Kako prepoznati morbile?

Prvi simoptomi malih boginja liče na repiratorne infekcije uz curenje nosa, kašalj, suzenje očiju. Svi ti simptomi praćeni su blago povišenom temperaturom, ali i lošim opštin stanjem što nije tipično za obične respiratorne infekcije. Sledeći stadijum je nagli skok temperature i osip.

„Ono što je kod morbila prepoznatljivo su mrlje sa unutrašnje strane obraza koje izgledaju poput griza i koje traju samo od 24 do 48 sati. Teško će ih prepoznati roditelji, ali hoće lekar koji pregleda dete. Nakon izbijanja tih mrlja dolazi do naglog skoka temperature i izbijanja osipa koji se javlja prvo iza ušiju, prelazi na obraze, spušta se na vrat i ekstremitete“, kaže dr Lidija Banaković, pedijatar u Domu zdravlja u Somboru.

Osipna faza traje tri do četiri dana.

„Već u sredini osipnog stadijuma počinju komplikacije koje su najčešće pneumonija, encefalitis. Svako dete koje ima tu plačnu masku, dakle znake viroze sa plačnom maskom uvek treba poslati pedijatru na pregled“, kaže dr Banaković.

Svi osipi koji mogu da liče na morbile prijavljuju se kao sumnjivi slučajevi i šalju na infektivno odeljenja.

 

RTVKOMENTARI

  1. Gligorije kaže:

    Dakle za mesec dana ili deset dana da svi unapred zakazemo kod lekara na preglede. Kako vec to ide po nasem novo zakonu. Zakazujes kad ces biti bolestan. Dno dna.

OSTAVITE KOMENTAR