Kobasice sa buvljaka jeftine i rizične

Гомила „second hand” крпица, па гомила кинеских, па покоји комад старог намештаја, ту и тамо мало алата, посуђа… уобичајена је слика сваке бувље пијаце у свету. Међутим, tezga између гомила крпица и старих гума за бицикле, а на њему сир, салама, кечап и маргарин – само је наш специјалитет. Таман смо ове слике, које нас подсећају на нека лоша времена, негде забашурили, а оне нам се, ево, враћају.

.

Све је лепо, цене су ниже, прилагођене просечном овдашњем џепу. Проблем је у томе што не знамо шта купујемо. Не знамо из којих је магацина та роба стигла, докад траје, је ли избачена с неког рафа…

.

– Наравно да је та храна, али и остала роба, попут хемије, козметике, проблематична. Али, одговорност за то у највећој мери сносе пијачне управе. Није то до продаваца, у све тежој економској ситуацији људи се морају сналазити да би дошли до динара. Није толико ни до инспекција, које обављају свој посао у складу с могућностима. Али, како може пијаца да дозволи да се храна продаје на тезгама и местима која за то нису намењена? – пита се председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић. – У више наврата су и НОПС и Ветеринарска инспекција указивали пијачним управама на тај проблем, али се све завршавало на обећањима.

.

Најгоре је, вели наш саговорник, што потрошачи много ризикују купујући месне и млечне, производе на пијацама.
– Не знамо порекло те робе, њену следљивост, а то мора бити јасно и у складу са Законом о безбедности хране, Законом о трговини и другим документима које смо донели. Нажалост, пијачним управама је стало само до тога да продају тезгу, па макар она била и поред канте за ђубре. С друге стране, потрошачи пазаре ту робу науштрб сопственог здравља, а на то су принуђени због све горег стандарда – указује Паповић.

.

Први човек НОПС-а каже и да приче о томе да се из Мађарске доносе прехрамбени производи којима истиче рок трајања нису неосноване. Наиме, како смо чули од саговорника који су раније доносили храну из Мађарске и продавали је на овдашњим пијацама па су од тога одустали јер им се више није исплатило, та роба може бити јефтинија код нас него што је код суседа само ако је купљена на акцијским снижењима, као производ којем се ближи истек рока трајања.

 .

– У Мађарској се поштују европска правила, а то подразумева и да роба којој истиче рок трајања буде јасно означена као таква, те да јој је цена 30 до 40 одсто нижа од редовне. То, нажалост, код нас није случај, а они који доносе храну и друге производе из Мађарске користе ту „цаку”. Међутим, наши потрошачи треба да буду веома обазриви и када купују у маркетима у Србији јер, рецимо, у њима има робе и из Хрватске на којој су рокови трајања прелепљени, написани други… У сваком случају, ваља отворити четворо очију – каже Паповић.

 .

Dnevnik



KOMENTARI

  1. Posmatrač kaže:

    Vidi se da dotični gospodin nije ni video markete po Mađarskoj, inače ne bi izgovorio ovoliku količinu neistina, da ne kažem gluposti.

  2. plavusha kaže:

    Pa svasta od njih ja sam u nekim marketima kupila sa isteklim rokom trajanja dok mi se na pijaci jos nije desilo ,pa nisu ludi da nam prodaju pokvareno i da nikada vise ne kupimo tamo ..

  3. laik kaže:

    gosn Posmatrač, o kojim neistinama govorite? gornji članak govori vrlo logično i u skladu s tržišnom realnošću.

  4. posmatracu kaže:

    ja sam video i ljudi govore istinu. tamo je salama skuplja u marketu nego ovde na pijaci. mozda neka nije al vecina jesu. a ti kontaj zasto.

  5. ee plavushoo kaže:

    ja nisam nikad bio na tom buvljaku na kom brinu i postuju potrosace

  6. Posmatrač kaže:

    Laik-Tržišna realnost? Prodavci sa buvljaka kupuju preko granice po 50-100kg raznih salama, kobasica, kulena..kad im se vrati afa, tj porez, mogu prodavati proizvode po jeftinijim cenama nego štu su po marketika u Madjarskoj.Idite danas u Segedin, u Coru, prehrambeni proizvodi su jeftiniji za 15%+ povraćaj afe…pa računajte..

  7. gledač kaže:

    Posmatrač svega ima ali džaba ti njima pričaš. Ako sir nije hiljadu dinara kilo i iz Maxija a sve na kreditnu karticu onda nije sir  😉
    Dok je ovaca biće i šišanja.

