Ključni potezi pri formiranju vlasti

Poslati ljude u Beograd i Novi Sad

 

Kao što je bitno pozicioniranje Srbije u međunarodnim krugovima i institucijama, tako je bitno i pozicioniranje Subotice na nivou republike i pokrajine, jer će od toga u mnogome zavisiti sudbina grada. Koliko je bitno imati dobru poziciju u Beogradu i Novom Sadu govori i činjenica da je Subotica u poslednje četiri godine sve bitne investicije sprovela baš pomoću republičkog i pokrajinskog budžeta. Tu pored Y kraka (koji se još uvek gradi), bazena na Prozivci spadaju i sve investicije na Paliću, izgradnja 51. divizije, rekonstrukcija Izvorske, Dečijeg pozorišta, ali i odvajanje subvencija i dovlačenje stranih investitora u grad, što se mora priznati nije čest slučaj u drugim gradovima Srbije. Nema mnogo gradova pored kojih je prošao autoput, a još je manje onih koji se mogu pohvaliti bilo kakvom privrednom zonom. Sve se to gradilo i podsticalo sredstvima raznih fondova, ministarstava i sekretarijata.

 

Beogradu je lako, on će uvek biti najbliži republičkoj kasi, Novi Sad pokrajinskoj a svi ostali kako se snađu. Iz tog razloga je za Suboticu od izuzetnog značaja da bez obzira na stranku pojedini funkcioneri mesto prebavilašta presele kako u Beograd tako i u Novi Sad. U idealnom slučaju, najviši funkcioneri svih parlementarnih stranaka u gradu bi mogli da završe na nekoj od pozicija sa koje kasnije mogu da donesu poneku odluku bitnu za grad.

 

Ne zaboravite, iako je siromaštvo veliko, prethodni izbori su se lomili oko investicija, a SVM je zabeležio lošiji rezultat od očekivanog baš zbog toga što je, iako deo pokrajinske vlade, slabo šta uradio u gradu. Sa druge strane DS je 6 meseci pre izbora očekivao mnogo lošiji rezultat koji se u mnogome popravio investicijama.

 

Gradonačelnik ključna figura

 

Ako o nečemu treba voditi računa to je onda izbor prvog čoveka grada. Njemu nikada neće biti teže, jer je sada sasvim očigledno da ovako više ne ide i da će kako na nivou republike tako i na nivou grada morati doći do oštrih rezova u administraciji. Srbija što je imala prodala je i time je za trenutak zasitila stomake gladnih penzionera i još gladnije administracije. To se ne odnosi samo na Gradsku kuću i javna preduzeća već i na doktore, profesore, policajce, carinike, vojsku i sve one koji čekaju da slaba privreda napuni budžet. Stezanje kajiša je u najavi, a građanstvo se polako priprema za to.

 

 

Neko će morati da preseče, a taj neko mora da bude čovek od odluke koji će u trenutnku izdržati pritisak nezadovoljstva, i koji će pored toga jasno voditi grad ka zacrtanom cilju imajući u vidu činjenicu da će mu ugled naglo opasti. Ali druge nema, kompromisi i nezameranje će samo produbiti krizu u kojoj će administracija progutati privredu. Ukoliko nastavi dosadašnji trend novi gradonačelnik može da zaboravi drugi mandat. Da li Subotica ima čoveka spremnog za tu funkciju?

 

Investicije

 

Bez daljnjeg, dve su ključne stvari koje će nova vlast morati da sprovede inače će njeno delovanje u naredne četiri godine biti ocenjeno kao veoma loše:

 

1. Investicija na Paliću – koja mora da pokrene veliki broj onih malih ugostitelja koji žive od jezera, a koji već godinama slabo rade.

2. Investica u prehrambenu industriju – koja mora da pokrene još veći broj onih koji žive od zemlje a kojima treba siguran kupac bilo da se radi o stočarstvu, ratarstvu ili voćarstvu. U selima oko grada u kojima je veći deo industrije ugašen i dalje živi 40 ooo ljudi koji se uglavnom oslanjaju na zemlju i kojima je preko potrebna stabilna Mlekara, stabilna Fidelinka, novi 29. novembar, novi Medoprodukt itd…

 

Oba posla u privredi ne može da reši jedan čovek pa je iz tog razloga potrebno postaviti ljude po vertikali vlasti koji govore „istim jezikom“ i koji sinhrono deluju tokom celog mandata, što se pokazalo kao veoma uspešno u prethodne 2 godine.

 

Drugi čovek grada

 

Drugi čovek grada nosi titulu direktora Direkcije za izgradnju grada, javnog preduzeća koje raspolaže najvećim delom gradskog budžeta. Pokazalo se u istoriji da je to preduzeće mač sa dve oštrice jer se njihov rad vidi a nerad još više. Iz tog razloga, Direkcija je konstantno u centru pažnje javnosti, a od direktora se očekuje da reši problem svakog od 150 000 sugrađana. Izgovor: „nema para u budžetu“ ne pali jer isti taj direktor mora da bude u dobrim odnosima sa svima na republičkom i porkajinskom nivou kako bi obezbedio sredstva. Nije njegova uloga da kuka, već da pare pronađe. Iz tog razloga pozicija koja nije veiliki politički benefit može da izazove i kontra efekat ukoliko se postavi pogrešna osoba.

 

Da li će političke stranke uspeti da izvuku najbolje ostaje da se vidi, jer su u toku pregovori o formiranju kako republičke, tako i pokrajinske i gradske vlasti.KOMENTARI

  1. samotnik kaže:

    Sta li ce nama onda ti funkcioneri, kada nam Beograd i Novi Sad kroje kapu? I naravno ako ne pokrenu domacu privredu, ne ojacaju kupovnu moc gradjana, i ne nateraju ‘gazde’ da pare od radnika koji bi trbali da zavrse u drzavnoj kasi tamo i zavrse a ne u njihovim dzepovima, tesko da ce moci da napune budzet. Pa sa tim nema para ni neproizvodnom sektoru.

  2. lkovac kaže:

    meni uskoro dolaze  gosti iz inostranstva, investitori koje trebamo zainteresovati za nesto u Subotici. Nisu mali „igrači“. Kome da se obratim?

OSTAVITE KOMENTAR