Kineski turisti zainteresovani za Beograd, Novi Sad, Suboticu…

Srbija je prema izveštaju Evropske turističke komisije (ETC), ostvarila najveći porast broja kineskih turista i na prvom je mestu u odnosu na ostale evropske destinacije, sa rastom od preko 100 odsto.

U analizi ETC-a navedeno je da su razlozi za petnaestoprocentni porast broja stranih turista – bezvizni režim koji Srbija ima sa Kinom, kao i intenzivne onlajn kampanje, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije.

Prilikom posete Srbiji kineski turisti su najviše zainteresovani za Beograd, Novi Sad, Suboticu, Frušku goru, Taru, Mokru goru, Zlatibor i Uvac.

Prema istraživanju kompanije FBIC, Kinezi koji putuju u inostranstvo zbog posla i zabave, do 2020. godine trošiće više od 422 milijarde dolara godišnje i to samo u maloprodajnim radnjama. Kineski turisti koji putuju u inostranstvo su bogati, pokazalo je istraživanje urađeno prije nekoliko godina, a najveći procenat ispitanika zarađuje mjesečno između 3.200 i 4.000 dolara. Osim toga, svaki peti Kinez na jednom putovanju potroši između 407 i 815 dolara, najčešće na kozmetiku i brendiranu odjeću, a njihove omiljene destinacije su Hongkong, Japan i Tajland. Procenjuje se da u Srbiji dnevno troše do 150 evra.

TanjugKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Pa ako izveštaji ovako govore, ŠTA SE ČEKA ????
  Nema tu vremena za gubljenje, odmah se treba maksimalno fokusirati na kinesko turističko tržište, štampajte prospekte, organizujte ture i dovlačite ih milom ili silom, neka troše te njihove dolare i evre u našoj državi.
  A izveštajima u neku ruku verujem, jer kineske turiste u Subotici STVARNO često viđam i to su baš lepe poveće grupe turista.

 2. poli kaže:

  Sad cemo imate znakove na urdu, kineskom, srpskom, hrvatskom i madjarskom jeziku hahah

 3. poli kaže:

  zaboravio sam farsi

 4. Salamander kaže:

  Ako već očekujete turiste napravite i ponudu dostojnu turističke posete a to znači malo više rada ako je moguće bez ugrađivanja u projekte. Inače rast od 100% je lako napraviti ako počinjete od 0 ili negde blizu te brojke, a ta kalkulacija nam jako lepo zvuči.

 5. sramota me Labana kaže:

  A vidikovac na Gradskoj kuci i dalje ne sredjen i ne radi u punom kapacitetu.
  Jos da imamo stalnu postavku u muzeju, gde bi nam bio kraj.

 6. Ferika kaže:

  A gde oni kace sve te slike?

OSTAVITE KOMENTAR