Kasne radovi na žutoj kući

Probijeni rokovi za završetak radova na Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku i još se ne zna kada će studenti moći da uđu u novo krilo zgrade.

Radovi na spomeniku kulture građenom u stilu eklektike, počeli su prošlog aprila i prema planovima trebali bi da budu završeni ovog 15. februara. Kako sastav podloge nije bio odgovarajući, morala je da se uradi zamena tla i ozbiljno učvršćivanje osnova, što je uvećalo i troškove i vreme potrebno za radove. Obnovu Učiteljskog fakulteta i njegovo opremanje podržala je mađarska Vlada sa 440 miliona forinti.

Izgradnja novog krila zgrade Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku započela je sa procenom stanja i izradom planova. Nakon toga raspisan je javni poziv na kojem su kompanije iz Srbije i Mađarske dobile mogućnost da rade. Tek tada je mogla da počne izgradnja. Stručnjaci su ustanovili da će biti potrebna zamena tla, kako bi se učvrstile osnove objekta – objasnio je Žolt Namestovski, zamenik dekana ustanove.

„Prvobitni rok je bio 15. februar 2019. godine, ali se pojavilo mnogo poslova koji nisu mogli biti predviđeni. Na primer, odmah nakon rušenja, došao je red na zamenu tla, jer je različitim merenjima utvrđeno da ovde podloga nije odgovarajućeg sastava, i zgrada je mogla da tone. Osnova je morala da bude dodatno učvršćena, i očigledno je bilo da će doći do pomeranja u čitavom toku. Sada ne mogu da kažem tačan datum, ali je je sigurno da radovi neće biti završeni 15. februara.“

Telo objekta i krov su završeni. Trenutno se radi na pregradnim zidovima. Zoltan Namestovski nastavlja: „O čitavom objektu potrebno je znati da smo dobili građevinsku dozvolu pod uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika ukoliko postavimo jednu veliku staklenu površinu, upravo prema sedištu Panona, kako bi na neki način fasade bile sinhronizovane. Dakle, ovo je objekat iz doba Monarhije, građen krajem 1800-tih godina. Zbog toga je traženo rešenje da nekako objekti budu usaglašeni. To je još pred nama, ali je i to jedno veliko ulaganje, sa visokim iznosom, i u krajnjem redu i sa mnogo posla. Međutim, sve ostalo se radi i napreduje“.

Gradi se amfiteatar sa 250 mesta, studentski klub veličine 50 kvadratnih metara u kojem će moći da organizuju društveni život, kao i kabineti za predavače gde će moći da drže konsultacije.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Billy Gates kaže:

  Ljudi džabe što Subotica ima najlepše fasade. Džabe što je secesijski biser…Ništa se ne vidi od drva! Drvima je mesto u parku ili šumi..a ne na sred ulice pa se digne trotoar.

 2. Lazarus1Long kaže:

  Nismo uopšte primetili da su pobijeni rokovi…

 3. S&S kaže:

  Žuta kuća mora biti naružena sa velikom staklenom površinom da bi bila sinhronizovana sa zgradom Panona! Zar nebi bilo logičnije da je zgrada Panona koja je izgradjena 120 god kasnije bila sinhronizovana sa Žutom kućom?

 4. Lenin kaže:

  Moj komentar nema veze sa ovom temom.Ja imam delikatno pitanje za admina „Subotica Grad“.
  GDE JE NESTAO VEST O NAPADU KEROVA?
  Znači li to da je vlasnik tih krvoločnih monstruma neki naš gradski budža?

 5. Lenin kaže:

  Sada mi žao što nisam snimio sa skrinšotom stranicu!

 6. pista kaže:

  Evo Pastor danas najavio da ce do kraja godine zavrsiti zgradu posto Orban salje pare…..

 7. Milenija kaže:

  Billy Gates je u pravu, mada je dobio mnogo negativnih. U ovoj uskoj ulici nije mesto ogromnim gelegunjama, nego nekom niskom drveću koje neće razbijati prozore i rušiti krovove kuća!

 8. Oki kaže:

  Šta lupate vama je lepši beton od zelenila, treba još drva, treba grad da bude zeleniji

 9. W I E N kaže:

  Ne kasne radovi. Nego kasni sama drzava oko 50 godina unazad.

OSTAVITE KOMENTAR