Kućni saveti dobijaju prinudne upravnike

Svaka zgrada će imati predsednika, a ukoliko stanari ne mogu da izaberu jednog od komšija, u njihove zgrade će biti uvedena prinudna uprava!

Prozivka nocu sa visine (3)

Svi će morati da izdvajaju sredstva za održavanje zajedničkog objekta i plaćanje upravnika, a onima koji to ne budu želeli, na vrata bi mogli da zakucaju izvršitelji!
Ovo su samo neke od novina koje se nalaze u Hacrtu zakona o stanovanju, čija je javna rasprava počela juče.

Profesionalnog upravnika će morati da angažuju i sve stambene zajednice u Srbiji koje imaju više od 30 stanova. Raj posao neće moći da radi svako. „Profesionalce“ će regrutovati Privredna komora Srbije, koja će organizovati polaganje testiova i licenciranje osoba koje mogu da se time bave.

Danom stupanja na snagu novog zakona, stanari će biti u obavezi da u roku od 60 dana izaberu ili angažuju upravnika ili skupštinu, a još 15 dana će imati da registruju stambenu zajednicu u lokalnoj samoupravi. Opštine i gradovi će popisati sve skupštine stanara, a objedinjene podatke će slati Agenciji za privredne registre.

Prvi put se uvodi i mogućnost i da upravnik uz redova stanara ima pravo na nadoknadu za svoj rad, u dogovoru sa komšijama.

 

NovostiKOMENTARI

 1. Kertvaros kaže:

  Bilo je i krajnje vreme da se sa pozicija Alaj-begove slame predje na razumno i efikasno gazdovanje nekretninama. Koliko vidim ovde ce se iskopirati prastari zakon o imobilijama koji vazi jos odavno u Zapadnoevropskim zemljama. Nadam se da nece biti iskopirana samo forma, nego i sustina jednog takvog zakona. Licno sam skeptican prema licenciranju i testiranju kadrova za upravljanje nekretninama, jer za takve stvari na zapadu postoje specijalizovane firme a njihov personal se sastoji od visokoobrazovanih pravnika, gradjevinskih inzenjera, ekonomista pa sve do KV i VKV zanatlija razlicitih, uglavnom gradjevinsko-tehnickih profila. Njihova usluga je vrlo kvalitetna ali isto tako i kosta. Postavlja se pitanje kako ce reagovati neko u Srbiji sa pozicije – Ja sam vlasnik stana, sta se mene tice sve ostalo i zasto ja da placam za druge. Krov ako prokisnjava, neka popravi kome smeta. Ja stanujem u parteru i nije to moj problem. Agencije/firme koje upravljaju zgradama imaju svoje domare koji redovno obilaze objekte, doteruju i popravljaju sve sto je u njihovom delokrugu. Vise se sigurno nece desiti da godinama bude razbijeno staklo na podrumskom ili nekom drugom prozoru, da na stepenistu nema svetla i slicno. Stambene zgrade ce vrlo brzo zablistati, ne toliko zbog dobre sluzbe odrzavanja, vec zato kada stanari pocnu placati ekonomsku cenu odrzavanja, poceti ce i da vode racuna o svom ponasanju i svom odnosu prema zajednickom vlasnistvu. I to ne samo oni nego i njihova deca. Kada nekoga dobro lupis po dzepu, automatski podizes njegov nivo kulture stanovanja.
  Ilustracije radi, pre vise godina sam citao jedan clanak u NIN-u o jednom Beogradjaninu koji je kao dete otisao sa roditeljima u USA. Posetio je Srbiju prvi put nakon 45 godina kao odrastao i uspesan covek. Dosavsi pred zgradu u kojoj je rastao u Beogradu, pokazao je novinaru razlupani podrumski prozor i rekao – ovo sam ja razbio svojevremeno igrajuci se loptom.

 2. Bođoš kaže:

  „Dosavsi pred zgradu u kojoj je rastao u Beogradu, pokazao je novinaru razlupani podrumski prozor i rekao – ovo sam ja razbio svojevremeno igrajuci se loptom.“

  Charles Simić, američki pesnik rodom iz Beograda

 3. Kertvaros kaže:

  @ Bodjos,
  Tako je. Hvala na malom osvezenju pamcenja. Drago mi je da nisam jedini koji poznaje tu pricu.

 4. stormwatch kaže:

  @Bodjos

  Hahahahaha, svaka cast gde nadje Charlesa!!!!

 5. PAULINA kaže:

  MENE STVARNO ZANIMA DA LI ĆE SE U OVOJ JEBENOJ DRŽAVI U SKOROJ BUDUĆNOSTI DONETI NEKI ZAKON KOJI ĆE IĆI U PRILOG GRAĐANIMA OVE JEBENE ZEMLJE, ILI SE RADI NA TOME, HVALA OVOJ VLASTI, DA SVI USKORO BUDEMO „MIGRANTI“ I OSTANEMO I BEZ KROVA NAD GLAVOM, HVALAS IZVRŠITELJIMA

 6. stormwatch kaže:

  Nece se doneti takav zakon, jer to ni lokalnoj a ni republickoj vlasti ne odgovara. Jedini nacin da se ova banda pobedi je da se masovno emigrira u inostranstvo!

 7. Anonimni kaže:

  pitam se ,dali taj zakon treba de se odnosi na zgrade u vlanistvu grada ili na zgrade u etaznom vlasnistvu njenih stanara,koji normalno uredjuju odnose unutar svog zivotnog prostora i jos nesto,kada smo i gde dali Vama koji ste potpisali, i doneli odluku o kucnom redu ,pravo da u mojoj kuci Vi odredjujete kako cu jada zivim,da necete mozda reci kada treba da legdnem i kako ,jer ce doci komunalci pa me kazniti Vi ste odredili kaznene odredb,ako ne b udem ziveo u svovoj kuci kako ste vi predvideli i jos nesto ne znam,da li ste nasim komsijama u kucama odredi kucni red i kucni savet ili sta vec,a sad jos,vec u nacrtu pretitte nekim prinudnim upravnicima,u slucaju da nepostupimo tako i tako,u svojoj kuci,ili ta kuca i nije moja nego vasa, eeee.. ako je tako Vi u vasoj kuci mozete odredjivati kako treba da se ljudi tj,stanari,kojima ste Vi iznajmili stan,ili predali na upotrebu ,ponasaju u vasem je vlasnistvu,a mi cemo odredjivati i uredjivati nas zivotni prostor,tj prostor naseg idealnog prava vlasnistva, ako ne mislite da smo mi vlasnici stanova i zgrada Vasi potstanari.

 8. stanislav buljovcic kaže:

  ovo bi trebalo davno da se uradilo. kod nas u subotici ina zgrade koji nemaju ni kućni savet,a zgrada je 8 spratova i oni na 7, 8 spratu nsmaju vodu a mora plaćati . oni koji su dole baš ih briga za druge. a vodu neju pošto su to starije zgrade a pumpu nije niko održavao.

 9. rajko ninkovic kaže:

  ja bih voleo da znam koja je budaletina predlozila da se u taj zakon o gazdovanju i redu u stanbenim zgradama uvede:“Da mala deca ne smeju da placu da nebi uznemiravala neke neke pedere ili lezbijke koji su se tek“vencali“ a na drugoj strani placemo zbog“ bele kuge“.Ja sam na jebenom zapadu i imam moj stan a za odrzavanje zgrade placam $3000,- godisnje.Kakav prinudni i drugi upravnik koji ce da se brine za moj stan i zgradu,ne budite ludi.Nema od toga nista.

OSTAVITE KOMENTAR