Kanjiža: Masovna tuča migranata

U centru Kanjiže došlo je do masovne tuče migranata prilikom humantarne podele flaširane vode.

Do incidenta je došlo danas oko podneva, kada je ekipa Crvenog krsta Kanjiže delila vodu, a srećom nije bilo ozbiljnijih povreda u ovoj tuči.

644569_kanjizatuca-za-vodu_f

Prema rečima očevidaca migranti su se potukli u gužvi koja je nastala zbog toga ko će dobiti veće ili manje flaše sa vodom.

Voda im se deli iz kontigenta pomoći koju je pre nedelju dana dopremljen iz Robnih rezervi Vojvodine.

Iz Crvenog krsta Kanjiže najavljuju da će ubuduće raspodela humanitarne pomoći, vode i eventualno suvih obroka hrane, biti obavljana na drugačiji način kada se za to steknu uslovi.

U centru Kanjiže među migrantima koji ovde pristižu i zadržavaju se kratko vreme, pre nego što se upute dalje zbog ilegalnog prelaska granice sa Mađarskom, gotovo svakodnevno ima manjih incidenata, individualnih ispada i tuča, ali da do sada nisu zabeleženi incidenti između migranata i lokalnog stanovništva.

Migranti u teškim uslovima provode vreme u centru Kanjiže
Više stotina migranata, svakodnevno boravi u centru grada na zelenim površinama, klupama i stazama malog parka ili na obližnjim trotoarima.

644570_kanjizamigranti-u-centru-grada_ff

Prema procenama opštinskih čelnika kroz grad dnevno prođe 1.500 do 2.000 migranata sa Bliskog Istoka i Afrike po tropskoj vrućin. Uglavnom se snalaze kako znaju i umeju, snabdevajući se i okrepljujući u pojedinim ugostiteljskim lokalima i prodavnicama o svom trošku.

Dosadašnje procene su se svodile, da nema potrebe za pružanjem humanitarne pomoći u hrani i vodi, ali se centar grada svakodnevno suočava sa sumornim slikama boravka migranata u izuzetno lošim uslovima.

Opština u dogovoru sa republičkim i pokrajinskim organima, a uključeni su i predstavnici UNCHR-a, razmatraju mogućnost da se migranti u vreme privremenog boravka izmeste iz centra grada na periferiju u privremeni prihvatni centar.

 
Stigla četiri kontejnera

 
U Kanjižu su dopremljena četiri kontejnera koja će biti postavljena u dvorištu Policijske stanice, gde će se otvoriti prihvatni centar u kome će migranti moći da podmiruju osnovne higijenske i fiziološke potrebe. Četiri kontejnera ukupne površine oko 70 kvadratnih metara trebalo bi da se uskoro stave u funkciju. U kontejnerima će biti osam tuševa i toaleti.

 

BLICKOMENTARI

 1. i tako kaže:

  Polako, polako…

 2. Počelo je, počelo kaže:

  „…migrantima koji ovde pristižu i zadržavaju se kratko vreme, pre nego što se upute dalje zbog ilegalnog prelaska granice sa Mađarskom…“ – A kako bi bilo još i da im pomognemo da pređu granicu, naravno ilegalno, a onda pošaljemo pomoć Mađarima združenim snagama da ih pohvataju i da nam ih vrate, i tako u krug? Mi stalno hoćemo i k…c u d..e i dušu u raj, e pa to ne ide!

 3. bac vranje kaže:

  @ Počelo je, počelo
  „Mi stalno hoćemo i k…c u d..e i dušu u raj, e pa to ne ide!“-mislis ,pitaj Pahomija da ti objasni kako to ide 😀

 4. Megatron kaže:

  Igre bez granica.

  *badum tsss

 5. Počelo je, počelo kaže:

  Pitaj ga ti, ja nisam zainteresovan. Znaš ti dobro šta sam hteo da kažem. A što se Pahomija tiče, mogli bi da ti po tom pitanju padnu na pamet i neke njegove kolege iz drugih verskih konfesija koje su po tome poznatije od pravoslavne, na primer u kojima je celibat (!) ili vladaju „š…k-meraklije“. Samo kad si se odmah setio Pahomija. Inače sam govorio o migrantima i o tome kako ova država, odnosno ljudi koji je vode, ne znaju šta hoće i ne shvataju šta rade ovakvim „udomljavanjem“ koje nikom normalnom ne bi palo na pamet! A tebi je najvažniji Pahomije.

OSTAVITE KOMENTAR