Zaboravljena stanica

Seljak – zemljoradnik, uvek je razmišljao o tome kakvo će vreme biti sutra. Ne zbog svoga zdravlja ili meteoropatije. Meteoropatiju su „odavale kosti“ – to je bio znak promene vremena. Oduvek su ljudi pratili vreme, na selu pogotovo, Najviše zbog svojih useva, svojih njiva.  Vreme se pratilo ponajviše po ponašanju životinja.

Prema  podacima onih starijih meštana koji se još donekle sećaju, sredinom šezdesetih u Donjem Tavankutu, nadomak granice, tik pored nekadašnjeg „subašluka“ tj  kuće u kojoj je živeo šumar Musa Drago, nikla je u to vreme savremena meteorološka stanica  koja je bila u funkciji do devedesetih godina dvadesetog veka. Pokojni Tucić  Stevan  i pomenuti šumar Drago Musa,  bili su ti koji su pratili parametre na meteorološkoj stanici. Očitane podatke su prosleđivali meteorolozima na daljnju obradu. Iako je ova stanica bila „rentabilna“ ona je nečijom voljom prestala sa radom, tako da sada stoji porušena i bez instrumenata koji su verno služili.

Ostaci te metoroške stanice nemo stoje kao svedoci nekog prošlog vremena, dok poznavaocu prilika par stabala jorgovana i jedno drvo opasano zimzelenom puzavicom pokazuju da je tu nekada bio dom čoveka koji je vodio računa i o šumi i o meteorološkoj stanici. Taj čovek je po penzionisanju otišao u rodnu Hercegovinu. Bio je to šumar Drago Musa.

meteo stanica tavankut 1

meteo stanica tavankut 3

granica zica bunker (7)

meteo stanica tavankut 2

sumaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR