Kinesko pozorište za decu u fokusu 25. festivala

Jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu obeležiće i specijalan program posvećen jednoj od najvećih svetskih kultura i pozorišnih tradicija – Kini. Kinesko pozorište za decu biće predstavljeno kroz dramske i lutkarske predstave demonstracijom veštine majstora pozorišta sa Dalekog Istoka. Kroz spoj drevnih tehnika i savremenog stvaralaštva upoznaćemo priče koje vekovima razonode i edukuju decu i odrasle i predstavljaju srž kineske kulture, filozofije i načina života.

Kinesko lutkarstvo i teatar senkisu oduvek privlačili pažnju divno izrađenim lutkama, elokventnim dijalozima i vrhunskim dramskim kvalitetom. Deo te raskošne umetničke riznice kroz performans pozorišta senki i lutaka prikazaće nam Šangajska pozorišna akademija kroz legende bazirane na kineskom folkloru i literarnim remek-delima kineskih autora (Narodno pozorište – scena „Jadran“, 20. septembar).

Spoj kineske opere, filozofije, borilačkih veština i drugih klasičnih elemenata kineske kulture prikazaće nam Kinesko nacionalno pozorište iz Pekinga u svojoj predstavi „Tri monaha“ (Narodno pozorište – scena „Jadran“, 19. septembar). Kroz univerzalnu priču o jedinstvu i saradnji, kao i odnosu čoveka i prirode, uverićemo se u šarm kineske kulture.

Najveća svetska riznica figura od senki i lutaka, zbirka Muzeja kineskih lutaka i senki – Muzeja kineskog pozorišta senki iz Čengdua, biće predstavljena izložbom „Živopisne senke i lutke“, koja će biti otvorena 16. septembra od 17.30h u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica. Posetioci će moći da zavire u drevne tajne kreiranja i oživljavanja lutaka kao i istorijat razvoja ove vrste umetnosti u Kini.

U okviru filmskog programa biće prikazana tri klasična kineska animirana filma, bazirana na legendama i knjigama za decu – „Kralj majmuna: Pometnja na nebesima“, „Lotosov fenjer“ i „Buni medvedi: Mistična zima“.

Pozivamo vas da sa nama krenete na putovanje koje seže hiljadama godina u prošlost, u vreme drevnih dinastija, legendi, pripovedača i mađioničara…

Dvadeset peto izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu održaće se od 16. do 21. septembra u Subotici.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici predstaviće u okviru svog jubilarnog izdanja u takmičarskom programu maštovite i uzbudljive predstave za decu iz celog sveta – njih 14 iz 12 zemalja.

Od pratećih programa publika će imati priliku da uživa i u baletu “Pinokio” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesnom programu na centralnom  gradskom trgu koji pripremaju deca različitog uzrasta, promocijama knjiga, izložbi plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionicama i večerima sa dobitnicima nagrade “Mali princ”.

U okviru Festivala odvijaju se i aktivnosti iz INTERREG IPA CBC projekta THEATRO i koje obuhvataju lutkarsku izložbu “Pet gradova-pet pozorišta”, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta “Kever Bela” iz Segedina u Subotici kao i reprizu dela takmičarskog programa Festivala u Segedinu.

Dušan Pop Đurđev, naš poznati pisac za decu i mlade i dugogodšnji direktor Zmajevih dečjih igara i Vjeslav Hejno, cenjeni poljski profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista, ovogodišnji su dobitnici međunarodne Nagrade za životno delo ‘Mali princ’, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, a nagrade će im biti uručene 16. septembra na otvaranju 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (18:30h, Narodno pozorište – scena „Jadran“).

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

www.lutfestsubotica.net

 KOMENTARI

 1. PERJE kaže:

  Baš ste se lepo okitili tuđim perjem! Jadni vi kada spadne!

 2. Po duznosti kaže:

  A na ulazu će se deliti sendviči i sokici za pametne glavice hahaha

 3. ocp kaže:

  Meni je, za razliku od gospode koja su komentarisali prije mene, drago što će se festival održati jer je ipak namenjen deci. Ko je organizovao, ko selektirao, a ko će gledati deci ne bi trebalo ni da je bitno. Ove godine je ovako kako je. Sledeće godine će se videti hoće li ovo biti Beogradski festival ili će i dalje biti Subotički ali u izmenjenom sastavu. I drugi festivali menjaju selektore i umetničke direktore pa opstaju i ne vidim razlog zašto bi ovaj festival bio iole drugačiji.

 4. PERJE kaže:

  @ocp Jeste, menjaju, ali ne ovako.Nedopustivo je kako je to sve urađeno.
  I jako je bitno ko je sve to radio, jer nije svejedno da li predstave bira neki padobranac ili neko ko ipak, dokazano, zna šta radi.
  Kako vi kazete, ispada da svako može svašta da radi?!?!
  Možemo i mi u operacionu salu da operišemo. Pacijentu je svejedno?! Važno je samo da neko operiše?!Ma dajte molim vas

 5. weng chun kaže:

  kung fu u subotici 34 g a niko ne zna?e sad da gledamo lutke kineze.

 6. ocp kaže:

  @Perje Ja sam napisao da deci ne bi trebalo da je bitno a ne da nije bitno. Cela priča se vrti oko politike i finansijskih interesa pojedinaca a ne oko kvaliteta programa. Na kraju krajeva ovaj program je pravio stari selektor (barem tako tvrdi).
  A o lekarima ne bih. Svedoci smo sve „kvalitetnijeg“ obazovanja u poslednje vreme.

  Doduše moram priznati da sam bio na nekoliko festivala što filmskih, što pozorišnih a da nisam znao biografiju selektora istih. Isto je i sa lekarom. Ni jednom nisam čitao CV.

  U normalnim državama struka postavi standarde na osnovu kojih se rade neke stvari. Kad toga nema svi moraju biti stručni za sve a priznaćete to se nama događa i ne bih rekao da nam je kao naciji bolje.

  Ponoviću. Drago mi je što se ovaj festival održava.

 7. PERJE kaže:

  @ocp Koliko mogu da vidim, Vi uopste niste upuceni u celu tematiku stvari, tako da ne vidim svrhu daljeg objasnjavanja.
  A sto se tice i selektora, a pogotovo lekara, uvek citam CV i ipak uvek idem kod proverenih.Svako ima pravo na izbor!

 8. Po duznosti kaže:

  @ocp Možemo onda i ovako (?): Drago mi je da škole postoje jer su namenjene deci. Ko odlučuje o planu i programu i ko drži nastavu deci ne bi trebalo ni da je bitno??? Danas jedan, sutra drugi, dolaze neki bezimeni, ne zna se ni ko su ni šta su, uče decu onome što im padne na pamet, kako im padne…. Da li je Vama to OK??? To je strašno poguban način razmišljanja! Uopšte se ne slažem!

OSTAVITE KOMENTAR