretpostavljam da aludira na Bogdana Labana, što znači da stvari gledate usko; za loše stanje u Subotici Vam je kriva marioneta No Name (danas je to Laban, „doktor ekonomskih nauka“) a za stanje u Srbiji „sega, mega-dens i singidunum stručnjaci“. Slučajno ili namerno uopšte ne pominjete prave krivce, one koji suštinski upravljaju državom. Za sve krivite „drkadžije ispranih mozgova“, „zatucane mozgove“, „zatucani Balkan“, „debile na vlasti“… potpuno pogrešne elemente antisistema Srbija kome, na svu sreću, nadležnost prestaje prestankom njenih teritorijalnih granica i koga, takođe na sreću, nisam deo jer sam van njih. Danas moje znanje dajem onima koji ga cene kada to već grad u kome sam rođen nije činio. Vidim da mu sve „sjajnije“ ide.

 14. punisher kaže:

  Sto volim ove pametne ljude sto samo kritikuju drugog a oni juce su se potukli sa piletinu od 120 dinara. Treba samo da napises da je akcija a oni vec dizu kredit i stoje u red. E moj croat i solidarnost bitno je da je kod vas sve kako treba kad mozete da gledate drugog sta radi

OSTAVITE KOMENTAR