Krojf, Maradona, Kigen…iz Subotice

Kada je umro Mirko Stantić Benks, samo su stariji pamtili kako je i po kome Mirko dobio nadimak. Tih šezdesetih, kada je na golu fudbalske reprezentacije Engleske stajao legendarni Gordon Benks, njegovo ime je mogao da ponese samo onaj ko je posedovao spretnost golmana Gordog Albiona.

Nadimci izvedeni od imena, neke osobine ili nekog slučajnog događaja, nametnu se najčešće kada kršteno ime nije dovoljno upečatljivo (suviše je često), pa se to treće ime lako zalepi. Kako je fudbal i u našem gradu „najvažnija sporedna stvar“, fudbalski nadimci  nisu retki a zanimljivi su jer ostaju doživotno, dakle mnogo duže nego što traje karijera a ponekad i sećanje na fudbalera čije se ime „zakačilo“.

Braća Goran i Velibor Borko Kopunović, nekad fudbaleri a danas treneri, oba nose nadimak Bobek, po čuvenom fudbaleru Partizana Stjepanu Bobeku koji je igrao još pre nego što su se oni rodili. Tajna je u tome što su nadimak nasledili još od oca.

                                            Goran Kopunović Bobek

Njihov prezimenjak Aleksandar Kopunović Mrkela, iako fudbaler kao i Mitar Mrkela, svoj nickname duguje pre svega fizičkoj sličnosti sa nekadašnjom Zvezdinom vedetom.

Ali, nije uvek fudbalsko umeće nužno da se dobije fudbalski nadimak. Ludi Tardeli je najviše u fudbalu postigao kada je selektoru Miljanu Miljaniću na „Bačkoj“ odneo semenke (1981.god.). Subotički Kempes, Maradona i Kigen, jesu voleli fudbal ali su na velike zvezde nekada podsećali samo po svojim bujnim frizurama. Vremenom se kosa proredila, ni te frizure nisu tako u modi, ali su nadimci ostali.

Mario Kempes 1978. g.

I Ćaletov i Kevin Kigen

Nekad je dovoljno da samo prezime bude slično ili u nekoj vezi. Tako je Tasić Tasoti a Raja Stojković – Pixi, mada je po svojoj visini pre morao da dobije košarkaški nadimak.

Ne zaboravimo ovde i naše Rome – Ronalda, Ronaldinja i ostale Brazilce, koji su našim tamnoputim sugrađanima izgleda najmiliji zbog nijanse boje kože.

Ajmo ćarape, ćarape…

Kako stoje stvari, ovako će biti dokle god bude fudbala. Istoričari i geneolozi  danas listaju debele stare knjige i proučavaju nadimke starih porodica od  pre par vekova, a neki budući, koji budu tumačili ovo naše vreme, svakako će morati da listaju albume sa sličicama i fudbalske almanahe.KOMENTARI

 1. igor kaže:

  u Ljutovu su rođeni Čarlton (josip orčić),Kubala (ivica šarčević),Gento iliti Hento u originalu(ivica čovčić) a jedno vreme je tu živeo i Lombardo iliti Lombi (dragan ?)…..

 2. Imre kaže:

  Lansky, SUgrađanine, pa ti si nešto što se ne rađa dvaput’.

  Izmamljuješ nam osmeh do maximuma. Ne možemo više.

  Bićemo kao Joker. Širokog osmeha.

  „I ćaletov i Kevin Keegan“ …….he he.

 3. Ronac kaže:

  Pocetak teksta mi je delovao OK ali posle kada ste poceli da ne budete bas polite, ne znam kako da vas shvatim.

OSTAVITE KOMENTAR