Kupaju se u Paliću i pored upozorenja, Majdan presušuje

U Subotici, na Paliću i okolini najviše kupača ima, ponovo od petka od kada je dozvoljeno kupanje na bazenima pod posebnim uslovima zbog virusa korona, na gradskom bazenu „Dudova šuma“. Subotičani posećuju i lekovito jezero u Pačiru koje je atrakcija zbog boje vode, a mnogi su osveženje poslednjih dana pronašli i na bazenima u Moravici i selu Orom.
Međutim, i pored višegodišnjih upozorenja da voda u jezeru Palić nije za kupanje, kupača ima. U Palićkom jezeru se ovih dana kupaju oni koji godinama to čine, a ove sezone su im se pridružili i turisti iz drugih gradova. Najviše kupača ima u delu kod Vikend naselja koji ima peščanu plažu. Kvalitet vode se tokom poslednjih godina poboljšao zahvaljujući merama za sanaciju jezera, ali stručnjaci i dalje upozoravaju i kažu da svako ko uđe u vodu čini to na svoju odgovornost.- Kupanje nije zabranjeno, proverili smo, samo se prpeoručuje da zbog kvaliteta vode koji nije najbolji ne bi trebalo da koristimo jezero za osveženje. Prijatelji iz Subotice nikada nisu imali problema i mi smo im se pridružili ove godine. Problem može nastati ako neko ima oštećenja na koži ili oslabljen imunitet. Plaža je uređena, uživamo – kažu kupači iz Sente.

Na veliku žalost Subotičana, jedno od njihovih omiljenih letnjih odmorišta i kupališta, Majdan, smešten daleko od gradske vreve i okružen šumom, presušuje. Voda se znatno povukla, gotovo da je sada i nema. I pored toga pojedinci kvase noge i odmaraju u prirodi.
Kupača u manjem broju tokom letnjih meseci ima i na jezeru Tresetište. Na dnu je tresetni mulj, a jezero je omiljeno mesto pecaroša.

U blizini Palića je jezero Ludaš i Krvavo jezero, a sve ove vodene površine nalaze se u zaštićenim pojasevima prirode i do sada nije bilo nesrećnih slučajeva zbog kupanja u njima.

 

BLICKOMENTARI

 1. Pista kaže:

  Ni ne citam tekst dosta mi u naslovu “ upozorenje ! Kakvo upozorenje ,zbog koga .kome ,cega ,zasto ???20 god pljuvate palic ni jedan komentar nisam pročitao da je neko neke bubuljice dobio ! dosadni ste!! s**e mi od teme palic ,virus ,kosovo .

 2. Pista kaže:

  Majdan je dobar sa milion krpelja i krave se kupaju i pisaju na 1000 l …i bazeni sa 500 l hlora …uhh kako vas mrzim .

 3. Tekla kaže:

  Rešite toalete, pod hitno na Paliću. Sramota ili žalosno… šta god.

 4. Deki kaže:

  Sta znaci nije zabranje ali kupate se na svoju odgovornost ?
  Ako mi se nesto desi ne mogu nikog da tuzim ? ne kontam

 5. Taca kaže:

  Još uvek mi nije jasno kojim moćnicima odgovara da se Palić ne sanira? Dolazili su stručnjaci iz celog sveta, Mišel je ovde godinama – pa opet ništa. Kao da im neko plaća da ćute i ništa ne urade.

 6. Medikus kaže:

  To sa kupanjem je jedno obavestenje isto kao i uputstvo za lek. Tamo isto pise da nije zabranjena upotreba leka ali i sta vam se moze desiti njegovom upotrebom. Dakle i koristenje leka i kupanje u Palicu idu na vlastitu odgovornost pojedinca.

 7. Palić kaže:

  Ostavite narod da bira.Palic je banja bila i ostala.Nek se kupa ko želi.

 8. Ham,ham kaže:

  Taco-Madarima odgovara ovakav Palic,zar ne razumes.Nasi Madari dobili novce,od Kase do danasnjih dana.

 9. Ok kaže:

  Al što ima crknute ribe na paliću. stvarno su hrabri roditelji koji puštaju decu u palić. Treba imati stomak tamo se okupati. Kupao sam se do 2007. Sad je mnogo lošije…

 10. Maxim kaže:

  Kako ćeš se samo sunčati a da ne udješ u jezero. Ajde sad budi pametan.

 11. Trovach kaže:

  @Pista…Nekada su stvarno neki kupaci imali karakteristicne bubuljice po telu posle kupanja u Palicu.U pitanju je vrsta crva koji se ubusi u kozu. On inace parazitira neke druge vrste i tesko mu je da se krece kroz kozu sisara koja je za njega predebela. Zato on ne moze nastaviti kretanje tamo gde se ubusio i ugine, a reakcija naseg tela je stvaranje privremene upale u vidu bubuljica. Sada vise nema tih crva. Verovatno su pocrkali od prljave vode.

 12. Aloha kaže:

  Ove sve negativne vesti i kritike na račun Paličkog jezera su ‘plasirali’ novi dotepenci. Naime subotičani poznaju ovo jezero : preko zime zbog više oborinske vode jezero znalo se izlivati iz svog korita ,preko leta vodostaj varira te se dogodilo da je bilo godina kada i po 20-tak metara je trebalo pešačiti od obale do vode ,istina je da je voda bila zelenkaste boje zbog raznih algi ,ponekad po koja uginula riba zbog manjka kisika u vodi. No sve ovo je stotinama godina bila normalna pojava. 1943 godine Paličko jezero se izlio čak do Senčanskog puta ( kraj puta današnjeg Braće Radića). Narod je košarama hvatao ribe kod Senčanske crkve i današnje Prozivke…itd,itd. Ali sve ovo znaju oni koji su vekovima živeli na ovim prostorima…

 13. Amanda kaže:

  @ Trovach ; Tih parazita-ameba ima samo u tropskim vodma ,ali ako su se pojavile u Paličkom jezeru nisu opasnie za ljude samo ne treba mokriti dok se kupaš u jezeru u suprotnom uđu ti u telo…

 14. Trovach kaže:

  @Amanda…Ovde nije rec o amebama (koje su jenocelijski organizmi), nego o crvima. Ne znam tacno koja je vrsta jer mi je knjiga na poslu, a ja sam ove nedelje na godisnjem odmoru.

 15. Arsen Lupiga kaže:

  Aloha
  U pravu si.Moj deda je imao turisticki brod na pocetku radijalca,pa kad se izlio Palic onda ih je razvozio u lov na tune i hobotnice.

 16. pista kaže:

  #Taco… Miselu je pre dve godine receno da isprazni fijoke na svom radnom mestu, tako da nema smisla da ga prozivamo kada je covek jednostavno smenjen.
  #Ham,ham… ne lupaj gluposti, bolje pogledati istini u oci i priznati da nismo u stanju ni sibicu napraviti.

 17. Michelle, ma belle kaže:

  Zbilja, kako je zavrsilo to Palicko poglavlje sa Miselom? Da li neko raspolaze znanjem i podacima o tome. Pri tome ne mislim na klasicno rekla-kazala, nego na nesto o blizim okolnostima njegovog odlaska.

 18. Metuzalem kaže:

  Michelle ma bella…..

OSTAVITE KOMENTAR