Josipa: Dečko neće sa mnom u lov

Slučajni prolaznik koji bi Josipu Vojnić Tunić (30), šarmantnu smeđokosu devojku, elegantnu i na visokim štiklama, video kako užurbanim korakom ide korzoom ka Gradskoj kući, teško može da pomisli da ta krhka dama vikendom, u šumama lovišta „Subotička peščara“ na ramenu nosi dvocevku, a za pojas zadene bar jednog fazana.

Josipinoj porodici i prijateljima to, međutim, nije ništa čudno. Pravnici i odbornici u Skupštini grada Subotice ljubav prema lovu usadio je otac Josip, ugledni subotički poljoprivrednik, a ona je, kako sa ponosom ističe, četvrta generacija lovaca.

3393_2

Mislim da sam imala nešto više od tri godine kada me je otac prvi put odveo u lov. Od tada sam uvek išla sa njim, znatiželjno gledala kako se okupljaju, vode pse, raspoređuju po terenu, a van sezone zajedno smo obilazili hranilišta i nosili hranu za divljač – seća se mlada Subotičanka.

Sa 17 godina postala je pripravnik, a godinu dana kasnije, čim je položila lovački ispit, dobila je status aktivnog lovca. Danas je jedna od pet dama među 670 lovaca Udruženja „Subotička peščara“.

– Lov je deo mog života, kroz njega sam vrlo mlada naučila šta znači kolegijalnost, koliko je važno imati poverenja u onoga ko stoji pored tebe, šta je dobra organizacija – priča Josipa, dok sa preklopljenom puškom ide ka zbornom mestu na rejonu Bikovo-Gabrić-Orom, gde čeka ostale članove grupe „Fazan 1/8“. – Lov nije samo sport, već druženje i rekreacija koja okuplja ljude različitih generacija, interesovanja i profesija.

Mnogim njenim vršnjacima možda nikada neće biti jasna strast zbog koje je jednoj devojci smrzavanje u zimskim jutrima, stajanje u čeki (zasedi) i pešačenje 15 kilometara sa kilo blata na čizmama draže od obilazaka kafića i šoping-molova.

lov_620x0

Ovaj hobi me ispunjava i opušta, ma koliko to ljudima sa strane delovalo čudno – nastavlja Josipa. – Mama reaguje kao i svaka mama, dečko me podržava, ali ne ide sa mnom, a društvu često nije jasno zbog čega nedeljnu kaficu u „Bosu“ uvek zamenim šetnjom po blatu i hladnoći. U lov se ide zbog divljači, ali meni to nije presudno, naročito što je ima sve manje, više odlazim zbog druženja i boravka u prirodi.

Josipa je lovica ili lovkinja. U našem jeziku još uvek ne postoji usuglašeno mišljenje koji bi reč bila ispravan naziv za žene lovce, a razlog za to je što dama sa puškom u lovištima ima izuzetno malo. Iako malobrojne, one su u svemu ravnopravne sa ostalim lovcima.

Na lovištu idu rame uz rame sa nama, a jedina protekcija koju imaju je da ne plaćaju upisninu udruženju, samo višim instancama – kaže Tihomir Kijac, upravnik lovišta „Subotička peščara“, koje je već dve godine najbolje u državi u odstrelu srndaća. – Naše dame su propisno odevene i opremljene, a možda se i više od muških kolega striktno drže propisa. Stanište za divljač nestaje zato je fazana sve manje, zec je stradao zbog nekontrolisanih otrova i zbog toga postoje tačno određene kvote koliko se divljači sme odstreliti.

Dame u maskirnoj odeći to i te kako poštuju i njima se neće desiti da odstrele ženku fazana ili urade nešto mimo pravila i zbog toga uživaju ugled svojih kolega.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Belial kaže:

  Lovci su nista drugo nego ubice! Kako mozes ubistvo zivotinja nazivati nekim hobijem ili sportom!? Skroz bolesno.

 2. Tarabić kaže:

  Bravo Josipa!

 3. Safet kaže:

  A taj momak je sigurno jedan dobar i fin momak koji ne voli ubijati

 4. E remont kaže:

  Kakav je to momak da neće sa curom u lov ? Ja bih sa svojom išao i u rat.

 5. Djuka kaže:

  momak nece da ubija nevine zivotinje.
  za nijansu je pametniji od tebe, ubico.

 6. Pravdoljub .. kaže:

  Koji normalan momak bi i išao u lov sa nekim ko ubija nedužna bića.Patološki poremećaj kod (ne)ljudi.

 7. Stevo kaže:

  Lov je deo naše tradicije i odstreljena divljač se konzumira kao i one životinje koje uzgajamo. A lovačka društva se redovno bave uzgajanjem divljači i ozelenjavanjem lovišta kako se ne bi narušio biodiverzitet.

 8. Znači... kaže:

  … od – vra – tno.

 9. kaja kaže:

  Ajd ja malo da trčim za tobom i da pucam na tebe iz hobija.. pa to je sport šta sad??????

 10. herkul_PAORo kaže:

  Pazi Josipa, lisac!

 11. Cokolada kaže:

  Može se hodanje po zimi i blatu, kad već voliš, i mnogo humanije iskoristiti. Osim ako ti ti leševi koje „zadeneš“ za struk ne pružaju posebno zadovoljstvo.

 12. Petar Vojnic Tunic kaže:

  Pozdrav za rodjaku, losu pozerku. Vise bi podigla ugleda nase familije i sebe same, da se slikala kako radi nesto humano… Lako je ubijati…

 13. Anzelik kaže:

  Prikazana je kao ponos ovoga grada, a istina je da je ubica, sebicni necovek, bolesnik! Hajde da oformimo lovacko drustvo kako bismo trcali i pucali na tebe dvocevkom dok ti srce lupa u grlu i plasis se za svoj zivot, trcis i ne shvatas sta se desava, a onda to tvoje telo puno stresa spremimo uz rakijicu i razgovor, smejemo ti se kako si bila slatka dok si bezala i strahovala. Ha ha ha. Nadam se da ces shvatiti koliko imas iskrivljen i bolestan um.

 14. bane kaže:

  Svi vi lovci, koji ubijate životinje da biste ih pojeli – sram vas bilo. Trebalo bi, umesto toga, da odete u mesaru i kupite meso koje je dobijeno od životinja kojima niko nije naškodio.

 15. stormwatch kaže:

  Ovo je smesno, tuzno i jadno u isto vreme. Od toliko zaista talentovanih suboticanki i suboticana sa pravim talentima, vi izabraste nasilnu osobu koja svoje frustracije leci pucanjem i ubijanjem.

 16. Megatron kaže:

  Bravo za Josipu !

  A vi ostali dezurni hejteri i kvazidusebriznici o zivotinjama bolje nemojte vise da kenjate jer ste postali izuzetno stetni na okolinu ! Kada ste poslednji put dali koji dinar za neki azil ili udomili neko siroto gladno kuce sa ulice ? A ?!

  Sta fali sto devojka ide u lov ? Sta bi trebala da radi ? Da izigrava sponzorusu po kaficima ? Ili da ceka u redu za novi FegetPhone 6s ? Boze moj devojka lovi fazane, a ne ugrozene baby foke ili koale.

 17. ??? kaže:

  @Megatron
  Nakon što si nam objasnio, mogao bi da ukineš ono „mega“ iz nika. Baš si Tron!

 18. Mister No kaže:

  Da li je lov na fazane isto sto i hladnokrvno ubijanje, ne znam ? Registrovani lovci ubijaju uglavnom fazane i zeceve ako sam dobro upoznat. Radio sam u obezbedenju pa mi pucanje nije strano i volim da pucam ali u papirnu metu, ne volim krv. Medutim znam coveka koji bi pohapsio sve lovce jer su po njemu oni hladnokrvne ubice, ali istovremeno voli da izjavi da nekoliko stotina hiljada zrtava koje se pripisuju njegovom omiljenom ratnom vodi iz drugog svetskog rata nisu cifra vredna pomena. Ko je u pravu ? Odlucite sami .

 19. Pajo kaže:

  Da su svi lovci kao ona nasa lovista bi bila uzor svim lovistima u okruzenju! Nebi se niko usudio da puca na zasticenu lovinu ! Sve po ps!

 20. Veseli repic kaže:

  Jee koja luzerka u 21 veku mesto ti je ipak u Boss-u

OSTAVITE KOMENTAR