Jagode sa peska slađe od onih sa oranice

Proizvođači jagoda zadovoljni su ovogodišnjim rodom, a ne žale se ni kupci jer su jeftinije nego prošle godine u ovo vreme pa ih mnogi kupuju na gajbice radi pečenja pekmeza.

Porodica Šarkanj iz Horgoša se godinama bavi proizvodnjom jagoda. Ove godine su ubrali već više od dve tone. I sada ubiru po 60-70 kilograma dnevno. Maria Šarkanj kaže da je količinski rod velik imajući u vidu kako su mlade sadnice, a i kvalitet je dobar. Fine su i slatke, bile su zalivane jer nije bilo kiše, a dodaje i da su jagode sa peska mnogo slađe od onih sa oranice.

Na pesku severne Bačke jagode koje su bile na otvorenom sada su u punom sazrevanju. Sledeće nedelje će ih sigurno biti mnogo. Domaćice koje žele da kuvaju pekmez od jagoda savetuju da se sada kupe. Proizvođačka cena je 120-200 dinara po kilogramu.

Ester Kovač ima 74 godine i vredno bere jagode. Ona kaže da je potrebno da se jagode stave na hladno mesto kako bi duže ostale sveže, ali da to neće trajati dugo, već da je bolje da se stave u hladnjake. Ukoliko se beru sveže ili ako se nađu na pijaci da im je peteljka zelena, to znači da su sveže.

Za pekmez se uzimaju lepe crvene, zrele jagode. Na palićkoj pijaci takve prodaje Siniša Sajdić koji ih donosi iz Tavankuta kaže da je ovogodišnji rod jako ukusan, bolji od prošlogodišnjeg.

Emilija Korčoljaš je na pijaci na Paliću već kupila voće za pekmez. Kaže da je rod dobar i da su jeftinije nego prošle godine. Ona dodaje da tajna dobrog domaćeg pekmeza leži u tome da ga treba praviti kao i od breskvi, znači pošećere se i ostavi da stoji 24 časa, a zatim se kuva.
U međuvremenu su se na pijacama pojavile i rane višnje, koje koštaju 150 dinara po kilogramu.

 

RTV PannonKOMENTARI

  1. Lenin kaže:

    Pre da je sa humusa najlepšeg ukusa jagode!Prije 70. prošlog stoleća nije bilo ovih hibridnih čuda.Naravno da se ovi moraju reklamirati,jer ukus ni blizu onih retro jagoda.Stariji to znaju.Kao i ja.Ne mora da bude jako sladak,recimo kao odprilike kod kivija,niti kiseo,ali zato ukus ne sme da liči ni na jedno drugo voće.Što kod ovih umetnih ne može reći.Na svašta liče samo na jagode najmanje.Glatke su kao plastika i treba ga grizati.a šumski i original raziđe u ustima.Boja je najgora,ako je kojim slučajem uspeju pogodit boju i onda je glatka,a kod nekih je boja lilava pa do skoro bordo.Original je mat crvena i nikako glatka,nego sasvim sitno hrapava.Naravno ne iz toplih leja nego prirodno da se oseća i sunce,vazduh,kiša,vetar iz voća.

OSTAVITE KOMENTAR