Kvalitet vode Palićkog jezera danas je lošiji nego 2010-te godine

Ne treba biti stručnjak za hidrobiologiju da bi se  ustanovilo, da se kvalitet vode u Palićkom jezeru znatno pogoršao tokom prošle godine. Posetioci (tobože) turističkog mesta Palić, kao i slučajni prolaznici koji su se našli na obali „Bisera Severne Bačke“,  su mogli svojim očima da se uvere da površinu jezera ponovo pokriva debeli sloj zelenih algi. Nakon zahlađenja vode i kraja ciklusa cvetanja fitoplanktona, voda se peni, a po izgledu podseća na vremena pre puštanja u funkciju novog dela gradskog prečistača za otpadne vode.

Uzrok pojave preterane količine algi je prevelika količina fosfora i azota u izlaznoj vodi sa prečistača. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – PPOV, je konstruisano za 1 mg/l fosfora u prečišćenoj vodi, a po rezultatima Zavoda za javno zdravlje ova koncentracija iznosi 2 mg/l – znači došlo je do povećavanja od 100%. Ovi rezultati su alarmantni.

Uzrok pada kvaliteta vode Palićkog jezera je neadekvatan rad gradskog prečistača. Do privremenih i povremenih zastoja u funkcionisanju PPOV došlo je usled kvara uređaja, istrošenosti dela opreme, kao i nedovoljnog nivoa organizovanosti. Odbornici Pokreta  građanske Subotice tokom 2016. i 2017. godine, prilikom usvajanja budžeta i rebalansa budžeta grada, su tražili od vladajuće koalicije SNS-SVM da obezbedi dovoljno sredstava za amortizaciono održavanje opreme PPOV. Za normalno funkcionisanje prečistača (za obezbeđenje redovnog servisiranja) potrebno bi bilo obezbediti 1% od vrednosti opreme, a dosadašnje izdvajanje po ovim osnovama nije bilo veće od 0,1% od vrednosti opreme. Nakon dužih zastoja zbog neadekvatnog rada peskolova, tek ove godine su obezbeđena sredstva za ovu svrhu u iznosu od 25.000.000 dinara.

Za dalje poboljšanje rada PPOV i dodatno smanjivanje nutrijenata u izlaznoj vodi postrojenja, potrebno je realizovati program KfW. Ovaj program danas kasni skoro dve godine, delom zbog zapostavljanja od strane gradske uprave (oko 8 meseci nakon izbora ništa nije urađeno po ovom pitanju), a delom zbog neorganizovanosti vlasti u Republici. Podsećamo da su sredstava za finansiranje celokupnog Projekta za povećavanje biodiverziteta Palićkog i Ludaškog jezera, bila obezbeđena u budžetu Nemačke još 2016. godine. Pismo o namerama za finansiranje je potpisano 27. novembra 2015. godine,  da bi republičko ministarstvo tek u novembru 2017. spremilo dokumentaciju za potpisivanje ugovora. Od momenta potpisivanja ugovora dolazi do daljeg neobjašnjivog kašnjenja za raspisivanje međunarodnog tendera za izbor konsultantske ekipe. Navodno ovih dana se očekuje objavljivanje ovog tendera.

Od momenta izbora konsultanta trebaće još dva do tri meseca za raspisivanje drugog međunarodnog tendera za izvođače radova. Ovo znači da će i 2018. godina proći bez pomaka u poboljšanju kvaliteta vode Palićkog jezera.

Ovakav neodgovoran pristup značajnim projektima za Suboticu, kako smo videli na ovom primeru,  je karakterističan za sve nivoe vlasti. Ovakav neodgovoran pristup ne usmerava naš grad ka napretku i razvoju, već naprotiv, dovodi grad do potpunog urušavanja. Odbornička grupa Pokreta građanke Subotice – PGS upozorava lokalnu vlast SNS-SVM da je odgovorna za neodržavanje prečistača, koji je, praktično, „ispao“ iz funkcije što je dovelo do toga da  kvalitet vode postane neadekvatan, te da se svi prethodni napori činjeni u cilju poboljšanja kvaliteta jezerske vode ponište u potpunosti. PGS zahteva adekvatnu ažurnost i znatno odgovorniji pristup vlasti na svim nivoima po ovom pitanju. Ako lokalna vlast nastavi sa ovakvim neodgovornim ponašanjem, moći ćemo da kažemo „zbogom“ razvoju turizma na Paliću, a jezero će biti pretvoreno u septičku jamu. Preduslov razvoja turizma na Paliću, kao i bilo kakve ozbiljnije investicije, jeste znatno poboljšanje kvaliteta vode u jezeru – toga smo valjda svi svesni.

