Jabuke propadaju u voćnjacima

Zbog niske otkupne cene i visoke satnice radnika, industrijsku jabuku pokupili su samo oni koji od nje peku rakiju.

Tužan je prizor u voćnjacima  subotičke peščare. Ove godine jabuka je dobro rodila, kvalitet je odličan, ali nema potražnje za njom. Zbog toga pojedini voćari seku svoja višegodišnja stabla. Kažu: radije će se baviti povrtarstvom. Ima gde voće nije ni skinuto sa stabala,  jabuke su ostale na granama ali su prezrele i trule. Na tone opalog voća, propada ispod stabala, izuzev u slučaju kada se neko bavi pečenjem rakije.

Andraš Kovač, proizvođač iz Bačkih Vinograda kaže: isplativije je peći rakiju, nego kuburiti sa naplatom jabuke. Za litru rakije traži između 500 i 600 dinara, ili  1.500 forinti. Tako jabuka ne propada, i može se unovčiti, dodaje.

Sabolč Galgoci je jedan od najvećih proizvođača u Bačkim Vinogradima. Sa drveća su u potpunosti skinuli rod, jabuka je dobro rodila i dobrog je kvaliteta. Ali sa jabukama koje su opale sa drveta ni on se nije zamarao, jer ni za sitan novac nije mogla da se proda. „Spominjali su cenu od četiri i pet dinara za kilogram, ali ni za toliko je nisu odneli. Zato je jabuka tu ostala i propala“.

Problemi su nastali i zbog nedostatka radne snage i visoke cene radnog sata, žali se Šandor Abraham. Proizvođač sa Hajdukova koji je ujedno i direktor mesne hladnjače naglašava: „Znam proizvođače koji drugu ili treću berbu nisu dovršili jer je otkupna cena za jabuke prve klase bila samo između 14 i 15 dinara. Za njih nije bilo isplativo da je za dnevnicu oberu i smeste u sanduke“.

Ove godine hladnjače na severu Bačke nisu ni otkupljivale industrijsku jabuku, proizvođači su zbog niske cene unapred najavili da nisu spremni da sakupljaju otpao rod, da ga trpaju u džakove i skladište, jer im sve to nije isplativo.

RTV PannonKOMENTARI

 1. Sepi kaže:

  Iđite i Italiju(Južni Tirol) pa pitajte nji zašto se kod nji ovake gluposti ne događaju!

 2. avet kaže:

  Koliko je ovo bogata država, što se tiče neiskorištenih prirodnih resursa, nismo ni svesni.
  Nevidljive pare su svugde oko nas, a sistem je toliko loš, da pošten i vredan čovek bilo čime počne da se bavi što je vezano sa proizvodnjom nečega, skoro sve je neisplativo.
  Svugde oko nas voće, povrće, žitarice, itd. hrane u izobilju, nafta, gas, topla voda ispod nas, ništa mi tu ne umemo racionalno i pametno organizovati i iskoristiti.
  Toliko uloženog rada i sredstava i na kraju mrkli mrak.

 3. Stranačka botina kaže:

  Svaka trenutna šteta je dugoročna korist. Ne može se sve preko noći, potrebno je vreme, a mi njega i strpljenja imamo napretek.

 4. Zoran kaže:

  Prošle godine je manjimrod bio pa je cena bila od 40-100 dinara.Ove godine rod je rekordan pa su cene manje,a i zbog toga što voćnjaci koji su posadjeni u Rusiji prene nekoliko godina stigli na rod.Proizvodnja jabuka u Rusiji će se sve više povećavati pa treba tražiti i rezervna tržišta za višak jabuke

 5. stormwatch kaže:

  Ovo je jako tuzno, predeli poznati po gajenju jabuka u Subotickoj opstini se unistavaju a iste jabuke koje su prvo izvezene iz Srbije sad se uvoze po visestruko vecim cenama iz fucking slovenije…..to je samo moguce u zemlji koju vode nacionalshovinisti, lazhne patriJotke i apsolutni kreteni.

  @Sepi
  mateo usralvini kupuje sve jabuke iz Tirola pokusavajuci tako da spreci neminovnu Juzno Tirolsku nezavisnost i vracanje u maticnu zemlju Austriju? Bas da vidim kad krene Austrija da uredno izdaje pasose nemackom narodu u Juznom Tirolu….

  Da se Loacker proizvodi vrate u maticnu Austrijsku zemlju – ZA JUZNI TIROL oslobodjen od italijanskih mafiosa okova!

 6. Munemjea kaže:

  Sta lazete cena jabuke je katstrofa a ni kvalitet nije neki jer ne ispunjava ni jedan standard za rusku naciju a radnici nece da rade nasli su siguran posao u zoni a ne kod velikih gazdi iz subotickih pescara koji zezaju narod za placanje!

 7. Sepi kaže:

  Kad smo već kod Južnog Tirola,tamo je tušta naši ljudi ostavilo kosti u Prvom sv.ratu kao austrougarski vojnici(Piava,Brenta,Monte Ortigara itd…),a sad niki odaleg iđu tamo brat jabuke i dobro zarade,a ove kod kuće propadaju……

 8. Megille kaže:

  Problemi za voćare tek su u početnoj fazi. Naime otvaranjem stranih trgovačkih lanaca poput Lidla na rafovima će se naći voće i povrće iz drugih zemalja . Tako primera radi i jabuke iz Australije ,Kanade ,povće iz ‘neidentifikovanih ‘ država itd…Krastavci iz Nemačke paprike iz Italije itd. A što je najinteresantnije po puno jeftinijoj ceni…ali tako je to u trgovini,uostalom ti trgovački lanci su došli samo zbog tržišta i dakako zbog zarade…

 9. Pera kaže:

  Zato sto su napolju giganti veliki sa dodatnim subvencijama drzave.Mali sitni izumiru.Treba neko da se bavi ovim temama kako napraviti finalne proizvode a ne izvoziti sirovinu ili jos gore da propada.

 10. Ja. kaže:

  Kapitalizam ce nas definitivno unistiti.
  Secam se kao klinac, kada se skupio ceo komsiluk iz moje ulice, takodje moji baba i deda, pa smo isli u neke vinograde gde smo svi zajedno brali grozdje od jednog komsije. Posle berbe je napravljena vecera, kotlic se kuvao, pevalo se, sviralo se… a grozdje je bilo obrano i nije ostajo ni jedan grozd da trune.
  Par dana kasnije, kod jednog drugog komsije je bila berba kukuruza… i opet zurka. Uvek je bilo veselo i zabavno ici na takva mesta, pogotovo nama, u to vreme klincima. Sada se tako nesto vise ne moze ni zamisliti. Komsije u ulici vise ni ne poznajemo, od druzenja nema vise nista, sve se svelo na ‘ko plati vise’ tamo cemo. Jako zalosno.

  Ima li nas jos kojih se secamo ovakvih radnih akcija?

 11. stormwatch kaže:

  @Sepi

  Pa izgleda da je vasa verzija kapitalizma t.j. gedzhovansko lazhno patriJotski kapitalizam malo drugaciji od pravog kapitalizma gde je radnik ipak placen za svoj rad.

OSTAVITE KOMENTAR