Izvoz određuje cenu poljoprivrednih proizvoda

Sudbina proizvodnje subotičkih poljoprivrednika ove godine zavisi od – granice. Ukoliko voćari ne postignu dobru cenu i ne izvezu ono što im mraz nije obrao biće u velikom problemu u kojem su već dugo odgajivači svinja koji slamku spasa traže u zabrani uvoza mesa iz Mađarske mada nisu sigurni da će je i naći.

Neće biti dobre rakije ni pekmeza od ovogodišnjeg roda kajsije u Subotici i okolini. Sav rod „obrao“ je mraz. Malo bolja situacija je sa šljivama i breskvama, kao i sa kruškama. Tako da voćari jedinu zaradu mogu očekivati od roda jabuka. Pod uslovom da prežive stres naglog prelaska iz zime u leto.

„Videćemo na kraju kako ćemo plasirati, da li ćemo sve staviti u magacin. Jedan deo stavićemo u hladnjaču, jedan deo ćemo prodati ako bude izvoza kako je do sada išlo. Nadamo se da će biti, jer ako se i rusko tržište zatvori ispred nas onda smo završili“, ističe voćar s Hajdukova Mihalj Šomođi.

Dok voćari spas traže u izvozu, proizvođači svinja smatraju da zabrana uvoza mesa i prerađevina iz Mađarske zbog svinjske kuge ipak neće doneti i veće otkupne cene.

„Vrlo je moguće da će nekim drugim kanalima da uđe to meso, ono što je možda zabranjeno. Znate kod nas kako to sve lobi radi, tako da ne znamo. Za sad, nadamo se da će svinje otići gore i da će biti više isplativija proizvodnja“, poručuje predsednik Udruženja odgajivača svinja Bajmok Antal Cindel.

Proizvođači se boje da će najveći deo kolača koji se stvori ovom zabranom opet uzeti prerađivači i trgovci.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR