Jožef Kasa sahranjen na svoj rođendan

Danas, na svoj rođendan, u 13 sati na subotičkom Bajskom groblju sahranjen je Jožef Kasa, nekadašnji potpredsednik Vlade, gradonačelnik Subotice, osnivač Saveza vojvođanskih Mađara, sahranjen je danas,.

komemorativni skup povodom smrti jozefa kase_060216_RAS_foto Biljana Vuckovic 003_1000x0

Sahrani je prethodio komemorativni skup u Velikoj većnici subotičke Gradske kuće kome su prisustvovali članovi porodice, Kasini prijatelji, političari, ministar Rasim Ljajić, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Nebojša Malenković i drugi sa kojima je sarađivao.

Od Jožefa Kase se u ime grada oprostio Jene Maglai, sadašnji gradonačelnik Subotice, i Žarko Korać, sa kojim je Kasa „sarađivao više od 20 godina u zajedničkoj borbi za demokratsku Srbiju“.

Korać je naglasio da se Jožef Kasa nikada nije kolebao kada je znao da radi pravu stvar, da je bio hrabar zbog čega zaslužuje veliko priznanje.

– Pokazao je da je njegov cilj da Srbija bude bolja zemlja i društvo za sve građane. Bio je čovek, pravi čovek. Imao je snagu i srce da reaguje kada je trebalo. Bio sam mnogo tužan kada sam video da je pritvoren i da se tabloidi time naslađuju. Protiv njega nije podignuta optužnica i postavlja se pitanje zašto je uopšte bio u pritvoru. Zato moram reći da Jožef Kasa ništa nije ostao dužan ni Srbiji, ni mađarskoj zajednici. Mislim da smo mi ostali dužni njemu za sve što je uradio. Ako želite da mu se zahvalite, a to mu dugujete, bilo bi lepo da neku od ulica nazovete po njemu – poručio je u oproštajnom govoru Žarko Korać.

Jožef Kasa preminuo je 3. februara u 71. godini u Opštoj bolnici u Subotici. Bio je gradonačelnik Subotice od 1989. do 2001. godine, zatim je potpredsednik u Vladi Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, a kasnije je imenovan za direktora filijale “Agrobanke” u Subotici.

Uhapšen je u aferi “Agrobanke” i u pritvoru je bio od 20. novembra 2012. do februara 2013. godine. U leto 2013. godine je imenovan za urednika “Subotičkih novina”, ali se prošle godine povukao sa te funkcije zbog lošeg zdravstvenog stanja.

 

BLICKOMENTARI

 1. mijo kaže:

  Zašto su ovom čoviku „pakovali“?Možda je zato i prije umro.

 2. Vesko kaže:

  @ mijo, nisu njemu „napakovali“, vec je problem sto nisu ni raspakovane sve afere, kao imnogim drugima koji su se dobro napokovali, iskoristvsi svoje funkcije i polticku moc za licno bogacenje, zbog kojih smo tu gde smo.

 3. rax kaže:

  Covek sa prosecnim IQ tesko moze da poveruje, da neko ko poseduje kucu na floridi, da je vlasnik banje u morahalom, da je pokrao jedan ceo grad i sve gradjane tog grada, bude operisan u novosadskoj bolnici, da umre u subotickoj bolnici, da saceka u subotici policajce, koji ga odvode u zatvor zbog malv. u banci. jos je teze poverovati prosecno inteligentnom coveku, da cerka tako jednog bogatog coveka radi kao spremacica u skoli, ne znam gde je stanovao ovaj covek, ali sa fotografija, koje su bile u medijima, kada je bacena bomba, ne vidim da je ziveo nekim raskosnim zivotom, niti se to vidi na ovoj fotografiji gore. pitam se ako je on pokrao sve gore navedeno, sta je radio sa tim parama, kada cak ni za svoje zdravlje nije otisao bar u svajcarsku na lecenje, vec je rizikovao zivot u nasim bolnicama. sto nije izveo svoju decu iz ove zemlje na sigurno, kada im je obezbedio takvo bogatsto da su generacijama zbrinuti. sta ga je zadrzalo u ovom gradu?, vec godinama nije imao mogucnosti da vas krade, sto nije otisao i uzivao u svo tom bogatstvu.

 4. Megille kaže:

  @ rax , Nije on smeo da ide nigde van srbije jer se plašio. Zašto je bio godinu dana u zatvoru a da mu ništa nisu dokazali ? Zato što su ga tamo čuvali i imao je poseban tretman.

 5. Vesko kaže:

  Zasto ga se odrekao i sam vrh SVM koji nije bio na komemoraciji? Zasto su ga iskljucili iz stranake, njega koji je bio glavni utemeljivac iste i najvise je postala slavna kad je bio na celu. Verovatno oni znaju vise nego mi. U svakom slucaju, blago receno, on nije bio svetac. Da nase tuzilastvo i sudstvo ozbiljenije radi svoj posao, pronaslo bi su dosta toga. Ne samo kod njega, vec i kod ostalih nasih politicara, koji su jos uvek najvise zasticeni, kako za vreme mandata, tako i posle.

 6. rax kaže:

  Vesco ti si neumoran komentator, samo kad si promenio temu od kombinata, gde si pljuvao pastora, sada na kasu i tako u krug, gde ce ti dusa?

 7. Bilabong kaže:

  Megille@, postao si mi stari drug od kako se javljaš na subotičkom forumu. Moram priznati, svaka ti je na mestu…. pa i ovog puta imaš za temu ‘kasza’ dobar filing. Svakako, Kaszu su ‘pričuvali’ u zatvoru godinu dana da mu prije vremena ne ode glava. Odužili su mu se za ono što je sve ‘opasne’ Subotičane oterao šta u Mađarsku, šta u Hrvatsku, šta dalje prema Nemačkoj, pa i putem preko velike bare. Pa i tako nigde više nije bio poželjan: poručili su mu to fulajtari iz Mađarske, na nož su ga dočekivali u Nemačkoj, a u Hrvatskoj su ga svojevemeno ismejali, pa je s jednog vrlo važnog skupa, baš kad je hteo zatražiti milodar, naprasno otišao – da ne kažem pobegao jer su ga javno priupitali gde su nestali Hrvati iz Subotice za vreme njegovog gradonačelničkog mandata – odnosno Vojvodine kada je on – Kasza – tako uspešan mirotvorac. Inače, dobro znamo da niko još u grob nije poneo sa sobom ništa – pa tako ni Kasza. Zaludne mu bile sve malverzacije i otimačina – zaludno je oterao iz Subotice sve koji su mu se suprotstavili zbogt uništavanja Subotice – zaludno je mnoge subotičke firme preneo u Mađarsku poput Aurometala umesto kojeg je u njivama Kiškunhalaša izgradio jedan priručan zlatarski pogon gde je pretapao zlato oteto muslošima u srpskim konc logorima širom Bosne… Sve u svemu, to je njegov lik i delo. Pa sada ga dalje slavite. Inače, da znate samo kako je na kolenima molio Đinđića da ga primi u Demokratsku stranku u osnivanju 1999. godine! Plakao mu je na ramenu i u stopu ga kao kuče pratio i ljubio mu skute. Đinđić mu je samo odgovorio: Čuo sam za tebe, ali ništa dobro.

 8. Vesko kaže:

  @ rax, zasto bi iznosenje drugacijeg misljenja bilo pljuvanje, a i ti to cesto radis i mogu reci da sam te dosta podrzavo. Sada sam dosta iznenađen sto me prozivas, ali neka ti bude. Bolje se zapitaj gde ce dusa onima sto su opljackali nas grad. U Agrokombinatu, K. J. je bio predsed.upravnog odbora, celo vreme dok je bio stecaj,
  koji je dugo godina sistematski pljacakan, do njegove propasti i na kraju budzasto prodat, a oko 600 radnika je ostalo bez posla. U koliko je jos up.odbora doticni bio? Inace,ja sam za Kasu dva puta glasao za gradonacelnika, ali ne mogu reci da je svetac, kao i za druge slicne, koji su upropastili druge zadruge, o cemu cesto pisem.

 9. rax kaže:

  Vesco, ja necu na ovoj vesti da raspravljam o kombinatu, ali bih rado sa tobom izmenila misljenje na nekom forumu ili nekom drugom prilikom. Ja mislim da ova vest nije za diskusije o ovome. covek je umro ili precuti ili odaj pocast, ako si vec i drugi put glasao za njega, onda mora da je uradio i nesto dobro, e zbog tog dobrog budi covek i ti.

OSTAVITE KOMENTAR