Krhka demokratija

Sve je ukazivalo na to da će ovi izbori biti najdosadniji od uvođenja višepartijskog sistema, ali eto, u Srbiji kada je politika u pitanju, nikad nije dosadno. Po prvi put, tokom izborne kampanje nije namešten nijedan incident na nacionalnom nivou, nisu se tukla deca, nisu se razbijali prozori stranaka ili udruženja, rušili nadgrobni spomenici, obijale crkve, a građani su jasno stavili do znanja svima da im je hleb u stomaku, zdravlje deteta i asfalt ispred kuće bitniji od nacionalnosti i veroispovesti prvog komšije.

I dok sugrađani siti politikanstva i primitivizma koji nas obasipa sa političke scene već dve decenije, gledaju kako se njihovom izbornom voljom maše ispred kamera, političari uporno teraju svoju priču. I dok većina njih od sebe pravi cirkusante, utrkivajući se ko će duže i glasnije pričati pred kamerama iako nemaju mnogo šta da kažu, glas razume je tiši nego ikada pre.

 

I kako se taj famozni 20. maj približava, tako su nepromišljene izjave političara sve oštrije i bahatije stvarajući tenziju koja nikoma ne treba.  One mogu da prouzrokuju samo jedno: slabiju izlaznost u drugom krugu, što se i pokazalo u Nišu gde je na ponovljenim izborima izašlo duplo manje građana. Da li je to cilj?

 

Sonja Liht – ispitati optužbe

 

Najvažnije je do kraja ispitati sve optužbe i institucije, čak i uložiti velika sredsta, kaže ona.

 

„Ako su tačne optužbe, oni koji su izazvali moraju da snose posledice. Ako nisu tačne, ako su lansirane samo kao spin, onda moraju da snose posledice oni koji su to lansirali“, objašnjava predsednica Fonda za političku izuzetnost.

 

„Jedno je spin, a drugo je rušenje demokratskog poretka. Dovođenje u pitanje izbora od bilo koga je rušenje demokratskog poretka“, kaže Lihtova i dodaje.

 

„12 godina smo bili ponosni da u Srbiji više nema sumnje u izbore. Videla sam se i sa predstavnicimi posmatračkih grupa, i svaki put naglasim da smo ponosni da Srbija je posle 2000. postala uzor toga kako se organizuju izbori. Zato što imamo Cesid, ozbiljnu kontrolu, mi smo u velikoj meri menjali sliku Srbije“.

 KOMENTARI

  1. Pajo kaže:

    Avalt? Bitan je ali ajd sad neko od vlasti da prodje ulucom CEDE ZICE tamo gde su poravnali prva kisa i omeksan put vec se zaglave vozila! Cesid ceo dan sam bio na izborima njih nigde niji bilo bili neki stranci no pitali kako je i to je to! Ranije je cesid imao svoje posmatrace na svim birackim mestima! Obuka komisija bi trbala da bude obavezna! A predsednici samo bi trabali da su iskusni minimum 10 izbora prakse! 90 posto komiije nema pojma o pravima biraca i komisije! Pa ni ko sta treba da radi! A jedino sto su znali da od juce mogu po novce! 19 razultati nisu bili okaceni na objekat po zavrsetku izbora to su zaboravili a pare nece zaboraviti!
    A građani su jasno stavili do znanja svima da im je hleb u stomaku, zdravlje deteta i asfalt ispred kuće bitniji od nacionalnosti i veroispovesti prvog komšije<Ha ha ha><istna ti su ponistili svoje listice! ILI nisu izasli na izbore!>

  2. Bivsi kaže:

    Dosta mi je ovih politacara !!! Dajte narodu da radi i da zaradi i da od te zarade normalno zivi !!! SVI SU ONI ISTI SAMO GLEDAJU SVOJE INTERESE !!!Obecanja, obecanja , i jos obecanja a kad prodju izbori nikom nista  do sledeceg izbora.

OSTAVITE KOMENTAR