Kanjiža Jazz festival

Nakon prošle godine koja se završila bez džez festivala u Kanjiži, poklonici savremene improvizovane muzike ovog septembra mogu da se upute na sever Vojvodine. 21. Kanjiža jazz festival se održava u dva grada.

KJF21 plakat 1

Prvi festivalski vikend održaće se u subotičkom pozorištu „Kosztolányi Dezső“, 9. i 10. septembra. Koncepcijski, obe večeri obeležiće po jedan solo nastup, Flow Vertical Jasne Jovićević iz Subotice, i nastup Mazena Kerbaja iz Bejruta, a zatim i nastup prvobitno za Kanjižu planiranih Franz Hautzingera sa svojim Oriental Space kvartetom, na kraju subotičkog dela programa i dua koga čine ni manje ni više, nego legendarni nemački saksofonista Peter Brötzmann u pratnji amerikanke Heather Leigh.

Kanjiški deo festivala je rezervisan za 22, 23. i 24. septembar, s tim da će prve dve večeri proteći u znaku koncertnih izvođenja, performansa i jedne fotografske izložbe, dok je poslednji dan rezervisan za regionalnu muzičku konferenciju na temu improvizovane i eksperimentalne muzike. Na 21. Kanjiškom jazz festivalu nastupaju: Silard Mezei (Mezei Szilárd), prvo u duo formaciji sa Albertom Markošem (Márkos Albert) a zatim i u okviru svog Red Fruits Stripetet kvarteta, mađarski sastav ARGO u pratnji Rođenica iz Vojvodine, trio Cimbiosis Mikloša Lukača (Lukács Mikós), Jasna Jovićević u okviru performansa „Imago Sonus“ sa vrsnim koreografima i plesačima Heni Varga i Denešom Debreijem (Varga Heni, Döbrei Dénes), a na festivalu svoje jazz fotografje izlažu Edvard Molnar i Robert Reves (Molnár Edvárd, Révész Róbert).

 

Kanjiški jazz festival i nakon 20 godina, bilo da ga shvatate u kontekstu naslednika programa koji je utemeljio njegov prvobitni umetnički direktor i vodio ga do punoletstva, ili s druge strane kao festival koji je sada spreman na izazove XXI veka, i dalje će istrajavati u svojoj osnovnoj nameri da spaja dve krajnosti: tradicionalnu i ritualnu muziku sa savremenom improvizacijom. Makar koliko to okolnosti dozvoljavaju.

Karte za prvi festivalski vikend u Subotici će se prodavati po ceni od 300 dinara za koncertno veče, odnosno 500 dinara za komplet karata. Kanjiški deo programa je besplatan, zahvaljujući donaciji opštine Kanjiža i kompanije NIS. Dalja podrška za festival došla je od Austrijskog kulturnog foruma, fondacije Betlen Gabor, muzičke kuće Fono iz Budima, pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, Infostuda i hotela Gloria Lux.

21. Kanjiža Jazz festival
9. i 10. septembra u Subotici, 22 – 24. septembra u Kanjiži

Program za 9. septembar

Program za 10. septembarKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR