Jugoton (Gruja forever)

Provesti ceo radni vek na jednom mestu, to danas postoji samo u bajkama. U našim časopisima koji prepisuju tekstove iz stranih magazina (onih koji se čitaju na Menhetnu), kažu da to čak nije ni dobro, već treba menjati posao svakih pet godina (isto važi i za kola i za ženu).

U ta neka davna vremena znali smo pojedine ljude koji rade u prodavnicama i koji su se potpuno identifikovali sa tim radnjama. Isti čovek vam je u „Borovu“ nazuo prve cipele kad ste prohodali i sve naredne godine on je bio tu, čekao da dođete po novi par. Neki od njih su stvarno dočekali penziju na svojim „večnim“ radnim mestima.

Uzmimo recimo Gruju iz Jugotona. To je bila mala prodavnica ploča koja je u svoje vreme izgledala svetski. Muzika se dobijala na kašičicu, svaki singl 2-3 pesme, svaka LP ploča 10 – 15 stvari. Iz toga je proizilazilo potpuno uživanje i posvećenost muzici. Nameštanje, preslušavanje, beskrajno razgledanje omota…Neke pesme su mogle da se zavole tek posle više slušanja. Te stvari se onda vole zauvek.

Ali, vratimo se Jugotonu. Novine iz 1978. godine pišu da Gruja prodaje ploče već 15 godina. Tih godina to je magično mesto gde ima puno dobre muzike za razliku od preozbiljnog radia i televizije. Sve je nekako tamno i cool, kao u disko klubu (kako su ga deca zamišljala) a tu su i slušalice za preslušavanje, za one koji nisu sigurni šta hoće. Čudo jedno !

1978. godina

 

Šta je bilo posle ? Gruja i Jugoton su radili i osamdesetih i devedesetih, dočekali kasete, video, zatim nekoliko preuređenja prodavnice i na kraju i 21. vek. Nije to više bio zagrebački Jugoton ali se i dalje prodavala muzika. Godine 2002 – 2003. na policama su nekakvi diskovi na kojima piše MP 3  a  Gruja je i dalje bio na položaju. Samo on zna kako je izdržao četiri decenije.

Korzo pre trideset godina

Jugoton, poslednji dani

 KOMENTARI

  1. dr. tikvicki kaže:

    e nazalost danasnja OMLADINA I NECE DOCEKATI PENZIJU, JER I NEMAJU GDE DA SE ZAPOSLE. A PAMETNJAKOVICI TVRDE KAKO NIJE DOBRO DOCEKATI PENZIJU U ISTOJ FIRMI.

  2. Subotica kaže:

    Ako hoces da radis, uvek ces naci posao. Problem je sto ta firma nece toliko dugo raditi da u njoj docekas penziju!

OSTAVITE KOMENTAR