Karikatura traži od čoveka ne samo da gleda, već i da vidi

Kao prateći program izložbe slika Đorđa Bošana, u Gradskom muzeju u Subotici priređena je izložba karikatura Pala Lephafta, koje su godinama objavljivane u listovima „Mađar so“ i „Grimasa“.

„Karikatura je jako zanimljiva disciplina. Od čoveka zahteva da otvori oči i ne samo da gleda nego i da – vidi. A ako je već uspeo da vidi ono što, u stvari, želi onda to treba nacrtati, to treba uraditi da bi karikatura bila jedna slika – ne kriva, nego originalna slika“, kaže karikaturista Pal Lephaft.

„Priredili smo malu izložbu karikatura Pala Lephafta koji već 25 godina uređuje list „Grimasa“ koji je osnovan između dva rata. Veoma brzo je iz Novog Sada prenet ovde u Suboticu. Laslo Gan je bio urednik tog lista, a Đorđe Bošan, slikar koga smo predstavili izložbom slika povodom 100 godina od njegovog rođenja, kao učenik gimnazije je grafičkim putem pravio karikature za ovaj list. Te karikature smo mi kopirali, uvećali i izložili zajedno sa radovima Pala Lephafta“, kaže Olga Kovačev Ninkov iz Gradskog muzeja u Subotici.

„Karikaturistima je najinteresantnije u čoveku ono što liči na životinju, a u životinji ono što liči na čoveka. To nam je najlepše i najsmešnije. Karikatura, nažalost, po mom mišljenju, nema ono mesto koje bi trebalo da zauzima. Ali, to misle svi koji se bave nekom disciplinom umetnosti ili žurnalistike. Mislim da je karikatura prvenstveno novinarska kategorija i mesto karikature je u dnevnoj štampi“, poručuje karikaturista Pal Lephaft.

Izložbu slika Đorđa Bošana i karikatura Pala Lephafta posetioci Gradskog muzeja u Subotici mogu da pogledaju do 15. marta.

 

RTV



KOMENTARI

 1. Chicane kaže:

  Ovo nisu karikature, vec smesni crtezi sa prenaglasenim crtama lica.
  Pogledaj Petricica i Coraxa, ako se vec vatas politike.
  Karikatura objasni jednom slikom stanje stvari.
  Ovo je podilazenje vodjama, gde su oni tako slatki i medeni.

 2. Raspop Teodosije kaže:

  Ovi su karikature i na fotografijama…

OSTAVITE KOMENTAR