„Kuća iza duge”, mesto za snove

Omanja dvorišna kuća nedaleko od centra grada nosi poetičan naziv „Kuća iza duge“ i, ako je po verovanju to mesto gde se ostvaruju snovi, ovo je upravo takva kuća. To je mesto okupljanja i sedište Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom. Udruženje ima oko 40 članova, a među njima ima osoba, odnosno roditelja dece i sa drugim razvojnim smetnjama, ali nisu ni sva autistična deca obuhvaćena ovim udruženjem.

„Ne znamo koliko dece sa autizmom imamo u  Subotici, jer o tome ne postoji jedinstvena evidencija, kao što ni u Srbiji ne postoji registar osoba sa autizmom“, kaže nam Suzana Skenderović, predsednica udruženja, i na mnogo načina pokretačka sila ovog udruženja. Brojke ovde i nisu bitne, jer je suština u pomoći detetu, a tako i čitavoj porodici. Suzana Skenderović je majka troje dece, i njeno srednje dete, danas tinejdžer koji je upisao srednju školu, ima autizam. Suočavanje sa dijagnozom i neprestano preskakanje administrativnih prepreka i izazova koje pred nju, kao i svakog roditelja sa detetom sa smetnjama, stavlja društvo podstaklo ju je da sa grupom majki i očeva formira udruženje. Kuću su od grada dobili 2014. godine, i od tada je to i njihov terapeutski centar, jer su uspeli da opreme sobu za senzornu integraciju, mesto gde deca dolaze da se druže, ali i savladavaju nove veštine.

„Okupljanjem dece u kući im obezbeđujemo kvalitetno provedeno vreme i pružamo nekoliko časova predaha porodici. Spašavajući i radeći sa autističnim detetom, mi pomažemo čitavoj porodici“, objašnjava Skenderović.

Međutim, „Kuća iza duge“ nije samo mesto predaha. Upravo je pretrpana mašinama koje su na revers dobili od Politehničke škole, a reč je o presama za savijanje kartona, štampačima tekstila. „Plan nam je da ovde otvorimo radni centar i angažujemo četiri osobe. Imamo prostor u kojem bi mogli da proizvodimo i na taj način i da angažujemo članove, da pokažemo da su tu i korisni društvu“, kaže Suzana Skenderović. Zbog epidemije, trenutno se ne okupljaju u kući, ali aktivnosti nisu prestale, majke članova vredno šiju zaštitne maske i poklanjaju ih i prodaju.

Suzana Skenderović ne krije da im je uzor organizacija „Dečije srce” u Beogradu, da i ovde ostvaruju sličan koncpet, odnosno da traže poslovni prostor za lokal u kojem bi se kafa plaćala u stvari donacijom, a ne po cenovniku, i gde bi mogli i na drugi način da angažuju svoje članove. Suzana priča da su otpočeli pregovore i oko zakupa jednog omanjeg salaša, koji bi vodila jedna porodica.

Mnogo je ideja i mnogo je pokušaja da ovo udruženje na neki način pomogne članovima, koji biju i svakodnevne bitke sa ostvarivanjem svojih prava. Imamo dobar zakon, ali njegova primena uvek zavisi od toga da li građanin zna koja prava ima i da li naoružan tim znanjem istupa pred sistem – objašnjava sagovornica. Tako kaže da iako je grad prihvatio da plaća 70 osoba kao ličnog asistenta, ti ugovori miruju sa prestankom rada škola, iako školska godina zvanično traje do 31. avgusta. Tek na posebne pojedinačne zahteve lični pratilac je ponovo odobren. Suzana kaže da su za funkcionisanje kuće iz budžeta dobili 130 hiljada dinara za godinu dana, a samo sedam hiljada im je mesečni zakup plus svi režijski troškovi, što praktično znači da dinar iz gradske kase „vraćaju“ komunalnim preduzećima. Imaju sobu za senzornu stimulaciju, ali ne i terapeuta koji bi radio sa decom, koji postoji u Subotici, ali udruženje nema novca da mu plati rad. Nabraja i da su godinama predlagali da od 25 sportskih trenera koje plaća grad, jedan bude za decu sa invaliditetom ili ometenu u razvoju, ali nisu dobili podršku za to. „Mi nismo deo sistema, ustanove koje se bave decom ometenom u razvoju imaju određene kapacitete i za to su finansirane, a mi prihvatamo svakoga ko nam se obrati i nastojimo da pomognemo“, objašnjava Skenderović. Ovog avgusta kaže ipak će otvoriti kuću i uz mere predostrožnosti organizovati projekat „Predah“ za koji su od grada dobili 200 hiljada dinara. Tako će tokom avgusta „Kuća iza duge“ ponovo oživeti kroz dnevni boravak dece, njihove radioničke aktivnosti i odlaske na izlete.

 

PolitikaKOMENTARI

  1. Arsen Lupiga kaže:

    Kako i na koji nacin moze da im se donira ?

  2. Arsen Lupiga kaže:

    Iii,nista od kako ?

  3. Boris kaže:

    Ponovo kuknjava, dokle vise, sve sto si zamislila i dobila si od grada ali ti nikada nije dosta, ko vodi evidenciju gde i kako se trosi novac???

OSTAVITE KOMENTAR