Izjava za javnost Tomislava Žigmanova o posjeti Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini visoko pozitivno ocijenio posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini visoko pozitivnim ocjenjuje nedavni dvodnevni službeni posjet predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, čiji je domaćin bila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Takvo stanovište DSHV temelji ne samo na činjenici potrebe za otvorenom komunikacijom i suradnjom između najviših predstavnika vlasti dviju susjednih i proeuropski opredijeljenih država, čega je bolno nedostajalo u proteklih nekoliko godina, nego još više zbog naravi poruka koje su se tijekom posjeta čule, pozitivnih gesta koje su bile priređene te obostrane iskazane spremnosti za rješavanjem svih otvorenih pitanja koja opterećuju odnose Hrvatske i Srbije, pa tako i položaja nacionalnih manjina – Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

U tim okvirima i s takvim ishodima, unatoč nerazumijevanjima, pa i protivljenju dijela javnosti i političkih partija u objema državama, ovaj se odlično organiziran posjet mora okarakterizirati državničkim, a inicijatorici susreta, predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, i srdačno čestitati na hrabrosti i uspješnom domaćinstvu! Jer, ovaj posjet, koji se dogodio u pravom trenutku, vjerojatno ima status ključnoga u najnovijem „resetovanju“ ukupnih hrvatsko srpskih odnosa.

Hrvati u Vojvodini, to jest Srbiji, zadovoljni su i stoga što je jedan od njihovih narodnih prvaka, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, bio sastavnim dijelom službenog izaslanstva Republike Srbije. Na taj način, na simboličkom planu, priznata je važnost političkog predstavnika hrvatske zajednice ne samo kada je riječ o mjestu koje on zauzima u Republici Srbiji, nego koje treba imati i u ukupnim međudržavnim hrvatsko srpskim odnosima. Također, kao član službenog izaslanstva, Tomislav Žigmanov je svojim sudjelovanjima na bilateralnim susretima i razgovorima tijekom Vučićevog posjeta Zagrebu bio u prilici izravno iznijeti većinu izazova i glavninu problema s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji – od pitanja zajamčenih mandata i razmjerne zastupljenosti Hrvata u državnoj upravi, preko problema u ostvarivanju manjinskih prava, pa do nerazvijene komunalne infrastrukture i povrata imovine, prije svega Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici.

To je privuklo ne samo posebnu pozornost predstavnika obaju državnih izaslanstava, nego su dobivena i čvrsta obećanja od strane predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da će se u Srbiji posvećeno raditi na njihovom otklanjanju i pozitivnom rješavanju, izričito spomenuvši okončanje poslova oko otkupa dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, povećanje financijskih sredstava za rad hrvatskih kulturnih udruga, poboljšanje komunalne infrastrukture u naseljima u kojima u većem broju žive Hrvati te uključivanje političkih predstavnika Hrvata u procese donošenja odluka. Kao posebno vrijednu gestu ocjenjujemo upućeni poziv predsjednika Vučića na službeni razgovor Tomislavu Žigmanovu za sljedeći tjedan, na kojemu će biti riječi o ukupnom rješavanju problema i poboljšanju društvenog položaja Hrvata u Srbiji.

Tomislav Žigmanov, predsjednikKOMENTARI

 1. Pipuš kaže:

  Resetovao si se ti Žigmanovu a ne oni. Najzad si shvatio da je najtoplije u Vučićevom rektumu. Oni se svake godine sastaju i „mire“ nas a između dva susreta nas „svađaju“. I mi sad treba da se se primamo ko kokoške?

 2. Pipuš kaže:

  …inače, Andrej Vučić svečano obeležio prvu milijardu evra…

 3. moonshiner kaže:

  ..zigi.!!!…………………… dinar ovde .. kuna tamo .. iiiihaaj !!

 4. Mister No kaže:

  @ Pipuš Nemoj tako brate, ova svađanja i mirenja su vrlo bitna za bircuze po periferiji ako nizašta drugo. Svaka etapa ili faza pregovora otvara nove flaše brlje po mijanama, uz koju se ponavljaju i utvrđuju ključni povijesni pardon, istorijski momenti. Znali su neki mangupi iz sabora i skupštine šta rade pred rat, za vreme rata i sad znaju. Znali su i znaju, da uvek ima onih koji se primaju. Uzmite bronhi, lakše se diše. 🙂

 5. Croat kaže:

  Ajd vest al komentari, svaka cast momci!:)

 6. Pravdoljub kaže:

  Rešavanje infrastrukturni problema u mistima di žive većinom Hrvati-znači ovako . tavankut onda dobija asfaltirane ulica bolju bezbednost meštana NE SAMO HRVATA. Zatim dobra bi bila kanalizacija al vodovod nikako jel on je u banda bitang rukama, neg kake civi i tamo digod nek pravu pričistač. Zatim STRUJA!!! na pojedinim mistima imaš osićaj da sidiš po dsvićom jel lampašom..I onda drugo ako smo već turistički razvijeno misto a Bogu fala jesmo pa onda tirajte dalje odale iz sela voćare što tuku danonoćno sa otrovima po jabukama i onda kažu da Tavankućani umiru od višanja -malo klinac umire ode svit i od jabuka .

 7. Gligorije kaže:

  Oooo javio se i vazda neocesljani Tomislav… pa Tomislave druzi se i saradjuj s ostalim narodima u srbiji pa se neces osecati ugrozenim. Ili treba jos para da dobijes!!!???

 8. Pravdoljub kaže:

  a i ti GLIGORIJE!!!Šta ga sad diraš? ostavi ga samo nek vuče , ono koij dan sam opiso da je lipo da svako od svoji dobije, samo nek vuče..

 9. (ba)laban kaže:

  Ko se još veseli gostu koji je zakuvavao ratove rame uz rame sa velikim vojvodom i još većim prostakom Šekijem i Tomom-diplomom?

  Ajd’ što se država Hrvatska i njeni zvaničnici kao tobože vesele „posjeti srbijanskog Predsjednika“… to je iz čiste kurtoazije i radi diplomatskog fer-pleja, ali čemu li se Žigmanov ima radovati? Treba se, valjda, malo ušupčiti onom na vlasti radi nekih povlastica u budućnosti.

  Sve šupak do šupka. Nikom više nije bitna vera u neke ideale, važno je što bolje se lično pozicionirati, a za to im služi kao paravan stranka ili partija. Pogledajte samo Bajića, pa Pastora, pa sad Žigmanova… sve najveći ljudski ološ!

  A što se tiče Vučka, svima nam je jasno da ga niko ne ceni i da sa bivšim ratnicima na čelu Srbija nema budućnost u EU. Sve ostalo su bajke za naivne budale.

 10. matori kaže:

  Ma lako što se ovaj uvlači u dupe Vučiću,ali problem je što će odatle izgurati Bajića i onu kvočku,a kud će onda oni?

 11. Anonimni kaže:

  @ matori, bravo za komentar.

 12. matori kaže:

  Da,baš,svi su izgledi da će ovaj,prije nego što mu se Žigmanov uvuče u dupe jednostavno otprdit Bajića i onu kvočku jer je njihovo daljnje bivanje u tom prostoru postalo politički beskorisno.

 13. oki kaže:

  @(( ba)lac)laban
  Kad si ostrašćeni ‘rvat ili zakleti mrzitelj SNS-a i / ili vlade, onda ćeš pokušavati na ovaj način da komentarišeš svaki pokušaj mirenja na relaciji SR-HR. Da li je u međuvremenu došlo do promena u razmišljanju na obe strane, jeste. I šta je tu problem, koliko puta ste VI u svom životu odustali od nekih svojih razmišljanja i stavova. Zar ne mislite da upravo državnici kad to postanu nemaju pravo da se igraju ratnih igara. A vi ste samo još jedan idiot koji kao pion pokušava da skrene pažnju na sebe da bi bio pohvaljen od svog mentora.

OSTAVITE KOMENTAR