Koliko košta da vam neko duguje plate dve decenije?

Koliko košta da vam neko duguje vaše plate skoro dve decenije? Sudeći po presudama donetim u Subotici – 500 evra. Toliko su dobili nekadašnji radnici Industrije mesa 29. novembar iz Subotice u sporu protiv lokalnog Privrednog suda na ime povrede prava na suđenje u razumnom roku. Poručuju da i dalje od svojih zarada ne odustaju, i da će sada tužiti državu za meterijalnu štetu.

Dve decenije ovi ljudi čekaju na svoje plate. Pre dve decenije nekadašnje „carstvo dobre hrane“ je po prvi put otišlo u stečaj, radnici su prijavili sudu svoja potraživanja, ali zbog stečaja, ponovnog pokretanja proizvodnje, restrukturiranja, ponovnog stečaja… od njihovih plata nije bilo – ništa. Zbog toga su presavili tabak i tužili državu. I dobili spor.

„Bio sam jako iznenađen. Ipak je to period od dvadeset godina prošao od kako su se izdešavale te stvari. Mi kao radnici, devedeset i devet odsto nas smo to svi već otpisali. Ali sam zadovoljan i sa tim zato što je bilo sve otpisano, sve zaboravljeno. I odjednom – to je to. Nije mnogo, ali za nas je mnogo“, kaže jedan od njih, Mijo Mufić.

Po pet stotina evra na ime naknade za nematerijalnu štetu za povredu prava na suđenje u razumnom roku dobilo je 9 od 29 radnika, koliko ih je do sada dobilo presude. Novac očekuje oko 600 ljudi, a u planu su i nove tužbe, s obzirom da je oko 1.000 bivših radnika ovlastilo advokate u ovom slučaju.

„Očekujemo, naravno, u prvoj polovini ove godine da ili veći deo ili svi predmeti budu i završeni i da se taj novac prema tim ljudima, za naknadu nematerijalne štete i isplati“, kaže potpredsednik Samostalnog sindikata u Subotici Ištvan Huđi.

Pet stotina evra će možda biti sve što će nekadašnji radnici, od kojih neki nisu među živima, dobiti od svojih potraživanja. Plate nisu mogli naplatiti kroz stečaj, jer se prodajom imovine namirila – država. Tačnije, Poreska uprava. I to, između ostalog, na ime poreza i doprinosa za – neisplaćene zarade.

„Znači, porezi i doprinosi delimično su otišli prema Upravi prihoda – radnici nisu dobili ništa“, tvrdi nekadašnja radnica Marija Novkov.

Radnicima preostaje jedino da ponovo tuže državu i traže naknadu, ovoga puta, materijalne štete.

 

RTVKOMENTARI

 1. S&S kaže:

  Da su bivši zaposleni u ,,29˝. tolike pare, toliko vremena bili dužni Privrednom sudu (državi), koštalo bi ih ko svetog Petra kajgana. Sad će se i direktor Vojinović koji im je zapečatio vrata firme malo ovajditi.

 2. croat kaže:

  Po meni zakon bi trebao da odredi ta sva placanja, prema drzavi, radnicima idobavljacima mora izvrsit u prvih pet dana u mesecu, 6 dana ako to nije uradjeno automatska blokada racuna , zaustavljanje fabrike , radnici kuci i kraj. Za kreditiranje su zaduzene banke a ne tri predhodne grupe. Sa danasnjom informatickom revolucijom sve bi to trebalo biti automatizovano, brzo i efikasno. Ako firma nemoze da placa svoje obaveze, neuspesna je i nevidim razloga za agoniju koja pored firme dovede u propast i radnike i neke dobavljace koji bi mozda dobro poslovali.

 3. punisher kaže:

  Ma nema veze. Dan kada ce se sve naplatiti i vratiti je sve blizi. Onda im nece pomoci ni zemo ni advokat niti sudija niti policija

 4. dux kaže:

  Taj biši direktor ode na ‘jug’ ….u drugu državu.

 5. Taky laky kaže:

  Lopine su uvazeni članovi Subotickog dzet seta,Tole i Mole

 6. ffilozoff kaže:

  Al su izlazili sleperi na zadnja vrata,za vreme ratova 90-tih…a bogami isli i za CG!!! Eeeee to je bio KRAJ!!!

 7. X-MEN kaže:

  @ffilozoff
  Lupaš gluposti, tih godina je fabrika radila sa jedva 10 % svog kapaciteta, do 90 te god se klalo svaki dan 1000 svinja i oko 100 krava , 95-te god i na ovano do zatvaranja firme, na dan jedva 100 svinja i jedva 10 krava, i to nije bilo svaki dan i razvlačili su ceo dan, tako da ne lupaj, stočni fond je bio istrebljen , fabrika zatvorena a stočni fond i dalje mrtav !

 8. Istina... kaže:

  Sve je uništeno Petooktabarskim „boljitkom“ pa i stočni fond i industrija. Laž je da su to uradili „Miloševićevci“ iz „groznih devedesetih, ali propaganda krije prave krivce.

 9. ffilozoff kaže:

  Fabrika je radila,i iznosilo se meso za CG,pitaj tadasnje portire,ako su u zivotu….ili samo pricaju po kuloarima…

 10. Istina... kaže:

  To za CG je tačno. Pitajte zeta Familije.

OSTAVITE KOMENTAR