Novčići, zlatnici, mačevi, sablje

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš uspeli da spreče dva pokušaja krijumčarenja antikvitetnih zbirki novca, markica i oružja čija će vrednost biti poznata tek nakon ekspertize.

Kolekcija od preko 22.000 predmeta (novčići, markice, papirne novčanice i 87 grama zlata u nakitu) otkrivena je na ulazu u Srbiju u automobilu marke “Kia sportage“. Vozilom je upravljao 46- godišnji holandski državljanin turskog porekla koji je putovao sam iz Holandije u Tursku.

Iako je tvrdio da sa sobom ne nosi ništa sem ličnog prtljaga, detaljnom kontrolom, izvršenom u saradnji sa graničnom policijom, u prtljažniku su otkrivene uredno zapakovane kutije ispod prtljaga.

U njima je pronađeno:
• 16.400 novčića iz raznih perioda
• 4.466 markice
• 87 grama zlata u nakitu
• 1329 papirnih novčanica
• 1 zlatnik u obliku kovanice od 2 evra

 

Na istom graničnom prelazu carinici su u saradnji sa graničnom policijom sprečili dvoje slovačkih državljana  da  iz Republike Srbije prokrijumčare staro oružje.

 

Luk, dva metalna mača,  jedanaest strela ručne izrade, tri metalne sablje i štavljena koža otkriveni su u prtljažniku automobila slovačkih registarskih oznaka među ličnim stvarima putnika.

 

U oba slučaja pokrenut je prekršajni postupak protiv vozača, dok će zbog specifičnosti zadržanih predmeta, njihov kulturno – istorijski značaj i vrednost biti sa sigurnošću utvrđeni nakon veštačenja.KOMENTARI

  1. zeljko kaže:

    ma ljudi sta radite ? Amerika prosperitet zasnovala na svercu oruzja a vi ne znate da se ugledate. dajte pravite to staro oruzje makar i kopije i u sverc 🙂

OSTAVITE KOMENTAR