Izmenjena odluka o sahranjivanju

Prema predloženim izmenama, održavanje groblja i objekata koji se nalaze u sklopu groblja, zatim sahranjivanje, kao i održavanje pasivnih grobalja i spomen obeležja biće u nadležnosti JKP „Pogrebno“.

groblje

Prevoz posmrtnih ostataka umrlog od mesta smrti do mrtvačnice na groblju ili do krematorijuma, odnosno od rashladne komore do prostorije za izlaganje, kao i druge pogrebne usluge definisane članom četiri ove odluke, prema predlogu izmena, mogu obavljati i privatni pogrebnici.

Predloženo je brisanje članova koji se odnose na zbrinjavanje pokojnika, odnosno stavovi po kojima se zbrinjavanje pokojnika vrši u skladu sa opštim aktom „Pogrebnog“, odnosno da zbrinjavanje pokojnika vrše rodbina ili „Pogrebno“, po posebnom zahtevu, čime se takođe otvara prostor privatnim pogrebnicima.

Predlog izmene ove odluke biće upućen na razmatranje Skupštini grada, koja je tokom leta usvojila zaključak kojim je prihvaćena inicijativa više od 15.000 građana za izmenu Odluke o sahranjivanju u gradu.

Ove potpise prikupili su nezadovoljni privatni pogrebnici, koji smatraju da se odlukom usvojenom marta ove godine uvodi monopol u pogrebnoj delatnosti u Subotici.

Sama odluka usvojena je nakon što je pojedine odredbe prethodne Ustavni sud proglasio – neustavnim.

 

RTV

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR