Izložba „Presecanje medija: muzika i vizuelnost“

Nastupom učenika Muzičke škole, baritona Kevina Pančića uz klavirsku pratnju Sanje Pankalujić, u Savremenoj galeriji Subotica otvorena je izložba „Presecanje medija: muzika i vizuelnost“.

Umetnica Ksenija Kovačević jedna je od šest autora koji su svojim delima izrazili fenomen međusobnog uticaja muzike i vizuelne umetnosti, njihovog dejstva i sadejstva.

„Najviše što želim da kažem i pokažem na slikama je bogat kolorit. Isto tako u muzici postoje tonovi i niz boja. Igra bojama i oblicima isto tako može da se prevede i na zvuk i na slaganje ritma“, kaže Ksenija Kovačević, umetnica iz Subotice i jedna od autorki izložbe.

Autor vizuelnog identira izložbe „Presecanje medija“ je Boris Cupać, a kustos izložbe Miroslav Jovančić.

„Naša ideja je bila da okupimo takve autore koji se, u bilo kom smislu, približavaju ovoj ideji i dobro se osećaju u više medija. U ovom slučaju pao je izbor na muziku i vizuelne umetnosti“, objašnjava Miroslav Jovančić, kustos izložbe i Savremene galerije Subotica.

Bez obzira što su senzacije o kojima je reč poreklom iz različitih medija, muzike i vizuelne umetnosti, u delima Ksenije Kovačević, Korine Gubik, Ivane Marić, Konstantina Stefanovića, Leonida Pilipovića i Lasla Antala ovaj dualizam čini važan segment njihovog umetničkog angažmana, u kome će publika moći da uživa do 20. jula, do kada će „Presecanje medija“ trajati u Savremenoj galeriji Subotica.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR