Izložba radova vajarke Ane Bešlić povodom godišnjice smrti

Prva akademska vajarka u Subotici, Ana Bešlić (1912-2008), preminula je na današnji dan, 26. januara pre deset godina. Bila je ponosna Bunjevka jugoslovenski orijentisana, koja je izrađivala spomenike, kao i skulpture u složenim prirodnim i arhitektonskim prostorima.

U Gradskom muzeju u Subotici otvorena je izložba koja se odnosi na jugoslovenske autore među kojima je i delo Ane Bešlić.

Ana Bešlić je primer predstavnika posleratne jugoslovenske skulpture. Ona se izdvaja po tome što je van tradicionalnih tokova tražila putokaz ličnog razvoja, a izgradila je individualni svet oblika koji se realizuje jezikom čiste forme.

„Radovi predstavljaju asocijativne forme, oblike, površine, otvorene površine kako ih je nazivala odnosno deo njenih najapstraktnijih radova“, rekla je Ljubica Vuković Dulić, kustostkinja i istoričarka umetnost u Gradskom muzeju Subotica.

Izloženi radovi su deo legata koji je Ana Bešlić poklonila Gradskom muzeju Subotica. Reč je o radovima koji obuhvataju njen stvaralački period od 60-tih godina prošlog veka do poslednjih radova.

„Kretala se stilski od perioda realizma do krajnje apstrakcije odnosno razlaganja formi. Ono što u Subotici mi možemo videti i jesu sve te njene faze ukoliko pogledamo u otvorenom prostoru „Majke i sina“ u Aleksandrovu gde je skulptura postavljena“, izjavila je Ljubica.

Izlagala je na brojnim izložbama skulpture. Godine 1983. poklanja legat od 20 svojih dela Gradskom muzeju u Subotici. Uručena joj je nagrada dr Ferenc Bodrogvari, i Pro urbe 1997. godine kada je održana njena poslednja izložba Belo, volim te belo. Postavka će biti otvorena još dve nedelje.

 

RTV

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR