Kada su se kafane u Subotici zvale BIFE

Pojam BIFE u Subotici je imao najšire moguće značenje. U rečniku stoji da ta francuska reč znači mali lokal u kome se služi piće i eventualno sendviči, najčešće s nogu. Bilo je pregršt mesta u našem gradu koja su odgovarala tom opisu i zvala se BIFE, i onda je zasigurno u jednom momentu taj naziv bio vrlo pomodan kada je i većina ostalih kafana i krčmi iznad svojih vrata ispisala BIFE.  Često je pisalo i BUFFET, kao da očekuju strane goste, a i da zvuči otmenije, iako je unutrašnjost tih bircuza bila i dalje daleko od otmenosti. Reč kafana nije prestala da se koristi, kao i pridev kafanski („ima oči kao kafanske sarme“), jedino kafane nije bilo u zvaničnim nazivima, već su to bili bifei, restorani, čarde, snack barovi…

Izgled subotičkih kafana, samozvanih buffeta, bio je vrlo rđav ako bi ih upoređivali sa današnjim kafićima, međutim, mora se priznati da ni gosti nisu zasluživali bolje.

Snack bar kod sinagoge

Te 1970. godine, Skupštini opštine Subotica, odnosno odgovarajućem sekretarijatu, stigla je molba sročena u predratnom maniru:

Molimo cenjeni naslov da nam izvoli izdati odobrenje za postavljanje svetlećih natpisa na srpsko-hrvatskom i mađarskom jeziku na sledećim našim objektima i to:

 1. Gostionica „Mala bašta“
 2. Bife „Biser“
 3. Kafe restoran „Triglav“
 4. Bife „Lovac“
 5. Bife „Toplice“
 6. Bife „Jadran“
 7. Bife „Skadarka“
 8. Gostiona „Zagreb“
 9. Expres restoran „Beograd“
 10. Čevabdžinica „Spartak“

Ugostiteljskom preduzeću „Palić“ tada je izdata dozvola da modernizuje dotadašnje table iznad ulaza navedenih lokala (pridružio se i Tumbas Petar sa svojim bifeom „Skadarka“). Novi, kutijasti, osvetljeni natpisi možda su u tom momentu izgledali modernije iako grafička rešenja nisu bila maštovita. Danas bi čak više vrednovali one stare table, kada bi te kafane i dalje radile. Ovako, osim uspomena, ostale su fotografije iz projektne dokumentacije na kojima je flomasterom obeležen prostor za svetleću reklamu, i po neka skica.

Stara tabla…

…i nova

„Jadran“ na Palićkom putu

Poslastičarnica „Triglav“

LanskyKOMENTARI

 1. Ulica Novatorska. broj 1 kaže:

  Razliku izmedju kafane i bifea se najbolje moglo uociti na Korzu, u prizemlju pozorisne zgrade. Postojala je „Kafana Beograd“ naziv je bio ispisan sa lepim neonskim slovima u zelenoj boji iznad ulaza. Za tadasnje prilike lepo i kulturno mesto. Stolovi sa belim stolnjacima, korektan i ljubazan personal. Na ulazu obavezna garderoba sa garderoberkom iza pulta koja je vodila o svemu tome racuna. Gosti pristojno obuceni sa isto tako pristojnim manirima. Nikakva dernjava ili pijancenje. Podovi oblozeni dugackim „lauferima“ prigusivali bi korake novopridoslih gostiju. Sank na kome bi visili pijani gosti nije postojao. Odmah pokraj kafane je bio i „Bife Beograd“. Jedna mala relativno uska prostorija sa dva -tri stola bez stolnjakaa, sa sankom skoro po celoj sirini prostorije. Publika koja je uglavnom dosla da „trgne“ jednu s`nogu, od koje su onda postale dve , tri ili vise i na kraju ostala zaglavljena negde izmedju sanka i vrata. Daj jos jednu pa da idem, je bila recenica koja se najcesce cula.
  Stara slika bifea „Jadran“ me je danas ucinila melanholicnim. Gledam je i mislim na hod vremena, i nasu prolaznost. postajem malo sentimentalan. Tipicna slika iz moje mladosti. Bicikla naslonjena na stub nosaca tramvajskog kabla. Dvokrilna vrata krcme siroko otvorena, valjda ih ni zimi nisu uvek zatvarali. Za one koji nisu doziveli tramvaj – Na stubu je belom bojom obelezen signal za kocnicara da ulazi u tramvajsku stanicu. Sama krcma je imala crni „olajisani“ patos koji je smrdeo na masinsko ulje. Stolovi su imali stoljnjake nesumnjive anticke vrednosti. Na zidovima slike turistickih znamenitosti bivse nam domovine. Obligatorna TItova slika u marsalskoj uniformi, i jedan poveci okrugli zidni sat. Publiku su sacinjavali uglavnom kocijasi i transportni personal preduzeca „Transport“. Dolazili bi zeljeznicari sa obliznje teretne stanice i kolne radionice. Posebno valja spomenuti nadnicare koji su cekali posao pokraj velike kolske vage za merenje teskog tovara. Neke od tih nadnicara sam licno poznavao. Njihovi zivoti su bili posebna prica. Perfektan materijal za roman ili kakav dugometrazni Holivudski film. Ono sto bi preko dana zaradili, nosili bi uvece u krcmu. Spavali su po okolnim supama ili leti u starim vagonima na sporednom koloseku. Mi ucenici smo takodje preferirali taj lokal. Niko nije pitao za godine, a bila je i garancija da nasi roditelji i nastavnici sigurno ni zabunom nece uci unutra i videti sta radi jeunesse d`or.

 2. Pera kaže:

  Vratit nam Triglav!

 3. avet kaže:

  Ovde gde je nekada bio bife Jadran, je u istoj kući i u istim prostorijama, naravno renoviranim, nekoliko godina bila i radila diskoteka „Stars“.
  Te kuće više nema, srušena je.
  Dugo vremena, godinama je ta površina okolo stajala bez ikakve namene, zarasla u korov 3 metra visine, niko nije znao šta će tamo da se gradi.
  Tamo je sada budući ulaz za pešake za tržni centar „Lidl“.

 4. ffilozoff kaže:

  Budzina mijana gde je osnovan Spartak,takodje je srusena,tamo su sad zgrade…

 5. Aleksa kaže:

  Ako se ja dobro secam Budzina mijana je bila u ulici Ivana Antunovica, kuca i danas postoji ali je pregradjena.

 6. ffilozoff kaže:

  Aleksa,bila je na beogradskom putu,gde su sad zgrade…preko jadranske ulice na cosku..A preko od zlatne lipe je bila Maslos kafana… Mozda mislite na Marija kafanu ili Hanku u Keru??? Budzinca je bila vlasnica….imam 100% informaciju!!!

 7. S&S kaže:

  Masloš – nije bio kafana , već mijana.

 8. ffilozoff kaže:

  da

 9. Dva u jedan kaže:

  Snaš Katica BuRdžinica je imala kafanu na Beogradskom putu, preko od Kerske crkve, otprilike tamo gde je ambulanta, ili na tom mestu, jer to je bilo pre Drugog svetskog rata. Možda je posle bila na drugom mestu, ali ne znam ni za kakvu BUDŽINICU. Verovatno joj je to bio nadimak, Burdžinica.

 10. ffilozoff kaže:

  Mijana je bila tamo gde ja kazem,a Katicu Letic,udatu za Josu Vukovica su zvali Budzinica,a mijanu Budzina mijana!!!

 11. ffilozoff kaže:

  Mijana Zarko je preko Kerske crkve bila! Objekat je tamo,,bio je kasnije zlatni gol…

 12. dada kaže:

  vukovic je drzo kafanu HANKA

 13. Kertvaros kaže:

  Autor komentara „Ulica Novatorska broj 1“ je Kertvaros. Posto je samo jedan minus dodeljen, obavestavam dezurnog psihopatu sa ovog portala, da ima jos mesta za jedan blok od njamanje 120 minusa.

 14. Ildiko kaže:

  Da li neko zna gde je tačno bio bife Lovac?

OSTAVITE KOMENTAR