Kolike su subvencije po radnom mestu u Srbiji i Subotici

Prema dokumentima objavljenim na sajtu Komisije za kontrolu državne pomoći, u periodu od 2014. do danas potpisano je 29 ugovora o dodeli sredstava stranim investitorima, prenosi portal Istinomer.

Iz analize ugovora vidi se da su se strani investitori obavezali da zaposle 20.767 radnika. Neki od njih to moraju da učine u roku od tri, a neki poput ”Meite doo” u roku od šest godina – do 2021. godine. Ovim istim tempom, država Srbija obavezala se da preko subvencija ovim kompanijama isplati oko 160 miliona evra (158,758,886). Investitori će uložiti oko 490 miliona evra. (491,356,746)

Ukoliko se visina subvencija podeli sa brojem novih radnika dobijaju se subvencije po jednom novozaposlenom radniku.

Subotički Contiteh fluid će u novu investiciju uložiti 17 miliona evra. Srbija će subvencionisati investiciju sa 3 miliona evra (15% ukupne vrednosti investicije), a kao posledica svega toga biće otvoreno novih 500 radnih mesta. Prostim deljenjem državne subvencije i broja radnih mesta, dobija se 6,000 evra po radnom mestu, što standrard iz prethodnih godina kada je Subotica u pitanju.

Continental-02

Sa druge strane Masterplast Yu je prošao nešto bolje. U svoju poslednju investiciju je uložio 8,382,143 evra dok je Srbija investiciju podržala sa 2 miliona evra (19% od ukupne investicije). Obzirom da je Masterplast Yu imao obavezu otvaranja novih 205 radnih mesta dobiju se subvencije od 9,756 po radnom mestu.

Najveće subvencije u državi je dobio pirotski Tigar Tyres ali će oni najviše i investirati. Na njihovih 215 miliona evra, država će dodati 30 miliona evra. To će otvoriti dodatnih 500 radnih mesta u tom gigantu.

Pre donošenja nove Uredbe i Zakona o ulaganjima, bilo je jasno naznačeno da iz subvencija proizilazi obaveza otvaranja novih radnih mesta, danas je namena državne pomoći uglavnom preimenovana ”za realizaciju investicionog projekta”. Pre su regije i gradovi bili podeljeni po nivou razvijenosti. 10 000 evra su dobijale samo investicije koje se realizuju u najnerazvijenijim delovima Srbije, dok je investicije u Beograd nisu subvencionisale, danas država odlučuje na osnovu nivoa investicije kao i tehnološkog nivoa nove investicije.KOMENTARI

 1. Kum kaže:

  A ti narode radi za siću….

 2. gradjanin kaže:

  Znaci gospodin Bunford je prosao bolje od Nemaca. Zato je polozaj Madjra u Srbiji nikad bolji. Tece med i mleko.

 3. S&S kaže:

  Jedino je gospodin Bunford ovde dobro prošao. U toj takozvanoj poslednjoj investiciji, -pogonu u kojem se proizvode mreže od staklenih vlakana – zaposleni se bukvalno guše od čestica koje lebde u vazduhu. Ali profit gospodina Bunforda je bitniji od zdravlja zaposlenih. Valjda će i neko od nadležnih da reaguje.

 4. Pajo kaže:

  I od tih silnih donacija po Onoj staroj dobro Srpskoj uzrecici „A gde sam Ja u svemu ovome?“ Legne lova u Moja zena Fondacija! Ili nema ni price o Subvenciji!

 5. info kaže:

  ti koji su dobili su i vratili, visestruko. kroz poreze, usluga, plate, kupovinu energenata…

OSTAVITE KOMENTAR