Japan pomaže obnovu Doma zdravlja

Vlada Japana obezbedila je blizu 40 hiljada evra za sanaciju krova na Domu zdravlja u Subotici. Na taj način je kvalitet zdravstvene zaštite u Dispanzeru za žene i decu podignut na viši nivo.

Dispanzer za žene i decu u Subotici sagrađen je pre blizu 60 godina, i krov je vremenom propao. Njegova zamena bila neminovna ne samo zbog toga, već i zbog činjenice da je isti bio od materijala koji je opasan za životnu sredinu.

„Zamenili smo krovove na dva objekta. To nam mnogo znači, jer je sa tim kvalitet zdravstvene zaštite podignut na viši nivo. Do sada su ti krovovi prokišnjavali. Na taj način pomažemo ne samo našim pacijentima i građanima Subotice, nego i samom osoblju Doma zdravlja“, objašnjava Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice

„U ovom objektu radi 87 zdravstvenih radnika i 11 stručnih saradnika. Od 87 zdravstvenih radnika 39 je doktora medicine, a 48 medicinskih sestara i tahničara“, dodaje Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica.

Dispanzer za žene i decu u Subotici ima 19 hiljada kartona školske dece, 8 hiljada predškolske i oko 60 hiljada kartona žena. Za rehabilitaciju krova Vlada Japana je obezbedila blizu 40 hiljada evra. Na taj način ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji od 1999.godine dosegao je 13,3 miliona evra.

„Tih projekata ima preko sto. Jedan sličan iz ovog granta POPOS, bio je u Domu zdravlja Blace, takođe ispred Ambasade Japana. To ukazuje na jedno dugogodišnje iskreno prijateljstvo Vlada naših dveju zemalja“, podseća Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

„Nadam se da će od sada Doma zdravlja u Subotici biti u mogućnosti da pruži usluge građanima u mnogo sigurnijem okruženju“, ističe Acuko Šiotani, prvi sekretar Ambasade Japana u Republici Srbiji.

Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji od 1999.godine inače premašuje 507 miliona evra.

 

RTVKOMENTARI

 1. JaPaja kaže:

  Japan – predivna zemla u kojoj zive predivni i velikodusni ljudi. Posebno sam fasciniran njihovom strpljivošću i osobinom da ne očekuju za uzvrat nikakve pohvale , nagrade i priznanja. Skole , vrtici , domovi zdravlja , poljoprivreda , ekologija, sport … gde sve nema njihovih donacija. Jednostavno su jednostavni. Gaje onu lepšu, svetlu stranu coveka.
  Hvala im, od srca.

 2. Vojvođanin kaže:

  Skupljamo milostinju po svetu. Hvala narodu Japana.

 3. Austrougarin kaže:

  Da nije Srbija opustošila Vojvodinu u zadnjih 100 godina danas bismo mi pomagali Japan.

OSTAVITE KOMENTAR