Kvalitet vina biće lošiji nego lane

Prošlogodišnja vina proizvedena na severu Srbije opravdala su očekivanja, njihov kvalitet je na zavidnom nivou, ali se to ne može očekivati od ove godine pošto su zahvaljujući mrazevima loze izmrzle – poruke su sa Palićkih vinskih svečanosti. Tradicionalna manifestacija deo je obeležavanja Dana svetog Urbana, dana Mesne zajednice Palić.

Više od stotinu uzoraka vina iz Subotice, Horgoša, Čoke, Sente, po prvi put i iz Riđice i drugih vinskih krajeva severa Srbije učestvovalo je u ocenjivanju na ovogodišnjim Urbanovim danima na Paliću.

„Sada imamo priliku da iznova potvrdimo ono što znamo – ovde belim vinima bolje prija. Definitivno je peščara, ovaj kraj, areal koji mnogo više prija belim vinima, iako naravno, uz trud, veliko umeće, veštine i tako dalje i crna vina dostižu sasvim solidne nivoe“, ističe veliki majstor viteškog reda Arena Zabatkiensis Dragutin Miljković.

Prošla ima dobar potencijal da bude upamćena kao dobra godina za vino, što se za ovu ne može reći. Od tradicionalne rezidbe na Svetog Vinka, do Svetog Urbana vremenske neprilike učinile su svoje – loza je izmrzla.

„Momentalno stanje je takvo da sorte koje su bile malo osetljivije, one su izmrzle. Sada, Bogu hvala, teraju iznova ponovo, ali roda tamo neće biti. Eventualno jako malo, jedno desetak odsto“, smatra vinogradar s Palića Ferenc Šinka.

Palićke vinske svečanosti deo su Urbanovih dana kojima Mesna zajednica Palić obeležava svoj praznik mnoštvom kulturnih, zabavnih i etno-manifestacija.

„Juče smo bili baš zadovoljni na Skupštini Mesne zajednice Palić, bila je puna sala, fokusirali smo se na mlade, ali ima još šta da se vidi“, kaže predsednica SMZ Palić Marta Dobo.

Organizatori su zadovoljni posetom, a manifestacije će biti nastavljene i u nedelju.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR