Kakav uticaj Fejsbuk ima na naš identitet?

Nađemo se na „Fejsu“, čuvena rečenica među mladima gotovo da je zamenila doskorašnje „ćao“ ili „vidimo se večeras“, jer je prema svim istraživanjima „fejsbukovanje“ postalo najpopularniji način međusobne komunikacije. Sociolog Jelena Petrović-Desnica veruje da je mladima „Fejsbuk“ zanimljiv zato što im omogućava da kreiraju vlastiti identitet bez opasnosti da ih društvo odbaci. Stvaraju svoj „internet profil“ u skladu sa tuđim očekivanjima, odnosno čine sebe privlačnijim, boljim, jačim… Takođe, gubi se i granica između realnog i fiktivnog, pa korisnici nemaju odgovornost prema onom s kim su u kontaktu.

 

Na tribini Vidimo se na Fejsu doktor filoloških nauka Biljana Radić-Bojanić iz Novi Sada, rediteljka Jelena Bogavac iz Beograda i psiholog Maja Stoparić iz Subotice pokušali su da odgovore na pitanje u kojoj meri i na koji način novi vidovi komunikacije među mladima putem društvenih internet mreža utiču na razvoj njihovih socijalnih veština, osećanja empatije i solidarnosti, njihovu radoznalost i opštu mentalnu aktivnost.

 

– U redu je napraviti sopstvenu meru prilikom korišćenja socijalnih mreža jer ekstrem u koršićenju predstavlja totalno izopštenje iz stvarnosti. U ovom vidu komunikacije nismo onakvi kakvi smo sa bliskim ljudima u stvarnosti nego onakvi kakve želimo sebe da predstavimo – navela je Maja Stoparić tokom svog predavanja.

 

 KOMENTARI

  1. Perkan kaže:

    samo kad nama treba neki glupi psiholozi da kazu kako stoje stvari!!! boze sacuvaj

OSTAVITE KOMENTAR