Kako bezbedno preko pruge i putnih prelaza

Kampanja „Pravilno je bezbedno“, koju sprovodi edukativni tim „Infrastrukture železnice Srbije“ stigala je do Subotice. Ove nedelje su obuhvaćene tri osnovne škole, među njima i OŠ „Sečenji Ištvan“.

Subotica je važno železničko čvorište sa razgranatom mrežom pruga. U tom komplikovanom sistemu postoji čak 51 putni prelaz, zato će kampanja „Pravilno je bezbedno“ koja se realizuje u celoj Srbiji, obuhvatiti čak devet osnovnih škola u Subotici. Cilj kampanje je da se đaci, kroz interaktivnu komunikaciju, upoznaju sa osnovnim pravilima bezbednog i pravilnog ponašanja u blizini pruge i putnih prelaza, jer se, prema statističkim podacima, preko 95 odsto saobraćajnih nesreća dešava upravo na putnim prelazima.

„Ne zbog greške i krivice Železnice, nego zbog ostalih vozača, najčešće vozača drumskih vozila. Zato je cilj ove naše akcije da mališane, buduće ozbiljne i aktivne učesnike u saobraćaju pripremimo, kako da se pravilno, kako da se bezbedno ponašaju i da na taj način doprinesemo povećanju sveobuhvatne bezbednosti i u železničkom i u drumskom saobraćaju“, ističe Nenad Stanisavljević, portparol „Infrastruktua železnice Srbije“.

Predavanju je prisustvovalo oko 140 učenika.

„Osnovna škola „Sečenji Ištvan“ se vrlo rado odazvala kao učesnik u ovom projektu Železnica Srbije. Smatramo da o bezbednosti dece u saobraćaju treba uvek govoriti i nikada nije dovoljno o tome govoriti. Mi se nadamo da će ovakve akcije, ovakvi projekti doprineti da naša deca u saobraćaju svakako budu bezbednija“, naglašava, Vesna Vajs, direktorica OŠ Sečenji Ištvan.

„Infrastruktura železnice Srbije“ i subotička lokalna samouprava beleže inače uspešnu saradnju. Prošle godine su savremenom opremom obezbedili jedan putni prelaz, a saradnja se nastavlja i ove godine, jer je u planu osavremenjivanje još dva putna prelaza.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR