Ko se seća Topićeve trojke

Dragutin Topić bio je tada prvak Evrope u skoku u vis. Na vrhuncu slave, on je i pop ikona. Niko mu nije ravan u atraktivnom zakucavanju lopte u koš. Da bi mogao da odmeri snage i sa našim najboljim košarkašima, morao bi da nastupi na zvaničnom All star susretu, kada se održava i takmičenje u zakucavanju. Stoga je on te sezone 1992/1993. registrovan za subotičkog prvoligaša Spartak.

Naravno, pobedio je na dve uzastopne All star smotre zahvaljujući svom fantastičnom odrazu, bilo je tada i zabavljanja subotičke publike pre mečeva, na zagrevanju, ali ništa nije ostalo upamćeno kao njegov nastup na utakmici sa Crvenom zvezdom 1993. godine.

KK Spartak je devedesetih godina bio među najboljim u SR Jugoslaviji. Ivić, Mišković, Koturović, Jaramazović… Hala sportova je bila puna iz utakmice u utakmicu. Tako je bilo i tada protiv Zvezde. Crveno beli su bili jaki  (te sezone su osvojili titulu), pune tribine, TV prenos… ali, Spartak je bolji.

Nekoliko minuta pre kraja, u igru ulazi Top. Opšte je oduševljenje, svi očekuju priliku za zakucavanje, ali i strepe da se ne spetlja ili da ga iskusni Zvezdaši ne izvozaju, jer on ipak nije košarkaš.

Ništa od toga, Topić igra sasvim solidno, ali mu ne daju pod koš. Loptu u jednom momentu dobija izvan linije 6,25. Bez razmišljanja hladno šutira i – POGAĐA!

Trojka za delirijum! Crvena zvezda je razbijena 85:67, ni prvi ni poslednji put, ali nikad neće zaboraviti udarac koji su dobili na otvorenoj sceni.

Dragutin Topić danas ima 41 godinu a pre nekoliko dana se kvalifikovao za Olimpijadu u Londonu skokom od 2,28m. Biće to njegova šesta Olimpijada.

 KOMENTARI

 1. Stipan024 kaže:

  ja sam se nadao da negde postoji snimak tog kosa, ali ocigledno da ga nema 🙁 secam se naravno, svi smo onda isli na utakmice 🙂

 2. Igor kaže:

  Sećam se i ja tog koša.

  Kao da je juče bilo.

  I naravno, svi smo išli da navijamo. 

  Sećam se još i to, da je na zagrevanju Dragutin Topić non-stop zakucavao, a masa je bila beskrajno radosna.

 3. adkersu kaže:

  Tih devedesetih Spartak je zaista bio odličan. Topićeve trojke se jako dobro sećam, kao i one pobede protiv Partizana kada je Đokić izvanrednim procentom realizovanih slobodnih bacanja u finišu utakmice oduševio nas Spartakovce.

 4. Billy kaže:

  Imao sam 6 ili 7 godina kada me je cale odveo na kosarkasku utakmicu u halu! Secam se da je umesto one odvratne zute zavese bila tribina i da sam se bukvalno plasio buke koju je masa pravila. Ne Marinci,masa! Lupanje nogama o pod,rukama po cemu god stignu… Sjajne godine!

OSTAVITE KOMENTAR