 

Subotica, dana 09.02.2018. godine

Odbornička grupa

 

Pokreta građanske Subotice-PGS

 

 KOMENTARI

 1. NaIvan kaže:

  Onaj Mishel ce otici u penziju, a vodu nece srediti.
  Kako je lako prilagoditi se svemu losem ali lagodnom.
  Sve to znaci da nista nije do ljudi i njihovog stava prema sopstvenom poslu, vec da je sve do sistema u kome se nalazimo.
  A sistem je izgleda jako truo, da trulji vise ni ne moze biti.

 2. Salamander kaže:

  Dobro jutro da je neko objavio da imamo septičku jamu umesto jezera. Svima je to poznato ali je glavno pitanje gde su utrošena sredstva za navodnu sanaciju i kakva je funcija skupog prečistača. Sada bez uvrtanja i političkog razgovora ko ima neku ideju kako bi se rešio problem Palića? Da su na vreme razmišljali nadležni su mogli da barem odvoje atmosferske vode od kanalizacionih kao prvo, pa tek onda da se bave izribljavanjem i aerizacijom kako bi sprečili stvaranje algi. To je sada prevelika investicija a rešenje se ne nazire u skoroj budućnosti.

 3. Laki kaže:

  SNS-SVM !!! Pa sve vam je jasno imamo septičku jamu umesto jezera!

 4. Ledenjak kaže:

  Priča se da će ove godine organizovati kupanje u jezeru za kandidate ,uvlakače i ljubitellje mračnog kutka tela našeg veliko mučeničkog gazde Ko izdrži i ne otruje se dobija siguran posao i kolajnu Moći će uz člansku kartu plus da kupuje i šikanira sve oko sebe dok se ne naredi drugačije Po nekim glasinama čak će nositi sa sobom i lažnu bocu jezerske vode koju će javno ispijati na zadatim mestima sa ciljem da se dokaže kako je voda odlična za piće Uz parolu“ jezero nam je okkej “ akcenat je dat da se ubedi što više penzionera i nezaposlenih kako bi probali tu vodu i otišli u večna lovišta i tako ispunili vođin san za više para u buđžetu.Živeli !

 5. Pajo kaže:

  Sta se neki mesaju u sve i kojim pravom vrse privatne analize vode! Odakle im para za to?Ko ih placa?Nase ustanove kazu da je sve uredu onda je to merodavno!

 6. SISTEM TE LAZE, NEVERUJ STA TI KAZE kaže:

  Uzrok pada kvaliteta vode Palićkog jezera je neadekvatan rad gradskog prečistača. Do privremenih i povremenih zastoja u funkcionisanju PPOV došlo je usled kvara uređaja, istrošenosti dela opreme…PA ON JE JOS POD GARANCIJOM!!!!!!!!

 7. goran kaže:

  palic nikada nece biti cist … on je idealan za pranje para kao i precistac… hiljade donacija je bilo za palici , pare su nestale….samo slepci nevide sta se desava … kao dolaze strucnjaci itd samo uzimanje para.. videli ste i sami za brodice koji vade mulj … strasno mogu misliti kolko kosta iznamljivanje a jedva su stojali na vodi kao rade…. ustvari su bili za otpad…. itd

 8. ludak kaže:

  i placen ko boga oca. I dan danas placamo najskuplju vodu u Srbiji zbog precistaca koji od pocetka ne radi kako treba. Odgovorne za to u zatvor zajedno sa onim ko je gradio ovo sranje od precistaca. Procureo odmah po pustanju u upotrebu

 9. Megille kaže:

  NaIvan @ : Taj Mišel blage veze nema ni sa životom kamoli sa Paličkim jezerom on je u Subotici radi glume i glumatanje ‘ stručnjaka’ za ekologiju-dok drugi peru novac koji su retardirani Nemci tu poslali za sanaciju jezera…

 10. Megille kaže:

  ludak @ : Odgovorni su ‘abdicirali’ veliki ‘ kadar ‘ Čeke ‘nestao ‘ iz grada koji je bio jedan od ‘ ministra ‘ kada su bili na vlasti u Subotičkoj opštini. Drugi je abdiciranjem dobio ministarsku fotelju u Beogradu i ime mu je Kern Imre koji onda bio ‘najveći’ stručnjak za ekologiju-A danas? : Stručnjak za infrastrukturu-cura za sve. A da li je u sukobu interesa zbog CIMGASA ? Koga to bre zanima ,jer u srpskom jeziku reč ‘sukob interesa ‘ ne postoji…

 11. jakuzzi kaže:

  Kace vise pocnemo da siljimo kolceve i podmazujemo strange…?

 12. Pajo kaže:

  Magille@
  Isti taj Ker ce kostati 2 miliona eura ovaj grad cim se spor zavrsi!

 13. Ridick kaže:

  Ne moguce je da se nema za servis nekog dela koji se pokvario na precistacu?!!
  Kako nemaju novac za servis?
  Svaki gradjanin opstine Redovno placa svoje obaveze! Jer ako ne plati dolaze Izvrsitelji.
  Ovo je jos jedna prevara ili jedna velika laz!
  Neko opet jako muti!

OSTAVITE KOMENTAR