Kako se pravilno vozi između Palića i Subotice?

Ovih dana će saobraćaj između Palića i Subotice biti pojačan, ali mnogi još uvek ne znaju tačno kojom brzinom se sme voziti.

Sada ćemo vam objasniti kako da se pridržavate saobraćajnih pravila, jer se vozila međusobno pretiču i obilaze, neki voze sa 50 a drugi sa 80 kilometara na sat. Mnogi vozači ne znaju šta je pravilno.

foto:pannon

Tabla koja označava izlazak iz naseljenog mesta Subotica praktično znači da se od te tačke sme voziti 80 kilometara na čas na Palićkom putu u smeru Palića pa sve do nekadašnjeg Metroa. Tamo se nalazi saobraćajni znak koji ograničava brzinu na 60 km/m.

Raspitujući se kod saobraćajne policije smo dobili nezvaničan odgovor da su postavljeni odgovarajući saobraćajni znaci. Slobodan Babić je jedan od onih koji se sa time ne slažu, on kaže da znaci postoje ali da nisu jednoznačni, no on ih se pridržava, posebno zbog dece.

Među onima koji takođe ne razumeju ograničenje je i Saša Damjan, te radije vozi sa 50 km/h radi svake sigurnosti. On kaže da je razgovarao sa jednim nadležnim koji radi u policiji baš da bi saznao kojom se brzinom gde može voziti. Dodaje da je pitao dvojicu poznanika, koji su mu različito odgovorili.

foto:pannon

Pogledajmo sada činjenice: Robert Marton, instruktor vožnje iz Subotice kaže da saobraćajni znak kod Radanovca označava da je u smeru ka Subotici tamo kraj naseljenog mesta u smeru ka Subotici. To znači da brzina ne može da bude veća od 80 km/h. Drugo saobraćajno pravilo je da se od te table ka Subotici unutrašnja traka može koristiti samo za preticanje.

Dakle, od Radanovca do Rode možemo da vozimo do 80 km/h. Kod Rode smo se okrenuli nazad ka Paliću. Kod Rode je kraj naseljenog mesta i to znači da je tamo opet dozvoljena brzina 80 km/h. Kod bivšeg Metroa stoji saobraćajni znak po kojem je dozvoljena brzina 60 km/h. Nakon raskrsnice je opet dozvoljena brzina 80 km/h. Žuta tabla koja označava ulazak u naseljeno mesto Palić ne označava ograničenje brzine. Ograničenje od 50 km/h važi od benzinske pumpe.

foto:pannon

Stigli smo do Palića i okrenuli se nazad ka Subotici. Ostaje najveće pitanje kolika je dozvoljena brzina između Palića i Radanovca? Nakon što smo napustili Palić, ostala je iza nas žuta tabla koja označava mesto Palić, ali nije postavljena bela tabla koja označava naseljeno mesto. Sa desne strane su kuće. Dozvoljena brzina je 50 km/h, a nakon radanovačke raskrsnice se tamo nalazi tabla koja označava da je tamo kraj naseljenog mesta i na tom mestu prestaje ograničenje 50km/h. Krug se tu završava. Od Radanovca do Subotice je dozvoljena brzina opet 80 kilometara na čas.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Neko u gradskoj upravi zasluzuje otkaz kaže:

  „Naseljeno mesto“ je definisano zakonom i podrazumeva kuce sa obe strane saobracajnice.

  Prema tome, od Subotice ka Palicu, bela tabla za ulazak u naseljeno mesto Palic je na logicnom mestu, preko puta Hermesa (Skoda) , a u suprotnom smeru, od Palica ka Subotici, tabla koja pokazuje kraj naseljenog mesta je bila takodje u istom nivou i na logicnom mestu…ali je neko svesno/nesvesno ili namerno/slucajno (procenite sami) … neko je uklonio znak i ostavio mogucnost za uzasno bezobrazno naplacivanje kazni i punjenje drzavnog budzeta ili dzepova saobracajane policije.

  Svi koji voze ovim putem i zdravog su razuma, a ne zive od tih otetih para, su ovo shvatili odavno.

  Ili je istina drugacija pa su dve trake puta u naseljenom mestu a dve nisu?

  U tom slucaju bi bilo interesantno cuti objasnjenje bud*le koja je to smislila i druge bud*le koja je to potpisala?

 2. bac Vranje kaže:

  @ Neko u gradskoj upravi zasluzuje otkaz
  Tabla za kraj naseljenog mesta i prestanak ogranicenje 50 iz pravca od Palica prema Subotici se nalazi kod raskrsnice za Radanovac.
  Sa tim da ovde Vasi cenjeni sagovornici treba da razlikuju sta je naselje ,a sta naseljeno mesto,a ocigledno su to zaboravili

 3. Svetac kaže:

  „Opstinske samouprave,odlucuju o brzinama“ Objasnili su mi to kada su me „nahvatali“ u prekoracenju celih 50km/h,na deonici novoga puta zemun-pancevo,6 traka,pregledno! Ali jedno uzvisenje dovoljno za ubiranje danka opstini.

 4. taxista kaže:

  ja ne vidim ništa sporno u znacima, ko je god položio,nebi trebalo da ima problema da se snadje,a ko ne zna,vrv je polozio preko neke veze… recimo da Palić ne počinje u centru nego još dalje ako se gleda od strane Subotice,tačnije kod firme Dukat,gde ima znak naseljeno mesto,suprotno je kraj naseljenog mesta,od Palića,kod Dukata,prema petlji sever. Reporter je površno odradio posao i članak,tako da je ceo tekst neozbiljan… a ko prema Subotici kreće od Nis pumpe na Paliću,vrv ima toliko pameti da skonta da je u gradu i da je brzina 50kmh ukoliko ne piše drugačije,pa sve do Radanovca tako,od Radanovca do Rode 80, od Rode 50,ima znakova,samo treba gledati u znakove a ne u mobilni.

 5. Vozač kaže:

  Žalosno je da mnogi ne znaju da je leva traka van naselja zaobilazna, i da treba da se sklone u desnu traku, ako neko hoće da ih pretekne, jer se ne sme zaobilaziti desnom trakom, naravno u okviru dozvoljene brzine.

 6. Lazarus1Long kaže:

  Zanimljivo kako neki vozači tamo gde je ograničenje 80 km/h voze kao na jajima jedva 60 kmh/h u spošaljnoj traci ili ti levoj, a tamo gde je jasno postavljen znak za početak naseljenog mesta (mala bela tabla sa) voze 80 km/h u obe trake

 7. De la Croix kaže:

  Od kad su uveli treptanje zelenog svetla pre nego što se upali žuto, mnogi Subotičani su počeli da staju na trepćuće zeleno. Ljudi, to je i dalje ZELENO

 8. Slobodan Babic kaže:

  Moje ime u ovom tekstu je zloupotrebljeno kao i moj odgovor dat reporteru pannon televizije. Ja sam u mom odgovoru na pitanje reportera tacno objasnio koja su ogranicenja brzine i od gde, sto je u ovom tekstu pripisano instruktoru voznje Robertu Martonu. Ja jesam rekao da znakovi postoje ali da nisu jasni svima, naravno aludirajuci na vozace koji voze to rastojanje sa 50km/h.

 9. bac Vranje kaže:

  @ Slibidan Babic
  Mislim da si u pravu sa tom izjavom da nisu jasni svima, ali onda meni nije jasno kako su ti kojima nisu jasni znaci dobili vozacku, jer mislim da neko kome znak nije jasan ili ne zna njegovo znacenje tesko da moze poloziti vozacki..osim…..ali to su samo moja nagadjanja.

 10. vlado kaže:

  Od Rodica do Metroa je 80km/h. Kod raskrsnice za Metro je 60km/h, a posle te raskrsnice je opet 80km/h sve do table za naseljeno mesto kod benzinske stanice. Od Rodica pa do table za Palic unutrasnja traka je za preticanje a ne do benzinske stanice.
  U suprotnom smeru od Velikog Radanovca do Rodica je ogranicenje 80km/h i unutrasanja traka je za preticanje.
  Sasvim logicno i po pravilima. To sto naseljeno mesto ne pocinje kod Velikog Radanovca kao sto se zavrsava nije logicno onima koje ne znaju da citaju znakove. Znakovi koji su postavljeni u jednom smeru ne vaze za vozila koja se krecu u suprotnom smeru i prema tome nema sta koga da interesuje kakvi su znaci sa druge strane. Treba da pratis svoje znakove, a ne tudje. Policija treba da kaznjave sve koje se voze unutrasnjom trakom i koji voze 50km/h jer ometaju saobracaj. I juce je od krivine kod lunaparka pa do semafora bila kolona, a saobracajci sede u kolima. Posle kod Rodica na semaforu, koji je inace glup semafor jer je bez potrebe je vremenski namesten da podilazi kupcima u Rodicu, na tom semaforu sam cekao vise od 15 minuta da prodjem dok je opet saobracajna policija sedela u kolima.

 11. Tome kaže:

  A sta cemo sa ovim kotlic nogarima sto slikaju i sakrivaju se pod jelkom na izlazu iz Palica jer to ispravno merenje brzine !!!!

 12. Igor kaže:

  Saobraćajnim znacima je jasno i nedvosmisleno određena dozvoljena brzina kretanja. Stvarno ne razumem šta tu ima nejasno. Onom ko ne zna da protumači saobraćajne znakove treba oduzeti vozačku dozvolu!

OSTAVITE KOMENTAR