  8. Anonimni kaže:

    Posebna prica je prodaja s(OD)mrznute hrane na buvljaku… ili prehrambeni proizvodi rasprostrti po tezgama na plus 40 stepeni! Mada, ni u nekim prodavnicama se ne vodi racuna o temperaturi na kojoj se nalaze prehrambeni proizvodi… Ne retko su cokolade, u nekim prodavnicama, tokom leta u tecnom stanju… ili nije neobicno da se jaja, umesto u frizideru, nalaze NA frizideru…  😉

  9. reality kaže:

    Price su price ,a ja iz prve ruke kazem da se isplati kupovati preko jer je Subotica nazalost postala tako skupa kao da zivimo u Las Vegasu…. Mnogi proizvodi su jeftiniji do cak 20-30%. A ako ljudi u proseku imaju 20-25 hiljada platu naravno da moraju da razmisle po kojoj ceni ce kupovati prehrambene i ostale proizvode.

  10. Kirdžijaš kaže:

    Zato ja idem samo domaće žmare!

  11. Iby P. kaže:

    Reality:

    L.Vegas je jeftiniji od Subotice:)  – Naravno nije rec a nekretninama, nego o prehrambenim namernicam, cenama hotela itd. 🙂

  12. Kirdžijaš kaže:

    Ite samo žmara,mašćom kruva i domaći divenica i krvavica pa još malo i majoške,a ne ovog đubreta s pece pa vam neće falit ništa.Paprikaš kuvajte na svinjskoj masti,a ne na ulju a za večeru samo kiselne …….

  13. Iby P. kaže:

    Kirdzijas: slazem se!!!!!!  Nista bolje i zdravije od svinjske masti:) Doziveli smo da su „rehabilitovali“ jaja, puter, svinjetinu !! Sve se vise govori o tome koiko je industrijski prizvedena hrana stetna – znaci kako Kirdzijas kaze – vratimo se osnovama i najbolje ce biti da jedemo sve sto su jeli i nasi pradedovi:)

  14. Kirdžijaš kaže:

    Iby eto drago mi je da se slažemo.Al,što se tiče svinjetine bolji su oni debeli bravci što se urane u domaćem oboru s mošlikom i mekinjama neg oni s farmi što nemaje ni prave slanine.Kad odeš u mesaru i tražiš slanine onaj ti da šunku.Nigdi prave „sapunjare“ debele ko dlan,onako friške da se cakli i rumeni….Ta slanina je najbolja liti s paradičkom,a zimi s bilim jel crnim lukom i kad se umoči u mlivenu papriku.Danas bi svi ili samo crvenog mesa a zaboravili na vridnost slanine.Ne valja….

  15. Ćuprija kaže:

    Kirdžijaš:

    Ite samo žmara,mašćom kruva i domaći divenica i krvavica pa još malo i majoške,a ne ovog đubreta s pece pa vam neće falit ništa.Paprikaš kuvajte na svinjskoj masti,a ne na ulju a za večeru samo kiselne …….

    A zaboravio si najbolje ilo da spomeneš – pača! A i barena slanina s bilim lukom i paprikom nije rđava, sad iđu disnotori pa je aktuelno. Al ne valja baš ni toliko mastit, dobro je niki puta i kuvanog krumpira na cilo s mladim sirom, el nasuva sa sirom el krumirom. 😉

    A petkom barat file! 😛

  16. Iby P. kaže:

    Kirdzijas/Cuprija

    Nista bolje od svega toga. Ja nikada ne kupujem industrijske suvomesnate proizvode. Postoje farme gde se svinje drze na tzv, stari, domaci nacin, kolju se na isto kao nekad davno. Ne kupujem  ni industrijski  „obradjeno“ sveze meso.  Generalno gledajuci mnogima je to verovatno cudno, ali ja obozavam da jedem,  a da bi hrana bila ukusna za to su potrebne i prvoklasne namirnice, (meso, voce, povrce, zacini). Ako Vam kazem da ja zivim u Kanadi – i da nasuporot toga imam sve to – onda je mnogima jos cudnije – mozda i neverovatno.

    Ja, tj. mi smo odrasli u Subotici. Navikli na dobru vojvodjansku hranu, bas kao sto navodite, slanine, sunke, kobasice, hurke – majaske, krvavice, kasashurke, cvarke, svarkle,pa mao kulena, pa malo tankih kobasica,  barenu slaninu (abalt szalonna) uvaljanu u dobru domacu alevu papriku. Imamo lepu pusnicu – i eto , problem resen. Spajz je kao prava ikebana, lepo se redjaju delikatesi, red sunki, pa kobasica, kulena, slaninice, – ehhhh milina gledati.  Fina bela izdasna svinjska past, svez hleb namazan mascu sa alevom paprikom i svezim paradajzom. Pace, pihtije. Isto tako imamo i tovljene patke, finu gusciju i pacju dzigericu, povrce koje nije puno pesticida. 

    Sve ovo nije tesko obezbediti iz dva prosta razloga: 1. Gde ja zivim ima puno menonite -a, koji zive tako kako su ziveli i pre 200 godina. Voze se iskljucivo bagi-jem, tj. zapreznim kolima, vecina njih nema ni struju, a kamoli tv. Sem soli  i ponekad secera skoro  nista ne kupuju u prodavnicama. Svaki dan sveze muzu krave i to na led – jer nemaju zamrazivace. Obradjuju zemlju na klasican nacin, ne upotrebljavaju pesticide i spremni su Vam izaci u susret.  Oni meni lepo svake godine tove 2-3 svinje, pilici, kokoske, petlovi trckaraju slobodni po dvoristu i okolnim poljima, tove mi guske i patke, jaja kupujem iskljucivo od njih – i hranim se kvalitetno i zdravo – i jeftinije nego da kupujem stvari u velikim supermarketima.  Pre 15 godina nisu sadili mnogo toga , recimo patlidzan, ili nase evropske tikvice koje su super za varivo, ali ja lepo nabavim seme iz Srbije i eto, vec je problem resen:)

    Evo tu je polako zimska sezona, pa imamo i fini futoski kupus, prokole za sarme, i rendani kiseli kupus, tursiju, cvekle, pecene paprike, ajvar, pindzur. Imamo i bureka, i domaceg finog sira i vajaje – e to neznam kako se srpski zove!!:)  Jedino sto jos nisam  uspela da usavrsim , to je dobar bunjevacki sir, i podliveni sir:) Ali pre ili kasnije i to cu da naucim i da se usavrsim. Mozda mi neko od Vas moze dati savet kako da to uradim.

    Gomboci sa pekmezom i sljivama, i tacno Baratfile hmmm bolje od boljed, pa ponekad napravi zerbo, i dobar retes – evo pribizava nam se bozic, pa lepo ceo meni sve po tradicionanom spisku. Pasulj corba uprzena sa puterom, pa riba, pa testo sa makom, pletenice itd.itd. Moja porodica je velika – imam 4 dece, pa unucad, i kuca je uvek puna, za stolom nas je uvek puno – i svako voli da jede – kako Balasevic kaze – al se nekad dobro jelo – samo kod nas se i sada dobro jede:)   

    Iznenadili bi ste se koliko nasih vojvodjana pravi sunke, kobasice, hurke itd. za svoje potrebe. Neki cak  prave i za prodaju nase tradicionalne proizvode.Nikad nisam razumela nase sugradjane koji zive svuda po svetu i kukaju kako im nedostaju sunke i kobasice , pa dobar pradajz i paprike, pa torte i kolaci. Verujte mi, svuda po svetu svako moze sebi isto to da obezbedi na sta je navikao kod kuce tj. u vojvodini , samo treba malo da se potrudi. Men ije kanada 6. zemlja u kojoj zivim, i nikada nismo oskudevali  u nasim tradicionanom proizvodima. Ruku na srce, uvek smo ih sami pravii po nasem ukusu. Pored toga da uvek imamo sta da jedemo je i to da su nam i deca naucila kako se prave sunke, kobasice itd. Da i njihova deca ist tako vole domace proizvode i ne pada im na pamet da jedu virsle i hamburgere:)

    Kod nas je 2 sata posle ponoci – taman nesto da se prezalogaji, a kod Vas je vec jutro, – Ja  sad lepo odo da na dobroj svinjskoj masti  isprzim luk,  slaninocu i napravim jednu finu izdasnu kajganu. Kad je gotova, da je malo pospem sa malo aleve paprike.  Fino cu  da naseckam paradazj i da se najedom:)   Svima Vama zelim  prijatno za dorucak i jedan lep vikend:)
    Pozdrav, Iby     

  17. Kirdžijaš kaže:

    Nisu loši ni kolači sa salom(salenjaci) s pekmezom i komadima ora…posuti mlivenim šećerom….

OSTAVITE KOMENTAR